Sutartis ratifikuota Rusijos karinių oro pajėgų palaikomai Sirijos kariuomenei atakuojant sukilėlių kontroliuojamą Sirijos šiaurinio Alepo miesto rytinę dalį.

Praėjusį mėnesį žlugus JAV ir Rusijos tarpininkautai paliaubų sutarčiai, Maskvos ir Vašingtono santykiai pasidarė dar labiau įtempti.

Abi galingosios valstybės palaiko skirtingas konflikto puses – Maskva yra ištikima B.Assado režimo sąjungininkė, o Jungtinės Valstijos palaiko jį nuversti siekiančius Sirijos sukilėlius.

Rusijos oro pajėgų kampanija Sirijoje, kurią Maskva pradėjo prieš metus, pakeitė šio karo įvykių eigą ir padėjo B.Assado pajėgoms atgauti kai kurias svarbias pozicijas. Maskva tikina, kad jos vykdomos operacijos tikslas yra padėti Sirijos kariuomenei kovoti su teroristais ir neigia kaltinimus, kad bombarduoja civilinius objektus.

Kremliaus kontroliuojamos Valstybės Dūmos įstatymų leidėjai vienbalsiai pritarė sutarčiai, kuri leis Rusijai neribotą laiką laikyti savo pajėgas Chmeimimo oro pajėgų bazėje Sirijos Latakijos provincijoje, kuri yra B.al Assado ir alavitų religinės mažumos tvirtovė. Sutartis buvo pasirašyta 2015 metų rugpjūtį Damaske, mėnesį iki Rusijos kampanijos Sirijoje pradžios.

Rusija taip pat turi karinio laivyno bazę Sirijos Tartuso uoste, kuri yra vienintelis Rusijos avanpostas už buvusios Sovietų Sąjungos ribų. Tačiau sutartyje apie šią bazę neužsimenama, todėl kai kurie įstatymų leidėjai sako, kad dėl jos gali reikėti atskiros sutarties.

Rusija grasina vetuoti Prancūzijos siūlomą JT rezoliuciją dėl paliaubų Alepe

Rusija penktadienį pagrasino vetuoti Prancūzijos parengtą JT rezoliuciją, kuria raginama skelbti paliaubas Alepe, bei uždrausti visų lėktuvų skrydžius virš šio Sirijos miesto.

„Aš galbūt nematau, kaip mes galėtume leisti priimti šią rezoliuciją“, – pareiškė Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vitalijus Čiurkinas, paklaustas, ar jis linkęs panaudoti veto.