Pasak Jeho Johnsono, nors visas atakas sunku susekti ir sužlugdyti, JAV ir jų sąjungininkai praėjus 15-ai metų po rugsėjo 11-osios atakų Niujorke ir Vašingtone toliau „karinėmis priemonėmis kovoja su teroristinėmis organizacijomis užsienyje“.

Iš anksto parengtuose parodymuose vienam Senato komitetui J.Johnsonas sako, kad per aviacijos smūgius ir specialias operacijas prieš „Islamo valstybę“ (IS) žuvo nemažai jos vadeivų. Nors ir tebekelia grėsmę IS prarado beveik pusę gyvenamų rajonų, kuriuos kažkada kontroliavo Irake, ir tūkstančius kvadratinių kilometrų Sirijoje, nurodė jis.

Tačiau prarasdama teritorijas IS rezgė daugiau sąmokslų prieš objektus už Irako ir Sirijos ribų, be to, toliau skatina atakas Jungtinėse Valstijose, sakė J. Johnsonas.

J. Johnsonas, FTB direktorius Jamesas Comey ir Nacionalinio kovos su terorizmu centro direktorius Nicholas Rasmussenas antradienį turi liudyti Senato Teritorinio saugumo ir vyriausybės reikalų komitete, kuris nagrinėja grėsmes saugumui, praėjus 15 metų po rugsėjo 11-osios teroro.

Komiteto pirmininkas Ronas Johnsonas sakė, kad „islamistų teroro atakų grėsmė Jungtinėms Valstijoms tebėra reikšminga“ ir paminėjo rugsėjo 17-osios atakas Niujorko regione bei Minesotoje, taip pat – kruvinas atakas San Bernardine Kalifornijoje ir Orlande Floridoje.

„Iš viso islamo ekstremistų teroristai JAV teritorijoje nužudė 63 žmones nuo to laiko, kai mūsų komitetas praėjusį kartą surengė savo metinį posėdį grėsmėms aptarti“, – sakoma iš anksto parengtame R. Johnsono pareiškime.

Prezidentui Barackui Obamai paskelbus tikslą nugalėti IS, praėjo dveji metai, bet didelės pažangos nėra, nurodė Ronas Johnsonas, kuris nėra teritorinio saugumo vadovo giminaitis.

Pagrindiniam atakų Niujorke įtariamajam Ahmadui Khanui Rahami gresia federaliniai kaltinimai terorizmu.

Prokurorai sako, kad 28 metų A. Kh. Rahami mėnesius planavo sprogdinimus, internetu pirko komponentus savo bomboms, be to, rašė žurnalą, kuriame gyrė Osamą bin Ladeną ir kitus musulmonų ekstremistus, piktinosi, anot jo, JAV vyriausybės vykdomu musulmonų šventųjų karių žudymu, ir skelbė „mirtį priespaudai“.

Nors respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas siūlė laikinai uždrausti musulmonams atvykti į JAV, Jehas Johnsonas sakė, kad JAV, norėdamos apginti teritoriją, turėtų skirti didelį dėmesį „tiltams į įvairias bendruomenes“.

Senatoriai taip pat gali aptarti incidentus Talsoje Oklahomoje ir Šarlotėje Niujorko valstijoje, kai policininkai nušovė juodaodžius, taip pat – Hillary Clinton naudojimąsi privačiu elektroninio pašto serveriu valstybės sekretorės poste.

Respublikonai kritikavo J. Comey sprendimą netraukti atsakomybėn H. Clinton, kuri dabar yra demokratų kandidatė į prezidentus. Keli jų reikalavo Teisingumo departamento ištirti, ar H. Clinton melavo pernai liudydama apie kruvinas 2012 metų atakas Bengazyje Libijoje. Demokratai tokius pareiškimus vadina partijos bandymais pakenkti prezidento rinkimuose dalyvaujančiai H. Clinton.