Buvęs premjero pavaduotojas ir vienas garsiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų B. Nemcovas buvo nušautas prieš pat vidurnaktį 2015 metų vasario 27 dieną, kai su savo drauge – ukrainiete manekene – ėjo per Maskvos upės tiltą šalia Kremliaus.

Kiek anksčiau per antrą bandymą iš 84 teismo šaukimu atvykusių asmenų buvo atrinkti 12 pagrindinių ir dešimt atsarginių bylos prisiekusiųjų, t.y. iš viso 22 žmonės. Anksčiau teismas planavo palikti tik šešis atsarginius prisiekusiųjų kolegijos narius.

Planuojama, kad posėdžio metu prokuroras paskelbs kaltinamąją išvadą, o tada savo poziciją dėl bylos išdėstys gynėjai. Taip pat bus nuspręsta, kaip bus nagrinėjami įrodymai ir apklausiami liudytojai.

Įžanginių posėdžių metu Maskvos apygardos karinis teismas patenkino kaltinamųjų gynėjų prašymą, kad bylą nagrinėtų prisiekusiųjų kolegija.

Generalinės prokuratūros pavedimu valstybinį kaltinimą byloje palaiko grupė patyrusių prokurorų, tarp jų Marija Semenenko ir Aleksejus Lvovičius.

M. Semenenko palaikė valstybinį kaltinimą virtinėje sudėtingų ir rezonansinių baudžiamųjų bylų, kurios buvo nagrinėjamos dalyvaujant prisiekusiesiems, tarp jų žurnalistės Anos Politkovskajos nužudymo byloje.

Kaltinamieji B. Nemcovo nužudymo byloje yra Zauras Dadajevas, broliai Šadidas ir Anzoras Gubaševai, Temirlanas Eskerchanovas ir Chamzatas Bachajevas. Jie visi yra čečėnai.

Jiems pareikšta virtinė kaltinimų, tarp jų dėl organizuotos grupės įvykdytos užsakomosios žmogžudystės ir neteisėto disponavimo ginklais.

Baudžiamoji byla nagrinėjama kariniame teisme, nes Z. Dadajevas jam inkriminuojamo nusikaltimo padarymo metu tarnavo Rusijos vidaus reikalų ministerijos Čečėnijos batalione „Sever“ („Šiaurė“). Šis dalinys palaikė Kremliui ištikimą Ramzaną Kadyrovą, vadovaujantį neramiai Čečėnijos respublikai Šiaurės Kaukaze..

Skirtingais tyrimo etapais bylos kaltinamieji duodami parodymus pripažino savo kaltę: Z.Dadajevas – iškart po sulaikymo, A. Gubaševas – ankstyvoje ikiteisminio tyrimo stadijoje.

Š. Gubaševas davė parodymus antroje 2015 metų pusėje, siekdamas brolio paleidimo į laisvę.

Vėliau visi kaltinamieji pareiškė, kad jiems buvo daromas spaudimas. Šiuo metu jie visi tvirtina, kad nėra susiję su iškilaus opozicijos politiko nužudymu.

Pagal tyrimo versiją, 2014 metų rugsėjo pabaigoje bylos kaltinamieji sutiko su Ruslano Muchudinovo ir kitų nenustatytų asmenų pasiūlymu už ne mažesnį nei 15 mln. rublių atlygį nužudyti B.Nemcovą.

Tyrėjų teigimu, organizuotos grupės nariai kruopščiai rengėsi nužudymui, ilgai stebėjo ir sekė politiką, rinkosi vietą užpuolimui, nužudymo ginklą, transportą, ryšio priemones, aiškinosi galimus atsitraukimo būdus ir maršrutus.