Vos prieš kelis mėnesius V. Putinas ir R. T. Erdoganas svaidėsi piktais kaltinimais dėl Sirijos.

Tačiau per derybas pirmadienį lyderiai turėtų patvirtinti šalių įsipareigojimą įgyvendinti svarbius energetinius projektus – nutiesti per Juodąją jūrą dujotiekį „Turk Stream“. Juo rusiškos dujos bus tiekiamos Europai, ir užbaigti pirmosios Turkijos atominės jėgainės statybas.

V. Putino ir R. T. Erdogano derybos Stambule bus trečiasis lyderių susitikimas nuo birželio, kai šalys sutarė imtis žingsnių normalizuoti dvišalius santykius.

Kai pernai lapkritį Turkijos naikintuvas prie sienos su Sirija numušė Rusijos karo lėktuvą, V. Putinas paskelbė Ankarai ekonomines sankcijas ir pradėjo tūžmingą žodžių karą su R. T. Erdoganu.

Tai išprovokavo rimčiausią krizę dvišaliuose santykiuose nuo Šaltojo karo laikų.

Ekonominės sankcijos, kurios šiuo metu palaipsniui atšaukiamos, smarkiai sumažino dvišalės prekybos apimtis, o dėl Maskvos paskelbto užsakomųjų skrydžių į Turkiją draudimo, kuris jau panaikintas, drastiškai sumenko rusų turistų srautai.

V. Putinas ir R. T. Erdoganas susitiks pirmąją Pasaulio energetikos kongreso dieną. Šis kongresas, į kurį suvažiuoja svarbiausi energetikos sektoriaus veikėjai, atspindi Turkijos ryžtą būti svarbia tarptautine žaidėja nepaisant šalį krečiančių teroro išpuolių ir nesėkmingo pučo.

Rusija ir Turkija vis dar nesutaria dėl konflikto Sirijoje. Maskva yra pagrindinė Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo rėmėja, o Ankara jo pašalinimą iš valdžios laiko vienu iš svarbiausių savo strateginių tikslų.

Dar neseniai Rusiją karo nusikaltimais Sirijoje garsiai kaltinusi Turkija dabar, kai santykiai su Maskva kiek pagerėjo, nė žodžiu neužsimena apie pastarosiomis savaitėmis Damasko režimo vykdomą brutalų sukilėlių kontroliuojamų rajonų puolimą Alepe.

Gijimo procesas

Analitikai seniai kalba apie tai, kad Maskva ir Ankara linkusios demonstruoti pragmatizmą, kai santykiai tarp šalių yra geri, ir atidėti į šalį ginčus, sutelkiant dėmesį į strateginį bendradarbiavimą, įskaitant tikslą dvišalės prekybos metines apimtis padidinti iki 100 mlrd. JAV dolerių.

„IHS Energy“ vyriausiasis analitikas NVS ir Rytų Europai Andrew Neffas sakė, kad normalių dvišalių santykių atkūrimui greičiausiai reikės daugiau laiko, o dabar Turkija ir Rusija nusprendė sutelkti dėmesį į sritis, kuriose šalys gali bendradarbiauti.

„Vykstant gijimo procesui ir šalims stengiantis palikti praeityje pastarųjų dešimties mėnesių bjaurius dalykus, jos siekia sutelkti dėmesį į tokias sritis kaip energetika, kur abi suinteresuotos bendradarbiauti“, – sakė A. Neffas.

Pasak analitiko, R. T. Erdoganas nori pasinaudoti bendradarbiavimu su Rusija, kad pasiųstų žinią Ankaros partneriams Vakaruose, jog Turkija, kuri po nesėkmingo bandymo šalyje įvykdyti valstybės perversmą jaučiasi apvilta Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos, „gali eiti savo keliu“.

Dujotiekis ar rožinė svajonė?

Numatyta, kad kasmet „TurkStream“ vamzdynu, kuris leis Maskvai sumažinti dujų tranzitą per Ukrainą, į Europą bus perpumpuojama 31,5 mlrd. kubinių metrų rusiškų dujų.

Tačiau analitikai jau seniai reiškia abejonių dėl šio projekto ekonominės naudos, o dujotiekio statybos dar neprasidėjo.

„TurkStream“ vis dar labiau panašus į rožinę svajonę, o ne dujotiekį, o politinių bei prekybinių ryšių atnaujinimas tik grąžina mus prie starto linijos take, nebūtinai nuvesiančiame prie finišo linijos“, – sakė A. Neffas.

Jis pridūrė, jog planai 2017 metais pradėti tiesti vamzdyną šiame etape atrodo „per daug optimistiški“.

Svarbiu pirmadienio derybų rezultatu gali tapti šalių susitarimas tęsti Akujaus atominės elektrinės Turkijos pietuose statybas. Tai bus pirmoji Turkijos branduolinė jėgainė, kurią R. T. Erdoganas laiko nuosavų angliavandenilių išteklių stokojančios šalies pastangų užsitikrinti didesnį energetinį savarankiškumą ramsčiu.

Po rugpjūčio 9 dieną Sankt Peterburge įvykusio pirmojo susitikimo V. Putinas ir R. T. Erdoganas vėl pasikalbėjo rugsėjį Kinijoje vykusio Didžiojo dvidešimtuko viršūnių susitikimo kuluaruose.

Rusijos lyderis sakė, kad „reikia dar daug nuveikti“, siekiant atkurti visapusišką dvišalį bendradarbiavimą.

Pasaulio energetikos kongresą atidarys Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas al Falihas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)