Kurį laiką pabuvojęs penktos kategorijos pagal penkių balų Saffiro-Simpsono skalę, „Matthew“ šiek tiek susilpnėjo, iki ketvirtosios kategorijos, pranešė Majamyje esantis Nacionalinis uraganų centras.

„Matthew“ yra stipriausias uraganas Karibuose po uragano „Felix“, siautėjusio čia 2007 metais.
Prognozuojama, kad „Matthew“ prie Jamaikos priartės vėlų sekmadienio vakarą, ir rytinę salos dalį greičiausiai pasieks pirmadienį. Antradienį jis gali pasiekti Kubą ir smogti tiesiai JAV karinio laivyno bazei Gvantanamo įlankoje.

Jamaikiečiai savaitgalį tuštino parduotuvių lentynas ir kaupė atsargas. Premjeras Andrew Holnessas penktadienį sušaukė neeilinį parlamento posėdį ir aptarė pasiruošimą audrai.

Žmonės ruošiasi artėjančiam uraganui "Matthew"

Šios salos gyventojai yra pripratę prie ekstremalių atogrąžų orų, tačiau uraganas „Matthew“ atrodo itin grėsmingai. Jo vėjo gūsių greitis siekia 260 km per valandą. Ši audra yra žymiai galingesnė nei 1988 metų rugsėjį smogęs uraganas „Gilbert“. Pastaroji audra buvo padariusi daugiausia žalos per Jamaikos naujausių laikų istoriją.

„Uraganas „Matthew“ galėtų lygiuotis su „Gilbert“ ar net jį pranokti, jei stipriausių vėjų centras slinks per pačią Jamaiką, – sakė meteorologas Nacionalinio uraganų centro atstovas Dennisas Feltgenas. – Šiuo metu dėl to dar nesame tikri.“

Manoma, kad „Matthew“ atneš smarkių liūčių, ypač rytiniame salos pakraštyje ir aukštesnėse vietovėse, kur gali kilti potvynių ir nuošliaužų, nurodė E. Thompsonas.

Anot sinoptikų, audros metu gali iškristi 25–38 cm kritulių, o Jamaikoje ir pietvakarinėje Haičio dalyje jų kiekis gali siekti 63 centimetrus.

Kingstone, pietrytiniame Jamaikos kampe, gali kilti potvynių. Vyriausybė penktadienį paskelbė uragano pavojų. Haičio pietvakariniame krante, nuo pietinės sienos su Dominikos Respublika iki sostinės Port o Prenso, paskelbta atogrąžų audros padėtis.

Žmonės ruošiasi artėjančiam uraganui "Matthew"

Apie 3 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku audros centras buvo maždaug 550 km į pietų pietryčius nuo Porto o Prenso Haityje. Uraganas slinko į šiaurės šiaurės vakarus apie 11 km per val. greičiu.

Kolumbijoje „Matthew“ sukėlė itin aukštas bangas, audras ir liūtis. Vietinės televizijos reportažuose matėsi pakrantės vietovių užtvindytos gatvėmis, per kurias mėgino važiuoti automobiliai ir plūduriavo medžių kamienai, o vietos valdžia paskelbė pavojų. Vietinė Gvachyros provincijos žiniasklaida pranešė apie vieną asmenį, žuvusį dėl potvynio.

„Matthew“ nusinešė mažiausiai vieną gyvybę, kai trečiadienį pasiekė Karibų regioną. Sent Vinsento salos pareigūnai pranešė apie vieną 16-metį, kurį mirtinai prispaudė didelis akmuo, kai vaikinas mėgino išvalyti vandens nutekamąjį kanalą.