Šį žingsnį Maskva atliks reaguodama į Olandijos sprendimą iškviesti Rusijos ambasadorių Hagoje pasiaiškinti dėl jo išsakytos kritikos šios katastrofos tyrimo atžvilgiu.

„Buvo atkreiptas dėmesys į Nyderlandų atsisakymą priimti bet kokią, netgi išsamiai argumentuotą kritiką dėl negalutinių, paskelbtų atlikus baudžiamąjį tyrimą dėl Malaizijos „Boeing“ sudužimo virš Ukrainos 2014 metų liepos 17 dieną“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Rusijos ambasadorius į Užsienio reikalų ministeriją Hagoje anksčiau penktadienį buvo iškviestas dėl pasisakymų, kuriais, anot Nyderlandų, reiškiamos abejonės prokuratūros „profesionalumu, sąžiningumu ir nepriklausomybe“.

„Pateikti preliminarūs Jungtinės tyrėjų grupės (JTG) veiklos rezultatai primygtinai pateikiami kaip vieninteliai tikri ir nekeliantys kokių nors abejonių arba prieštaravimų, – pridūrė M. Zacharova. – Siekiant papildomai paaiškinti, kodėl Rusija nepriimtini JTG darbo metodai, vedantys tyrimą klaidinga kryptimi, spalio 3 dieną į Rusijos URM bus iškviestas Nyderlandų pasiuntinys Maskvoje.“

Atstovė pridūrė, kad Nyderlandų ambasadoriui bus pateikta „argumentų, kad nepriimtina ignoruoti Rusijos pateikiamą svarbią objektyvią informaciją, nes tai ilgainiui žlugdo Rusijos ekspertų bendradarbiavimą su tyrimu, taip pat kompromituoja dedamas pastangas nustatyti tikrąsias katastrofos aplinkybes ir patraukti atsakomybėn kaltuosius“.

Tarptautinį baudžiamąjį tyrimą atlikę pareigūnai trečiadienį pateikė preliminarias išvadas, kad raketa, kuria virš Ukrainos buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas, buvo paleista iš prorusiškų separatistų kontroliuojamoje teritorijoje buvusio mobiliojo raketų komplekso „Buk“. Pastarasis esą buvo atgabentas į separatistinio konflikto krečiamą Rytų Ukrainą iš Rusijos, o po minėto incidento skubiai vėl sugrąžintas į Rusijos teritoriją.

Per tą katastrofą žuvo visi 298 reiso MH17 laineriu skridę žmonės.

Olandų užsienio reikalų ministras Bertas Koendersas sakė, kad „atsižvelgiant į įtikinamą įrodymų pobūdį, Rusija turėtų gerbti pateiktus rezultatus, o ne ginčyti tyrimą ir sėti abejones“.