Jungtinėse Valstijose buvo nurodyta pradėti evakuoti žmones, o pajūrio gyventojai ruošiasi bėgti nuo artėjančios smarkios audros. Manoma, kad uraganas JAV Rytų pakrantę pasieks vėliau šią savaitę.

Audra Haityje pareikalavo trijų žmonių gyvybių, o Dominikos Respublikoje – keturių. Prognozuojama, kad aukų skaičius dar padidės, „Matthew“ slenkant į šiaurę.

Dar nėra aišku, kokia žala padaryta. Haičio civilinės saugos pareigūnai sakė, kad jiems yra sunku susisiekti su pietų regionu, nes „Matthew“ atnešti smarkūs vėjai ir liūtys nutraukė telefono laidus.

Sugriuvus tiltui buvo atkirstas vienintelis kelias iš Port o Prenso į pusiasalį Haičio pietuose

„Bus sunku rasti alternatyvų maršrutą“, – naujienų agentūrai AFP sakė civilinės saugos atstovas Edgaras Celestinas.

Vėliau, popietę, uraganas smogė Kubos rytiniam pakraščiui.

Audros centras pasiekė salą apie vidurnaktį Grinvičo (3 val. Lietuvos) laiku ir slinko į šiaurę apie 15 km per val. greičiu, nurodė JAV Nacionalinis uraganų centras.

Amerikiečiai ruošiasi susidūrimui su stichija. Pietų Karolinos valdžia nurodė, kad trečiadienį bus pradėta evakuoti 1,1 mln. pakrantės gyventojų: jie bus perkelti bent 160 km toliau nuo kranto. Džordžijos valstijoje nepaprastoji padėtis paskelbta 13 apygardų.

„Itin pavojinga“

Ketvirtos kategorijos uraganas „Matthew“ Haitį pasiekė vos prašvitus. Pasak Nacionalinio uraganų centro, „itin pavojinga“ audra krantą pasiekė ties Le Anglė kaimu, o vėjo greitis siekė 230 km per valandą.

Ketvirtosios kategorijos audra nebuvo pasiekusi Haičio 52 pastaruosius metus.

Dar prieš pasiekdamas sausumą ties pietiniu Hispanjolos salos, kurią Haitis dalijasi su Dominikos Respublika, pakraštį, „Matthew“ jau buvo pareikalavęs trijų žmonių gyvybių. Baiminamasi, kad aukų skaičius gali dar padidėti.

Vėliau buvo pranešta apie keturių žmonių žūtį Dominikos Respublikoje. Šalies pareigūnai nurodė, kad sugriauta 200 namų.

Palikęs Kubą uraganas vėlų antradienį arba trečiadienį turėtų pasiekti Bahamas.

Sinoptikai prognozavo, kad Haityje iškris 38–63 cm kritulių, o kai kuriose uždarose Haičio vietovėse jų gali būti iki 100 cm, todėl kilo potvynių ir nuslinko žemės bei purvo nuošliaužų.

Pagrindinis Le Kajaus uostamiestis, trečias pagal dydį šalies miestas, yra „labai smarkiai nuniokotas“, sakė Hervilis Cherubinas, pagalbos grupės „Heifer International“ direktorius. „Daugumos namų, parduotuvių ir degalinių stogai buvo nuplėšti“, – pridūrė jis.

„Verslo įmonės, įsikūrusios šalia vandenyno visiškai išnyko, buvo nuplautos“, ūkiai „prapuolė“, o gyvuliai nugaišo, nurodė jis.

Šalyje yra apie 11 mln. gyventojų. Daugelis iš jų gyvena itin prastos būklės lūšnose.

Daugiau kaip 9 tūkst. žmonių buvo evakuoti į laikinas prieglaudas bažnyčiose ir mokyklose, nurodė Vidaus reikalų ministerija.

Tačiau civilinės saugos pareigūnams sunkiai sekėsi įtikinti vietinius palikti savo namus, esančius pavojingiausiose teritorijose, kur buvo itin didelė potvynių grėsmė.

Mokyklos bus uždarytos iki pirmadienio, tačiau valdžia nenurodė, ar sekmadienį planuojami prezidento ir parlamento rinkimai įvyks.

Iš pradžių – potvynis, vėliau – purvo nuošliaužos

Uraganas „Matthew“ jau pelnė ilgiausiai Karibų regione ketvirtą ir penktą stiprumo kategorijas išlaikiusios audros titulą, nurodė Kolorado valstijos universiteto meteorologas Philipas Klotzbachas.

Manoma, kad jis praslinks per Kubą naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį.

Pareigūnai pranešė apie potvynį ir iki 5 m aukščio bangas pakrantės kaimuose salos rytuose, tačiau apie galimas aukas informacijos dar nėra.

Pareigūnai evakavo apie 1,3 mln. žmonių.

Sinoptikai spėja, kad uraganas gali smogti JAV rytinei pakrantei savaitės viduryje. Nepaprastoji padėtis paskelbta Floridoje, Pietų Karolinoje ir kai kuriose Šiaurės Karolinos dalyse.

Prezidentas Barackas Obama atidėjo numatytą kampanijos už demokratę Hillary Clinton renginį pietų Floridoje.

„Jei „Matthew“ tiesiogiai paveiks Floridą, patirsime didžiulį nuniokojimą, kokio nematėme daug metų“, – savo „Twitter“ paskyroje parašė Floridos gubernatorius Rickas Scottas.