Susirinkę už uždarų durų 15 tarybos narių patvirtino rezoliuciją, kuria jie formaliai teikia Generalinei Asamblėjai A. Guterresą savo parinktu asmeniu į pasaulio vyriausiojo diplomato postą, sakė naujienų agentūrai AFP posėdyje dalyvavę diplomatai.

Dabar A. Guterreso kandidatūrą tvirtins Generalinė Asamblėja. Naujojo JT vadovo penkerių metų kadencija prasidės sausio 1 dieną.

67 metų socialistas, kuris bus pirmasis buvęs vyriausybės vadovas, tapęs JT vadovu, pažadėjo pertvarkyti šią pasaulinę diplomatinę organizaciją, stiprinant jos taikdariškas pastangas ir žmogaus teisių gynimą.

A. Guterresas žada tarnauti labiausiai pažeidžiamiesiems

Į Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus postą nominuotas A. Guterresas ketvirtadienį žadėjo „nuolankiai ir dėkingai“ tarnauti „labiausiai pažeidžiamiesiems“, kai jam teks šios pareigos.
Savo kalboje Užsienio reikalų ministerijoje Lisabonoje buvęs Portugalijos ministras pirmininkas sakė tarnausiąs „konfliktų, terorizmo aukoms, žmogaus teisių pažeidimų aukoms, skurdo ir neteisybių aukoms“.

Šie komentarai yra pirmieji A. Guterreso viešai išsakyti žodžiai po pranešimo, kad JT Saugumo Taryba ketvirtadienį vieningai palaikė A. Guterresą, visą dešimtmetį vadovavusį JT pabėgėlių reikalų tarnybai, kandidatu į JT generalinio sekretoriaus postą.

A. Guterresą Ban Ki-moono įpėdiniu dar tvirtins 193 Generalinės Asamblėjos narės; manoma, kad tai įvyks kitą savaitę, galbūt ketvirtadienį.

Kelią į pasaulio diplomatijos vadovo postą A. Guterresui atvėrė trečiadienį vykęs lemiamas Saugumo Tarybos balsavimas, kuriame 13 iš 15 Tarybos narių palaikė jo kandidatūrą. Prieš jį nebalsavo nė viena iš veto teisę turinčių galingųjų šalių.

Kalbėdamas Romoje Ban Ki-moonas sakė, kad A.Guterreso „pasirinkimas yra nuostabus“, kad „jo pasaulio reikalų žinojimas ir gyvas intelektas tarnaus jam gerai vadovaujant Jungtinėms Tautoms kritiniu laikotarpiu“.

Po balsavimo iš salės išėjęs Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas sakė, kad A. Guterresas yra „aiškus favoritas“ pakeisti dabartinį JT generalinį sekretorių Ban Ki-mooną.

„Turime aiškų favoritą ir jo pavardė yra Antonio Guterresas“, – pranešė jis ir pridūrė, kad ketvirtadienį vyks jau oficialus balsavimas, kuriuo bus patvirtinta pasirinkta kandidatūra.

„Linkime ponui A. Guterresui sėkmės einant Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pareigas kitus penkerius metus“, – pridūrė jis.

Per slaptą balsavimą A. Guterresas gavo keturis palankius balsus iš penkių veto teisę turinčių narių: Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Rusijos ir Jungtinių Valstijų. Viena iš jų pareiškė, kad „neturi nuomonės“ dėl šio kandidato. Šiame balsavime veto teisę turinčios narės galėjo balsuoti spalvotais balsalapiais, nurodydamos, ar jos ketina remti kandidatą.

A. Guterresas, kuris vadovavo Portugalijos vyriausybei nuo 1995 iki 2002 metų, užėmė pirmą vietą ir per penkis ankstesnius neformalius balsavimus, tačiau toks greitas vieningas pritarimas jo kandidatūrai buvo netikėtas daugeliui diplomatų.

Anksčiau šias pareigas ėjo keli užsienio reikalų ministrai, dauguma kurių buvo išrinkti per uždarus Saugumo Tarybos posėdžius.

Šįkart nauja kandidatų atrankos procedūra buvo atvira ir leido kandidatams dalyvauti jų kandidatūrų svarstymuose bei pasisakyti JT Generalinėje Asamblėjoje.