„Po mažylio Waleedo Shaatho gimimo praėjusią naktį pietiniame Gazos Rafaho mieste, Gazos Ruožas jau turi daugiau nei du milijonus gyventojų“,– trečiadienį paskelbė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Iyadas Bezmas.

Pasak pranešimo, 50,66 proc. Gazos Ruožų gyventojų sudaro vyrai, 49,34 proc.- moterys.

Netrukus po Waleedo gimė ir du milijonai pirmoji gyventoja, Lana Ayad.

Remiantis Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, Gazos Ruožas – tarp Egipto, Izraelio ir Viduržemio jūros esantis siaura žemės juosta, kurios didžiausias plotis siekia vos 12 kilometrų, yra viena tankiausiai apgyvendintų vietų pasaulyje.

Praėjusiais metais JT nurodė, kad dėl „didelio gyventojų tankumo ir perpildymo“ ši teritorija iki 2020 metų gali pasidaryti „netinkama gyventi“.

Šiandien socialinės ekonominės sąlygos Gazos Ruože yra pasiekusios „žemiausią tašką nuo 1967 metų“, kai Izraelis atėmė šią teritoriją iš Egipto per Šešių dienų karą, sakoma JT ataskaitoje.

Izraelis 2005 metais išvedė savo kariuomenę iš Gazos, bet jau dešimtmetį tęsia šios teritorijos, kurią kontroliuoja islamistų judėjimas „Hamas“, blokadą. Neseniai savo sieną uždarė ir Egiptas.

Izraelio tvirtinimu, blokada yra būtina, kad „Hamas“ negautų medžiagų, kurios galėtų būti panaudotos karinėms reikmėms.

Tačiau Jungtinių Tautų pareigūnai ragina atšaukti blokadą, sakydami, kad dėl jos šioje teritorijoje sparčiai blogėja padėtis.

Nuo 2008 metų Izraelis triskart kariavo su Gazos Ruožo palestiniečių kovotojais. Ypač niokojantis buvo 50 dienų trukęs konfliktas 2014-ųjų vasarą.