B. Johnsonas pasmerkė Rusijos veiksmus remiant Basharo al Assado vyriausybę Sirijos pilietiniame kare ir pareiškė, kad ši šalis taip pat gali būti kaltinama karo nusikaltimais.

„Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimas ne tik duoda B. al Assadui revolverį, jis pats juo ir pasinaudoja“, – sakė B. Johnsonas sekmadienį, rugsėjo 25 dieną, laidoje „The Andrew Marr Show“.

Tiek Rusija, tiek Sirijos vyriausybė neigia pirmadienį, rugsėjo 19 dieną, surengusios išpuolį prieš Jungtinių Tautų ir Raudonojo Pusmėnulio pagalbos vilkstinę netoli Alepo, per kurį žuvo 20 žmonių. B. Johnsonas jau anksčiau sakė manantis, kad šį išpuolį surengė Rusijos lėktuvai.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras kritikavo Vakarų reakciją į Rusijos įsitraukimą į penkerius metus trunkantį konfliktą ir pavadino ją „bejėgiška“. Jis pridūrė, kad Vakarų vyriausybės neparodė noro pademonstruoti „perspektyvų“ atsaką į siaubingą humanitarinę situaciją šioje šalyje.

Sirijos vyriausybės atnaujinti išpuoliai prieš sukilėlių kontroliuojamas sritis šalies šiaurinėje dalyje esančiame Alepo mieste yra „barbariški“, teigė B. Johnsonas.

Prezidento B. al Assado karinės oro pajėgos, remiamos Rusijos reaktyvinių lėktuvų, praėjusią savaitę pradėjo nuožmią oro ataką prieš Rytų Alepą, kai žlugo JAV ir Rusijos tarpininkavimo paliaubos. Apgulto miesto gyventojai tvirtina, kad dar niekada neteko patirti nieko panašaus į dabartinį bombardavimą.

Po įnirtingų oro antskrydžių prieš Sirijos Alepo miestą Rusija ir Vakarų šalys Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje sekmadienį kaltino viena kitą smurto eskalacija, praneša agentūra „Reuters".

Skubiai sušauktame posėdyje JAV griežtai kritikavo Rusiją. Maskva Alepe „vykdo ne antiteroristinę kovą, o barbariškumą", sekmadienį pareiškė JAV ambasadorė JT Samantha Power.

Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čiurkinas kaltinimus atmetė. Anot jo, dėl įvairių sukilėlių grupuočių pilietinio karo pabaiga šiuo metu yra „beveik neįmanomas uždavinys".

Savaitgalį visu pajėgumu vyko mūšiai dėl Alepo. Remiami savo aviacijos ir Rusijos naikintuvų, Sirijos sausumos daliniai pradžioje užėmė palestiniečių gyvenvietę Handaratą miesto šiaurėje. Tačiau naktį į sekmadienį sukilėliai vėl išvijo karius iš strategiškai svarbios vietovės.

Šią ir kitas sukilėlių rankose esančias teritorijas sekmadienį intensyviai bombardavo lėktuvai. Gelbėtojai ir opozicinės grupuotės kalbėjo apie daugiau kaip 100 žuvusiųjų praėjusiomis dienomis.

Sirijos pilietinis karas vyksta jau pusšeštų metų. Per jį žuvo šimtai tūkstančių žmonių, 11 mln. tapo pabėgėliais.