Sveikatos apsaugos sekretorė Paulyn Ubial antradienį išreiškė viltį, kad iki šio mėnesio pabaigos prezidentas pasirašys prezidentinį įsaką dėl rūkymo viešose vietose uždraudimo visoje šalyje.

Sveikatos departamentas ragina įvesti draudimą iki lapkričio 4 dienos, kai visiškai įsigalios įstatymas dėl vaizdžių perspėjimo ženklų ant rūkalų pakuočių, Senato biudžeto komiteto posėdyje sakė P.Ubial.

Pasak sekretorės, R. Duterte nurodė viešose erdvėse paskelbti visiško nerūkymo zoną. Anksčiau panašiai buvo pasielgta pietiniame Davao mieste, kai R. Duterte buvo jo meras.

P. Ubial pridūrė, kad viešose erdvėse bus draudžiamos ir elektroninės cigaretės.

„Daugiau nebus rūkoma viešose erdvėse – nei patalpose, nei lauke, – sakė P. Ubial žurnalistams. – Parkuose, autobusų stotelėse ir net automobiliuose. Visi jie yra laikomi viešomis vietomis.“

Sveikatos apsaugos sekretorės pavaduotojas Ericas Tayagas sakė, kad šiuo įsakymu siekiama apsaugoti visuomenę nuo netiesioginio rūkymo – dūmų, kuriuos įkvepia žmonės būdami šalia rūkalių.

R. Duterte, kuris buvo prisaikdintas Filipinų prezidentu birželio 30 dieną, pažadėjo išplėsti Davao vykdytą kovos su narkotikais kampaniją nacionaliniu mastu. Per šį susidorojimą buvo nužudyta maždaug 3 tūkst. 600 narkotikų prekeivių ir narkomanų; daugiau nei 1,5 tūkst. įtariamųjų žuvo per susišaudymus su policijos pareigūnais. Žmogaus teisių gynėjai, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos pasmerkė šiuos žudymus.

Daugelis stebisi, ar R. Duterte uždraus šalyje sprogdinti petardas Naujųjų Metų išvakarėse, kaip anksčiau buvo padaręs Davao mieste. Jeigu draudimas bus įvestas visuose Filipinuose, jis gerokai pakeis audringas šventines tradicijas, dėl kurių kasmet būdavo sužeidžiama šimtai žmonių, o kai kurie žūdavo.