Vietos rinkiminės komisijos vadovas Sergejus Jusovas daro prielaidą, kad tai galėjo būti balsalapių įmetimas, po kurio abi urnos buvo užplombuotos, o į rinkimų apylinkę atvyko policininkai. Partijų, tarp jų ir „Vieningosios Rusijos“ atstovai pažadėjo dėl šio incidento pateikti skundus. „Meduza“ pasakoja apie ryškiausią 2016 m. parlamentinių rinkimų epizodą.

Rinkiminė apygarda nr. 1958 įsikūrusi Rostovo gimnazijoje nr. 12. Susisiekti su šios gimnazijos atstovais žurnalistams nepavyko. Telefonu šios švietimo įstaigos priimamojo atstovas pareiškė, kad gimnazijoje yra kita rinkiminė apylinkė ir jokių pažeidimų čia nebuvo.

Tiesa, šioje mokykloje įsikūrusios dvi rinkiminės apylinkės: viena – mokyklos hole (nr. 1957), antra (ta, kurioje vaizdo kamera užfiksavo neteisėtus veiksmus) – sporto salėje, kur telefono nėra.

Rostovo srities rinkiminės komisijos atstovas spaudai patvirtino rinkiminėje apylinkėje nr. 1958 užfiksuotą pažeidimo faktą. „Šiuo metu abi urnos užplombuotos, balsavimai į jas nevykdomi, jos patrauktos į šalį, savaime suprantama, jos yra paliktos balsavimui skirtoje patalpoje, kad jas visi galėtų matyti. Dar pranešama, kad visa medžiaga perduota prokuratūrai ir Tyrimų komitetui. Pasibaigus balsavimui biuletenių skaičiavimas visose urnose bus vykdomas atskirai.

„Atlikus paskaičiavimus bus imtasi vienokių ar kitokių priemonių, galbūt netgi teks panaikinti balsavimo rezultatus šioje apylinkėje“, - teigiama vietos rinkimų komisijos pranešime. Kol kas nėra pranešama, kiek rinkėjų registruota apylinkėje nr. 1958, nors paprastai vienoje apylinkėje būna 1500-2000 rinkėjų.

Apie incidentą Rostovo gimnazijoje „Meduza“ žurnalistui papasakojo Komunistų partijos atstovas vietos rinkimų komisijoje Anatolijus Šakinas.

„12:30 val., kai mūsų vaikinai išsiskirstė su kilnojamomis urnomis, skirtomis rinkėjams ligoninėje balsuoti, 1958 apylinkėje liko vienas komisijos narys, turintis lemiamo balso teisę. Jis buvo pakviestas pavalgyti, tuo metu du komisijos nariai, turintys lemiamo balso teisę, atsistojo prieš kameras, o pirmininko pavaduotoja atliko įmetimą į vieną, o paskui ir į kitą urną.“ – įvykių eigą nupasakojo jis. Regioninis Komunistų partijos skyrius jau pateikė skundus teritorinei komisijai ir reikalauja, kad rinkimų rezultatai šioje apylinkėje būtų anuliuoti. „Juk neįmanoma nustatyti, kiek biuletenių jie įmetė“, - tikino A. Šakinas.

Partijos „Vieningoji Rusija“ regioninio skyriaus vadovo pirmasis pavaduotojas Aleksandras Sucharis kalbėdamasis su žurnalistas išreiškė visiškai kitokią poziciją. „Tokie lazdos perlenkimai nereikalingi, nes mūsų partijos reitingas pakankamai aukštas, kad būtų pasiekta pergalė, tegul ne iš korto verčianti kai kuriose apylinkėse, bet laimėti galima visiškai ramiai ir be tokių manipuliacijų. Paprasčiausiai nematau prasmės vaikytis kokio nors precedento.“ – tikino jis.