Incidentas įvyko viešbučio bare pernai lapkritį Sankt Peterburge vykusios Jungtinių Tautų kovos su korupcija konferencijos metu. Jis sukėlė nerimą JAV teisingumo departamentui, kuris dėl to Maskvai tyliai išreiškė protestą, teigia gerai su šiuo įvykiu susipažinęs JAV vyriausybės pareigūnas.

Tačiau rimtai sunerimti amerikiečius privertė incidentas birželį, kai prie JAV ambasados Maskvoje buvo užpultas amerikiečių diplomatas. Tuomet pareigūnai Vašingtone pakartotinai įvertino apnuodijimo incidentą lapkritį ir priėjo prie išvados, kad tai jau virsta tendencija.

JAV valstybės departamentas teigia, kad toks priekabiavimas tapo itin ryškus per pastaruosius dvejus metus.

Jau minėto amerikiečių pareigūno bei kito taip pat gerai informuoto pareigūno teigimu, apnuodyti amerikiečių diplomatai priklausė JAV delegacijai, kuri dalyvavo Sankt Peterburge pernai lapkričio 2-6 d. d. vykusioje konferencijoje Jungtinių Tautų konvencijos prieš korupciją šalių konferencijoje.

Tai buvo pirma oficiali konferencija Rusijoje, kurioje buvo leista dalyvauti JAV vyriausybės atstovams po to, kai JAV, Europos Sąjunga ir jų sąjungininkai įvedė Rusijai sankcijas dėl 2014 metais įvykdyto Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos.

Konferencijos dalyvių sąraše matyti, kad dalyvavo daugelio šalių atstovai, įskaitant 21 įvairių JAV valstybės ir teisingumo departamentų biurų atstovus. Taip pat konferencijoje dalyvavo amerikiečių akademikų ir nevyriausybinių organizacijų atstovų.

Išprievartavimo per pasimatymą vaistas

Laisvosios Europos radijas susisiekė su keliais žmonėmis iš nevyriausybinių organizacijų, kurie tuomet dalyvavo minėtoje konferencijoje. Visi jie sakė, kad nieko nežino apie apnuodijimo atvejį.

Jau minėtas JAV vyriausybės pareigūnas radijui sakė, kad JAV tyrėjai padarė išvadą, jog du minėti amerikiečių diplomatai – vyras ir moteris – išgėrė vadinamuoju „išprievartavimo per pasimatymą vaistu“ apnuodytų gėrimų. Veikiausiai jų gėrimai buvo apnuodyti Sankt Peterburgo viešbučio, kuriame jie gyveno, bare.

Vienas iš dviejų amerikiečių pateko į vakarietišką kliniką, kur norėjo paimti kraujo ir audinių mėginių siekiant nustatyti staigaus negalavimo priežastį. Tačiau tuo metu, kai tas asmuo buvo klinikoje, staiga dingo elektra, ir darbuotojams nepavyko paimti reikiamų audinių pavyzdžių, pasakojo amerikiečių pareigūnas.

Tuomet apnuodytas asmuo buvo išskraidintas iš šalies tolesniam gydymui, tačiau jau buvo per vėlu paimti mėginių, pridūrė apie šį atvejį papasakojęs amerikiečių pareigūnas.

Kadangi konferencijoje dalyvavę amerikiečių pareigūnai nebuvo aukščiausio rango Valstybės ar teisingumo departamento pareigūnai, Valstybės departamentas nusprendė per daug neviešinti šio atvejo. Minėto pareigūno teigimu, amerikiečiai įteikė oficialią protesto notą, tačiau rusai pareikalavo įrodymų, kad žmogus buvo apnuodytas, o amerikiečiai mėginių neturėjo.

Kai amerikiečių tyrėjai paprašė darbuotojų, kurie tuo metu dirbo viešbutyje, grafikų, jiems buvo atsakyta, kad būtent to laikotarpio grafikų nėra, kas sukėlė įtarimų. Galiausiai rusai amerikiečiams atsakė, kad be įrodymų jie nieko negali padaryti.

Bauginantys incidentai

Rusijos ambasada neatsakė į Laisvosios Europos radijo prašymą pakomentuoti šį atvejį.

Atvejai, kuomet užsieniečiai yra apsvaiginami Rusijoje, nėra jau tokie reti. Tačiau dažniausiai tai būna mėginimai apiplėšti. Valstybės departamentas net yra išleidęs specialias rekomendacijas dėl pavojų lankantis Rusijos baruose.

Tačiau amerikiečių pareigūnų pasakojimai rodo, kad tai nebuvo tipiškas tokių atvejų scenarijus. Abu amerikiečiai buvo apnuodyti atskirai. Nerasta jokių įrodymų, kad tai buvo mėginimai apiplėšti.

Apie priekabiavimo prie amerikiečių diplomatų ir žurnalistų atvejus tiek sovietmečiu, tiek ir šiuolaikinės Rusijos gyvavimo metais gaunama jau kelis dešimtmečius. Amerikiečių pareigūnai yra pranešę apie smulkius incidentus savo namuose Maskvoje: į namus buvo įsilaužta, namie judinti daiktai, palikta įjungta dujinė viryklė ar smilkstanti cigaretė.

Tačiau pastaraisiais metais tokių panešimų gaunama vis daugiau. Ir jų būta dar prieš pablogėjant JAV ir Rusijos santykiams dėl Maskvos veiksmų Ukrainoje.

JAV valstybės departamento generalinio inspektoriaus 2013 metais parengtoje ataskaitoje nurodoma, kad „darbuotojai susiduria su intensyvėjančiu Rusijos saugumo tarnybų spaudimu, kuris pasiekė nuo Šaltojo karo dienų nematytą lygį“.

Maskvoje nuo 2012 metų iki 2014 metų vasario dirbęs JAV ambasadorius Michaelas McFaulas kelis kartus buvo be išankstinio pranešimo valstybinių televizijos kanalų žurnalistų kalbinamas prie vietų, kuriose ambasadorius dalyvaudavo privačiuose renginiuose. Vašingtonas dėl to buvo priverstas pasiskųsti Maskvai dėl saugumo. M. McFaulas taip pat mano, kad jo pokalbių buvo klausomasi, o informacija nutekinama žurnalistams.