„Šiandien strateginis povandeninis kreiseris „Jurij Dolgorukij“ iš Baltosios jūros akvatorijos atliko ekspertimentinį salvinį dviejų tarpžemyninių balistinių raketų paleidimą į Kuros poligoną Kamčiatkos pusiasalyje. Salvė buvo paleista iš pasinėrusio laivo“, - naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ministerijos atstovai.

„Abi raketos iš povandeninio laivo šachtų išskriejo numatyta trajektorija. Pirmosios raketos koviniai blogai atliko visą skrydžio programos ciklą ir sėkmingai smogė nustatytus taikinius poligone“, - nurodė ministerija.

„Antroji raketa susinaikino po pirmojo skrydžio etapo“, - sakoma pranešime.

„Interfax“ citavo buvusį Rusijos karinių jūrų pajėgų vyriausiojo štabo vadą admirolą Viktorą Kravčenką, kuris sakė, kad šis bandomasis paleidimas buvo atliktas tikrinant karinio laivyno parengtį.

„Tai planinis laivyno kovinės parengties patikrinimas. Ir labai sėkmingas eksperimentas“, - pabrėžė jis.

Admirolas pridūrė, kad prieš kiekvieną tokį bandymą informuojamos kitos šalys. „Tai daroma privaloma tvarka“, - pažymėjo V. Kranvčenka.

Pasak jo, ši „Bulava“ salvė jau ne pirmoji atlikta - 2015 metų lapkritį iškart dvi tokias raketas paleido povandeninis laivas „Vladimir Monomach“.

Praeitą mėnesį Rusijos Šiaurės laivyno vadas viceadmirolas Nikolajus Jevmenovas sakė, kad iki šių metų pabaigos planuojama atlikti kelis tarpžemyninių balistinių raketų, galinčių nešti branduolines kovines galvutes, bandymus.

Rusijos povandeninis atomlaivis paleido dvi strategines balistines raketas „Bulava“, iš jų viena sprogo.

„Bulava“ bandymų etapo pradžioje buvo daug nesėkmių, dėl kurių kilo abejonių, kokia ateitis laukia didžiausios ir ambicingiausios Rusijos ginklų kūrimo programos nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Tačiau keli pastarieji bandymai buvo sėkmingi, o šiuo metu raketomis „Bulava“ apginkluoti jau trys Rusijos „Borej“ klasės povandeniniai laivai.

Artėjant Sovietų Sąjungoje pastatytų povandeninių atomlaivių eksploatavimo pabaigos terminui, Kremlius iškėlė prioritetinį uždavinį sukurti jiems pamainą pagal ginkluotės modernizavimo programą, kuriai iki 2020 metų planuota išleisti apie 20 trln. rublių.

Rusija planuoja pasistatyti iš viso aštuonis „Borej“ klasės povandeninius laivus.

Kaip nurodo Rusijos žiniasklaida, „Bulava“ gali nuskrieti per 8 tūkst. kilometrų ir nešti iki 10 branduolinių kovinių galvučių. Kariškiai tikino, kad ši raketa gali įveikti bet kokią šiuolaikinę priešraketinės gynybos sistemą.