Senatorius Herve Fourcand'as sakė, kad šis skaičius tebėra preliminarus, nes kai kurios galingos audros teritorijos tebėra nepasiekiamos.

Smarkiausiai nuo uragano nukentėjo Haičio pietinis pusiasalis.

H. Fourcand'o pateikta informacija kertasi su vyriausybės oficialia statistika, kad per uraganą žuvo 122 žmonės. Vietos transliuotojas „Radio Television Caraibes“ anksčiau buvo paskelbęs, kad šalyje žuvo iš viso 264 žmonės.

Šimtus žmonių gyvybių nusinešęs uraganas „Matthew“ artėja prie Floridos

Uraganas „Matthew“, praūžęs Karibų regione, kur pareikalavo daugiau kaip 300 gyvybių, ketvirtadienį nuslinko Floridos link, nešdamas smarkius vėjus, kurių gūsių greitis beveik siekia 210 km per valandą.

JAV pareigūnai paskelbė nepaprastąją padėtį teritorijose, per kurias gali slinkti uraganas, o 2 mln. Floridos pietryčių pakrantėje gyvenančių žmonių rekomenduota išvykti į saugesnes vietas.

Ši audra yra stipriausia iš smogusių JAV Atlanto vandenyno pakrantei per daugiau kaip dešimtmetį.

„Šita audra – tikras monstras“, – pareiškė gubernatorius Rickas Scottas, kai valstiją prasidėjus nakčiai pradėjo skalbti smarkios liūtys ir vėtros. Jis pridūrė: „Melsiuosi už visų saugumą.“

„Matthew“, slinkdamas šiauryn, apie 160 km spinduliu aplenkė pietų Floridą ir apsaugojo 4,4 mln. gyventojų turinčias Majamio ir Fort Loderdeilio teritorijas nuo pačių baisiausių audros padarinių.

„Šįkart mums pasisekė“, sakė Majamio-Deido meras Carlosas Gimenezas.

Tačiau, remiantis Nacionalinio uraganų centro duomenimis, krantą „Matthew“ turėtų pasiekti – ar pavojingai prie jo priartėti – ankstų penktadienį į šiaurę nuo Vest Palm Bičo, kuriame gyvena apie 1,1 mln. žmonių. Po to, artimiausias 12 valandų jis turėtų slinkti toliau į šiaurę per Kanaveralo kyšulį ir Džeksonvilį.

Anot sinoptikų, uraganas savaitgalį pasiektų Džordžijos ir Pietų Karolinos valstijų pakrantes, o prieš nukrypdamas į jūrą kitos savaitės viduryje galbūt vėl grįžtų į Floridą kaip atogrąžų audra.

Milijonams Floridos, Džordžijos ir Pietų Karolinos gyventojų buvo liepta evakuotis. Automagistralėse eismas buvo nukreiptas vienintele kryptimi, kad žmonės galėtų greičiau pasitraukti iš vietovių, kurioms gresia stichijos pavojus. Vien Floridoje priskaičiuojama apie 1,5 mln. žmonių, kurie turėtų palikti savo namus dėl saugumo.

„Audra jau pasiglemžė žmonių gyvybių. Turėtume tikėtis tokio smūgio ir Floridoje“, – įspėjo valstijos gubernatorius.

Uragano nešamų vėjų greitis vis stiprėjo, o„Matthew“ iš pavojingos 3-iosios kategorijos audros pakilo iki potencialiai katastrofinės 4-osios kategorijos. Sinoptikų teigimu, kai kuriose vietovėse gali iškristi iki 38 cm kritulių, o audros keliamos bangos gali siekti iki 3 metrų aukštį.

Pasak jų, didžiausią grėsmę pietryčių regionui kelia ne vėjai, kuriuos naujesni pastatai gali atlaikyti, o didžiulės bangos jūroje, kurios gali pakenkti bendruomenėms prie kranto apie 800 km ruože – nuo pietų Floridos iki Čarlstono Pietų Karolinoje.

Prezidentas Barackas Obama Floridoje ir Pietų Karolinoje paskelbė nepaprastąją padėtį bei skyrė lėšų iš federalinio biudžeto ir personalo, kurie turėtų padėti apsaugoti žmones ir jų turtą.

Buvo uždarytas Fort Loderdeilio oro uostas, taip pat planuojama uždaryti Orlando oro uostą. Avialinijos ketvirtadienį ir penktadienį atšaukė daugiau kaip 3 tūkst. skrydžių, dauguma jų – į Majamį ir Fort Loderdeilį ar iš jų.

Bendrovė „Amtrak“ sustabdė traukinių eismą tarp Majamio ir Niujorko, o kruizinių laivų maršrutai buvo pakoreguoti taip, kad audrą aplenktų.

Uždaryti visi populiarieji Orlando pramogų parkai: „Walt Disney World“, „Universal Studios“ ir „SeaWorld“.

Pacientai iš dviejų Floridos pakrantės ligoninių ir slaugos namų, esančių šalia Deitona Bičo, buvo perkelti į saugesnes vietoves.

Šarlotėje, Šiaurės Karolinoje, tūkstančiai žmonių laikinai apsistojo mokyklose, paverstose slėptuvėmis, ir viešbučiuose, esančiuose toliau nuo kranto.

NASA nebeturi jaudintis dėl Kennedy kosmoso tyrimų centro, įsikūrusio Kanaveralio kyšulyje, galvodama kaip perkelti raketas iš paleidimo aikštelės į angarą prieš uraganą, nes daugkartinio naudojimo erdvėlaivių misijos jau yra nutrauktos. Tačiau kosminių technologijų bendrovė „SpaceX“ baiminasi dėl audros, galinčios pakenkti jos paleidimo aikštelei, esančiai pakrantėje.

Paskutinė trečiosios kategorijos audra, siautėjusi JAV, buvo „Wilma“, praūžusi 2005 metų spalį. Ji į Floridą atnešė 193 km per val. vėjo gūsius, nusinešė penkių žmonių gyvybes ir padarė 21 mlrd. dolerių (beveik 18,8 mlrd. eurų) žalos.

Haičio senatorius Herve Fourcand'as ketvirtadienį pranešė „Matthew“, anksčiau šią savaitę praslinkės virš salos pietinės dalies, nusinešė per 300 žmonių gyvybių

Haičio vidaus reikalų ministerijos pareigūnas Emmanuelis Pierre, koordinuojantis veiksmus labiausiai nuo uragano nukentėjusios vietovėse, pateikė kiek mažesnį aukų skaičių ir nurodė, kad „Matthew“ salos pietvakarių zonoje pareikalavo 283 žmonių gyvybių. Naujienų agentūrai AP jis sakė, kad aukų skaičius tikrai didės, kai pareigūnai pasieks bendruomenes, kurias uraganas talžė prieš kelias dienas.

Praėjus dviem dienoms po to, kai siautėjęs „Matthew“ laužė medžius, griovė sienas ir plėšė namų stogus, ir pradėjus trauktis potvynių vandeniui, pasirodė žuvusiųjų kūnai.

Bahamų valdžia pranešė apie daug nulaužtų medžių ir nutrauktų elektros laidų, tačiau aukų buvo išvengta.

20 val. vietos (penktadienį 3 val. Lietuvos) laiku uraganas „Matthew“ buvo apie 120 km į rytus nutolęs nuo Vest Palm Bičo ir slinko į šiaurės vakarus apie 20 km per val. greičiu. Uragano stiprumo vėjo gūsiai siautėjo apie 97 km spinduliu, taigi „Matthew“ galėtų nuniokoti pakrantę net jei jo centras liktų toli nuo kranto.

Džordžijos gubernatorius Nathanas Dealas įsakė evakuoti visą Džordžijos pakrantę, kur gyvena daugiau kaip pusė milijono žmonių. Tai yra pirmoji evakuacija šioje valstijoje nuo 1999 metų, kai ten siautėjo uraganas „Floyd“.

„Turime namą, kuris stovi tiesiai ant vandens ir mes jau su juo atsisveikinom, nes manom, kad kai grįšim, jo jau nebebus, – sakė Džordžijos valstijos Šv.Simono salos gyventoja Jennifer Banker. – Žinote, daug meldžiamės ir tikimės Dievo pagalbos.“

Kai kurie Džordžijos pakrantės gyventojai visgi nusprendė surizikuoti ir likti namie.

Restorano savininkė Darcy O'Connor, gyvenanti Džordžijos valstijos istoriniame Savanos mieste, kuris garsėja puikiai išlaikytais XVIII ir XIX amžiaus namais, sakė, kad ji ir dauguma jos kaimynų niekur neišvyko.

D. O'Connor pažymėjo, kad jos namas buvo pastatytas 1883 metais ir jau yra atlaikęs kelis uraganus: „Pusės langų stiklai tebėra originalūs. Tai jau šį tą reiškia.“