Pirmadienį, rugsėjo 19 d., įvykdyta pražūtinga ataka Sirijos Urem al-Kubra mieste, kurios taikiniu tapo humanitarinės pagalbos konvojus, sulaukė staigios ir audringos tarptautinės bendruomenės reakcijos. Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas perskaitė Generalinėje Asamblėjoje kaip niekad griežtą pranešimą, kuriame ataką apibūdino kaip ypač žiaurius ir akivaizdžiai tyčinius veiksmus.

Baigdamas kalbą jis išreiškė mintį, kad Sirijos likimas negali būti neatsiejamas nuo vieno žmogaus, būtent – Basharo al-Assado, likimo.

Kaip nurodoma trečiadienį, rugsėjo 21 d., Laisvosios Sirijos armijos paskelbtame pranešime, per ataką iš viso žuvo 31 žmogus: 19 civilių gyventojų ir 12 humanitarinės pagalbos darbuotojų. Tarp žuvusiųjų – Sirijos Arabų Raudonojo Pusmėnulio (SARC) organizacijos vietinio skyriaus vadovas Omaras Barakatas. Buvo susprogdinti mažiausiai 18 humanitarinę pagalbą gabenusių sunkvežimių, taip pat SARC sandėlis ir sveikatos punktas.

Humanitarinės pagalbos agentūros tiesioginių kaltinimų, žinoma, pateikti nesiryžta. Visgi daugiausia įtarimų krenta ant Basharo al-Assado režimo ir Rusijos, nes tik jų oro pajėgos dislokuotos šioje Sirijos teritorijoje.

Humanitarinės pagalbos agentūros tiesioginių kaltinimų, žinoma, pateikti nesiryžta. Visgi daugiausia įtarimų krenta ant Basharo al-Assado režimo ir Rusijos, nes tik jų oro pajėgos dislokuotos šioje Sirijos teritorijoje.

Rusijos Federacijos gynybos ministerija (RF GM) kaip įmanydama stengėsi paneigti kaltinimus: net ėmė tvirtinti, kad vaizdo įraše, kuriame užfiksuoti įvykdytos atakos padariniai, nematyti jokių požymių, įrodančių, kad žala padaryta bombarduojant iš oro, todėl neva galima manyti, kad konvojus buvo užpultas Sirijos sukilėlių.

Siekdama įrodyti, kad toks veiksmų scenarijus tikrai tikėtinas, RF GM paskelbė bepiločio skraidančio aparato nufilmuotą įrašą, kuriame matomas tam tikrą įrangą, kaip tvirtinama – minosvaidį, tempiantis pikapas, važiuojantis pro konvojų sukilėlių užimtoje teritorijoje.

Rusijos atstovai taip pat tvirtino, kad sunkvežimiai galėjo sprogti staiga užsidegę.

Vis dėlto egzistuoja neįtikėtinai daug įrodymų, iš kurių darosi aišku, kad atsakomybę už išpuolį turi prisiimti Sirijos vyriausybės ir ypač Rusijos karinės pajėgos.

Liudininkų parodymai

Visų pirma, prisiminkime liudininkų parodymus.

Mahmoudo Abu Zaido iš humanitarinės pagalbos komandos pranešimas BBC programoje:

„Maždaug prieš dvi valandas iki bombardavimo, vos tik Sirijos vyriausybė paskelbė apie ugnies nutraukimo pabaigą, mes išgirdome ir pastebėjome bepilotį skraidantį aparatą. Kilo nerimas, kad jis pradės bombarduoti, nes gana ilgai skraidė virš mūsų. Praėjus porai valandų atskrido sraigtasparnis ir numetė pirmąją bombą – sprogmenų prikrautą statinę. Po pusės minutės jis numetė dar dvi sprogmenų prikrautas statines, o tada buvo įvykdyti karinių reaktyvinių lėktuvų antskydžiai ir atakos. Reaktyviniai lėktuvai pradėjo ataką. Tada grįžo sraigtasparniai ir numetė tokias pat bombas, o tada vėl grįžo reaktyvinis lėktuvas, iš kurio buvo pradėta šaudyti.“

Urem al-Kubra mieste įsikūrusio Sirijos civilinės gynybos (dar vadinamos „Baltaisiais šalmais“) padalinio vadovas Husseinas Badawi naujienų agentūrai „Associated Press“ pranešė, kad girdėjo skrendančių sraigtasparnių, naikintuvų ir balistinių raketų garsą.

Jis taip pat patvirtino, kad prieš ataką virš teritorijos skraidė žvalgybos orlaivis.

Mi-24 Hind

Naikintuvų, automatinių pabūklų šūvių (greičiausiai iš sraigtasparnio „Mi-24 Hind“) garsas yra aiškiai girdimas, o bombų arba raketų sprogimus taip pat nesunku pamatyti.

Ataką nufilmavęs Mohammedas Rasoulas naujienų agentūrai „Associated Press“ pranešė, kad ataka buvo pradėta praėjus maždaug 20 minučių po saulėlydžio ir tęsėsi dvi valandas.

Kitame vaizdo įraše užfiksuotas vaizdas iš karto po atakos. Savanoris iš „Baltųjų šalmų“ nurodo filmuojančiam asmeniui tai, kas, pasak jo, liko sprogus sraigtasparnio numestai bombai.

Išaušus buvo paviešinta ir daugiau medžiagos: šįkart tai buvo BBC išplatintos nuotraukos ir vaizdo įrašai.

Užfiksuotuose vaizduose iš susprogdinto SARC sandėlio aiškiai matyti sulankstyta Rusijoje gaminamos skeveldrinės bombos OFAB 250-270 dalis. Todėl galima nedvejojant daryti išvadą, kad oro atakų iš tikrųjų būta.

JAV pareigūnai pranešė „Reuters“ ir BBC, kad tiksliai tuo metu, kai vyko ataka, virš teritorijos buvo pastebėti du rusų atakos lėktuvai „Sukhoi Su-24“.

Sukhoi Su-24 Sirijoje

Kadangi pranešama apie sprogmenų prikrautas statines ir balistinių raketų „žemė–žemė“ naudojimą, galima manyti, kad atakoje dalyvavo Sirijos karinės pajėgos, bet, kaip BBC pranešė JAV pareigūnai, įvykdyta ataka buvo per daug sudėtinga ir Sirijos armija tokios surengti negalėtų.

Fakto, kad JAV vyriausybė atvirai apkaltino Rusiją suorganizavus ataką, nebuvo galima nepaisyti.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry trečiadienį, rugsėjo 21 d., tvirtino, kad tariantis su Rusija dėl ugnies nutraukimo Sirijoje teko dėti labai daug pastangų ir susitarimo buvo pasiekta, nors vis paaiškėja, kad Kremlius toli gražu nėra patikimas partneris šiuo klausimu.

Pasak Baltųjų rūmų patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Beno Rhodeso, galimi tik du atakų organizatoriai – Sirija arba Rusija, ir JAV laikosi nuomonės, kad atsakomybę už oro atakas turėtų prisiimti Rusijos vyriausybė.

J. Kerry

Metant kaltinimus atsižvelgiama ir į tai, kad tiek Sirijos, tiek Rusijos karinėms pajėgoms buvo žinomas humanitarinio konvojaus maršrutas.

Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) atstovas Davidas Swansonas radijo stoties „BBC Radio 4“ programoje pasakė, kad tokių kelių agentūrų organizuojamų humanitarinės pagalbos konvojų veiksmai yra gerai suplanuojami.

Anot jo, visos konflikte dalyvaujančios šalys yra informuojamos apie konvojaus išvykimą ir tas konvojus atitinkamai pažymimas kaip siunčiamas humanitarinės pagalbos tikslais. Konvojaus gabenami kroviniai yra patvirtinami kaip leistini. Labai stengiamasi, kad viskas visiems būtų aišku, todėl tokios atakos jokiu būdu neįmanoma laikyti atsitiktinumu.

Kalbėdamas su naujienų agentūros „BuzzFeed“ atstovu D. Swansonas pridūrė, kad patvirtinimas dėl konvojaus išvykimo buvo gautas per tiesioginį susitikimą su režimo atstovais Damaske.

Yra ir dar viena Rusijos padėtį sunkinanti aplinkybė. Juk Rusijos bepiločiai orlaiviai atvirai sekė konvojaus manevrus prieš pat prasidedant atakoms.

Rusijos Gynybos ministerija pripažįsta, kad pirmadienį Rusijos paleistas bepilotis skraidantis aparatas sekė konvojų. Vis dėlto ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas tvirtina, kad maždaug 13.40 val. vietos laiku, t. y. likus penkioms valandoms iki atakos, bepilotis orlaivis liovėsi sekęs sunkvežimius.

Rusijos Gynybos ministerija pripažįsta, kad pirmadienį Rusijos paleistas bepilotis skraidantis aparatas sekė konvojų. Vis dėlto ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas tvirtina, kad maždaug 13.40 val. vietos laiku, t. y. likus penkioms valandoms iki atakos, bepilotis orlaivis liovėsi sekęs sunkvežimius.

Tai akivaizdi netiesa.

Tą pačią popietę Kremliui priklausančiu RT tinklu per „YouTube“ buvo paleista tiesioginė transliacija iš Gynybos ministerijos ir perduodama medžiaga, kurią realiuoju laiku filmavo virš vakarinės Alepo dalies skrendantis bepilotis orlaivis. Transliacija buvo pradėta 17.53 val. vietos laiku (14.53 val. Grinvičo laiku).

Verta prisiminti, kad dėl Sirijoje galiojančio vasaros laiko Maskva ir Damaskas dabar patenka į tą pačią laiko juostą. Nuo maždaug 57-os vaizdo įrašo minutės (maždaug 18.50 val. vietos laiku) bepilotis skraidantis aparatas pasukęs į rytus praskrido virš kelio tarp Urem al-Kubra ir Kafr Naha.

Atakuotas JT humanitarinės pagalbos konvojus

Kaip praneša Laisvosios Sirijos armijos pareigūnai, ataka prasidėjo tiksliai 20.30 vietos laiku. Tuo tarpu už humanitarinę pagalbą atsakingas Mahmoudas Abu Zaidas kalbėdamas BBC tvirtino, kad antskrydžiai prasidėjo praėjus maždaug dviem valandoms po pirmojo bepiločio orlaivio pasirodymo.

Vadinasi, tiesiogiai RT tinklu vykdoma transliacija buvo perduodama tiesiai iš bepiločio skraidančio aparato, kurį ir matė liudininkai.

Kitas Rusijos pajėgų nufilmuotas vaizdo įrašas tik dar labiau įtikina, kad I. Konašenkovo tvirtinimas neva konvojus nebuvo stebėtas yra neteisingas.

Naudojant atvirosios sistemos priemonę „SunCalc“, leidžiančią nustatyti Saulės padėtį konkrečiu metu konkrečioje vietoje, galima įrodyti kad vaizdo įrašas buvo nufilmuotas tarp 18.00 ir 18.30 val. vietos laiku. Kai nufilmuota medžiaga buvo palyginta su palydovo „Google Earth“ perduodamais vaizdais, pasitvirtino faktas, kad konvojus buvo filmuojamas netoliese – likus mažiau nei keturiems kilometrams iki Khan al-Asal.

Turint galvoje tai, kad filmuota medžiaga konkrečiu laiku nebuvo pademonstruota per tiesioginę RT transliaciją, akivaizdu, jog vaizdo įrašas buvo nufilmuotas antro bepiločio skraidančio aparato. Todėl galima teigti, kad po 13.40 val. vietos laiku konvojus buvo sekamas bent dviejų Rusijos orlaivių.

JT OCHA atstovo D. Swansono tvirtinimu, prieš konvojų, gabenusį humanitarinę pagalbą 70-čiai tūkst. žmonių, buvo sąmoningai surengta ataka. Tam tikrą laiką trukusi operacija buvo vykdoma turint tikslios išankstinės informacijos apie konvojaus buvimo vietą, be to, prieš pat pirmąsias atakas stebint tiesioginį vaizdo įrašą.

Rusijos peršama mintis, kad toje pačioje teritorijoje esantis minosvaidis įrodo, jog atakas įvykdė sukilėliai, yra absurdiška. Apskritai tokio pabūklo buvimas karo zonoje nekelia daug įtarimų, o prisimenant bombų nuolaužas ir įraše užfiksuotus vaizdus tampa aišku, kad atakos buvo įvykdytos oro pajėgų, bet jomis Sirijos vyriausybės opozicija nedisponuoja.

JT OCHA atstovo D. Swansono tvirtinimu, prieš konvojų, gabenusį humanitarinę pagalbą 70-čiai tūkst. žmonių, buvo sąmoningai surengta ataka. Tam tikrą laiką trukusi operacija buvo vykdoma turint tikslios išankstinės informacijos apie konvojaus buvimo vietą, be to, prieš pat pirmąsias atakas stebint tiesioginį vaizdo įrašą.

JT OCHA generalinio sekretoriaus pavaduotojas ir humanitarinės pagalbos koordinatorius Stephenas O’Brienas kalbėdamas su BBC pasakė, kad turint galvoje, jog Rusijos ir Basharo al-Assado vyriausybėms buvo suteikta visa informacija ir pranešta apie išduotus leidimus, tokio masto tyčinis veiksmas prilygsta karo nusikaltimui, todėl negali būti nė kalbos, kad kas nors gali likti nenubaustas, nes už nusikaltimus reikia atsakyti – juk ir kare egzistuoja įstatymai.

Susipažinus su visais įrodymais, „karo nusikaltimas“ išties atrodo tinkamiausia sąvoka, tiksliausiai apibūdinanti tai, kas įvyko pirmadienio naktį.