Pontifiko viešnagės organizatoriai prognozavo, kad per Pranciškaus aukojamas rytines mišias 27 tūkst. vietų Michailo Meschio stadionas sostinėje Tbilisyje bus sausakimšas. Tačiau tik keli tūkstančiai žmonių buvo susirinkę tribūnose, kai Šventasis Tėvas įvažiavo papamobiliu pasveikinti tikinčiųjų prieš pamaldas.

Kol kas nebuvo paaiškinta, kodėl dalyvių buvo taip mažai, bet popiežius šypsodamasis bučiavo kūdikius ir priėmė gėlių puokštes, jam įteiktas saulėtą vasarišką dieną.

Dauguma Gruzijos gyventojų yra ortodoksai, o katalikai sudaro tik mažiau negu 3 proc. – jų šalyje yra apie 112 tūkst., rodo Vatikano statistika.

Vis dėlto Pranciškus buvo netikėtai šiltai sutiktas Ortodoksų Bažnyčios lyderio, kai atvyko penktadienį trijų dienų vizito Kaukaze, per kurį taip pat aplankys musulmonišką Azerbaidžaną.

Gruzijos patriarchas Elijas II pasveikino savo „mielą brolį“ ir ištarė: „Tegul Viešpats laimina Romos Katalikų Bažnyčią.“

Šio susitikimo atmosfera buvo visiškai kitokia negu per velionio popiežiaus Jono Pauliaus II viešnagę Gruzijoje 1999 metais. Tuomet įtampa tarp katalikų ir ortodoksų buvo labai padidėjusi, o Gruzijos Ortodoksų Bažnyčia netgi ragino tikinčiuosius nedalyvauti pontifiko aukojamose mišiose.

Šįkart Vatikanas nurodė, kad Pranciškaus aukojamose mišiose dalyvaus ortodoksų patriarchato oficiali delegacija ir šalies prezidentas Georgijus Margvelašvilis.

Kai kurie griežtosios linijos Gruzijos ortodoksai protestavo prieš Pranciškaus vizitą, bet Ortodoksų Bažnyčios oficialios sutiktuvės rodo, kad abiejų bendruomenių santykiai keičiasi, o šiuos pokyčius galbūt skatina šalies geopolitiniai užmojai.

Gruzija trokšta įstoti į NATO, taip pat siekia kada nors prisijungti prie dabar 28 nares turinčios Europos Sąjungos. Popiežiaus vizitas Gruzijoje laikomas vyriausybės mėginimu užsitikrinti daugiau šalininkų Europos katalikiškose valstybėse.

Pagrindinis šeštadienį planuojamas Pranciškaus ekumeninis renginys bus vakare organizuojamas vizitas vietos Ortodoksų Bažnyčios pagrindinėje šventovėje. Numatoma, kad Šventasis Tėvas ten irgi ragins gerinti ryšius tarp katalikų ir ortodoksų.

Gruzijos ortodoksų pagrindinė katedra yra Mcchetoje – šalies dvasinėje sostinėje.

Krikščionybė Gruzijoje įsitvirtino IV amžiuje, o XI šimtmetyje pastatyta Sveticchovelio katedra – vienas iš trijų Mcchetos architektūros paminklų, įtrauktų į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Tikima, kad joje kadaise buvo laikoma Kristaus tunika.

„Krikščionių pasauliui, ir ne vien jam, šis popiežiaus vizitas yra labai reikšmingas, – sakė Tbilisyje gyvenantis ortodoksas Amiranas Ciklauris. – Popiežius – ne tik katalikų dvasinis vadovas, bet ir žmogus, pasisakantis už taiką visame pasaulyje ir ją skatinantis.“