Vėl padidėjus įtampai tarp Rusijos ir JAV, V.Putinas į Valstybės Dūmą kreipėsi po valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ triuškinamos pergalės praėjusio mėnesio rinkimuose;ši pergalė gali padėti supaprastinti sąlygas jam per balsavimą 2018 metais pretenduoti į ketvirtą kadenciją prezidento poste.

„Mums reikia stiprinti savo šalies saugumą ir gynybos pajėgumus, kad sutvirtintume jos pozicijas tarptautinėje arenoje“, – deputatams sakė V. Putinas.

Rusija šiuo metu išgyvena ilgiausią per 16 V. Putino valdymo metų ekonominę krizę, be to Ukrainos konfliktas ir metus vykdoma bombardavimo kampanija Sirijoje labai padidino įtampą tarp Maskvos ir Vakarų, ji dabar yra didžiausia nuo pat Šaltojo karo.

Valdžiai ginčijantis dėl naujo diržų veržimo biudžeto, V. Putinas sakė, kad „sferos, kurios tiesiogiai veikia žmonių gerovę“, tokios kaip sveikatos apsauga ir švietimas, lieka prioritetinės.

Tačiau daugiausiai dėmesio savo kalboje Kremliaus vadovas skyrė būtinybei išlaikyti Rusiją „stiprią“.

„Visi turime susivienyti, koordinuoti savo pastangas, įsipareigojimus ir teises, kad išlaikytume Rusijos istorinę svarbiausią teisę – būti stipriai“, – sakė V. Putinas, bet paneigė didžiavalstybinius siekius.

„Mes niekada nededame į sąvoką „būti stipriu“ kažkokių didžiavalstybinių gaidelių, – sakė jis. – Niekam niekada nieko neprimetėme ir neketiname primesti; Rusijos jėga yra mumyse pačiuose; ji mūsų liaudyje, mūsų žmonėse, mūsų tradicijose, mūsų kultūroje, mūsų ekonomikoje“.

Rusijos ir JAV nesutarimai pastarosiomis dienomis padidėjo Vašingtonui sustabdžius derybas ugnies nutraukimo Sirijoje klausimu – dėl Maskvos tęsiamos bombardavimo kampanijos, kuria remiamas prezidento Basharo al Assado režimas.

Santykių pablogėjimą rodo ir tai, kad Valstybės Dūma rūpinasi greitai ratifikuoti du neseniai padarytus V.Putino sprendimus: sustabdyti susitarimą su JAV atsisakyti ginklams tinkamo plutonio ir suteikti papildomą teisinę paramą Rusijos kariniam dislokavimui Sirijoje.

Naujajame parlamente, kuriame „Vieningoji Rusija“ kontroliuoja daugiau kaip 75 proc. vietų, pirmą kartą yra deputatų iš Krymo, kurį Maskva nuo Ukrainos atplėšė 2014 metais.

Žemuosiuose rūmuose nėra realių opozicijos deputatų.

Pasakęs kalbą parlamente, V. Putinas nuvyko į užsienio žvalgybos agentūrą pristatyti naujai paskirto jos vadovo – buvusio Dūmos pirmininko Sergejaus Naryškino.

V. Putinas ragino agentūrą imtis „nestandartinių, nešabloniškų sprendimų“ sprendžiant šaliai iškylančias grėsmes, pranešė Rusijos naujienų agentūros.