„Mes atliekame plataus masto specialią operaciją Chemnico mieste dėl įtarimų rengiantis teroristiniam išpuoliui naudojant sprogmenis“, – sakoma policijos pareiškime.

Pareigūnai vietos gyventojus ragina likti namuose.

Vokietijos naujienų portalas spiegel.de rašo, kad policija tviteryje paskelbė, kad vykdant policijos operaciją įvyko sprogimas, tačiau su įvykiu susijęs asmuo nenukentėjo.

Vokietijos visuomeninis transliuotojas MDR praneša, kad sprogdinimą įvykdė pati policija, taip siekdama išversti šturmuojamo buto duris.

Prieš tai namo gyventojai buvo evakuoti. MDR taip pat praneša, kad operacija vykdoma nuo nakties.

Saksonijos policija tviteryje skelbia, kad ieškomas vienas įtariamasis, prašoma ką nors žinančių žmonių pagalbos.

MDR įvardijo ir įtariamąjį - Saksonijos policija ieško siro Jabero Albakro. Jis įtariamas sprogstamųjų medžiagų laikymu ir ketinimu įvykdyti išpuolį. Vyras apibūdinamas kaip dėvintis juodus marškinėlius su gobtuvu.

Jaberas Albakras

Vyras yra 1994 m. gimimo, kilęs iš Damasko regione esančio Sasa miesto Sirijoje.

Vokietijos naujienų portalas „Focus online“ praneša, kad įtariamąjį teisėsauga jau kuris laikas stebėjo. Šaltinių teigimu, jis ruošėsi įvykdyti teroristinį išpuolį viename iš Vokietijos oro uostų.

Naujienų agentūros dpa šaltinių teisėsaugoje teigimu, J. Albakras turėjo ryšių su islamistais.

Saksonijos žemės Kriminalinės tarnybos atstovas spaudai Tomas Bernhardtas žiniasklaidai sakė, kad kol kas nėra aišku, ar siras į Vokietiją pateko su pabėgėlių banga.

Persigandę miesto gyventojai į socialinius tinklus kėlė juodus šalmus, šiltas vilnones kepures ir šarvus dėvinčių pareigūnų su šturmo ginklais nuotraukas.

Dešimtys pareigūnų šeštadienio, spalio 8 dienos, rytą rytinėje Vokietijos dalyje esančiame Chemnice surengė reidą gyvenamųjų namų rajone. Teritorija buvo iškart atitverta, pradėta žmones evakuoti į saugias vietas.

Policijos atstovas spaudai pranešė Vokietijos žiniasklaidai, kad ši operacija surengta reaguojant į „rimtos grėsmės“ įrodymus: „Būtina uždaryti pagrindinius kelius ir atlikti evakuaciją. Susiklostė grėsminga situacija Fritzo Heckerto rajone, čia dislokuota didelė tikslinė darbo grupė“.

Kai kurie miesto gyventojai pasakojo, kad ryte juos pakėlė pareigūnų kulkosvaidžių garsai. Pareigūnai nurodė staigiai ir tyliai palikti namus, vėliau jie nusitaikė į vieną konkretų namą. Pareigūnai apsupo vieną butą ir panaudoję sprogmenis išsprogdino duris, tačiau viduje nieko nerado.

Tai sukėlė baimę, kad potencialus teroristas pabėgo.

Saksonijos policija „Twitter“ rašė: „Mes šiuo metu atliekame didelio masto operaciją dėl įtarimų, kad rengiamas teroristinis išpuolis. Girdėtas sprogimas buvo policijos taikyta priemonė. Tiesiogiai susijęs asmuo nerastas“.

Policija per minėtą socialinį tinklą įspėjo žmones nesiartinti prie „rizikingos situacijos“.

Įvykio vietoje darytose nuotraukose matyti, kad daugybė pareigūnų buriuojasi keliuose ir skergatviuose – greičiausiai apsupa pavojaus zoną.

Policija „Twitter“ pranešė: „Šiuo momentu turime nekintamą grėsmės situaciją Fritzo Heckerto rajone Chemnice, C0810, čia sutelktos didelės pajėgos“.

Fritzo Heckerto rajonas, vietinių vadinamas Fritz-Heckert-Gebiet, buvo pastatytas kaip vienas didžiausių mikrorajonų komunistinėje Rytų Vokietijoje, kurio milžiniškuose daugiaaukščiuose kažkada gyveno 90 tūkstančių žmonių.

Chemnico miestas yra Rytų Vokietijoje, nuo Berlyno nutolęs apie 160 km, jame gyvena maždaug 250 tūkst. gyventojų.

Dėl pastaraisiais mėnesiais surengtų kelių išpuolių Vokietijoje ir taip jau buvo paskelbtas aukštas pavojaus lygis. Liepos mėnesį vos per savaitę surengtas siaubingas išpuolis prieš traukinio keleivius, kurio metu užpuolikas mojavo kirviu, vėliau „Islamo valstybei“ prijaučiantys asmenys susprogdino bombą kavinėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)