„Už nekomercinių organizacijų, atliekančių užsienio agento funkcijas, įstatymų pažeidimą ir nevykdymą numatyta administracinė ir baudžiamoji atsakomybė“, – sakoma Teisingumo ministerijos pareiškime, kurio tekstą gavo naujienų agentūra „Interfax“.

Taip pat pažymima, kad „ministerija ir jos organai teritorijose taip pat įpareigoti patraukti nekomercinę organizaciją, nepateikusią prašymo įrašyti ją į užsienio agentų registrą, administracinei atsakomybei“. Už tai gresia bauda iki 300 tūkst. rublių (apie 4,1 tūkst. eurų).

Sprendimas suteikti Levados centrui „užsienio agento“ statusą priimtas likus mažiau nei dviem savaitėms iki rugsėjo 18 dieną vyksiančių parlamento rinkimų.

Nevyriausybinės organizacijos tvirtina, kad minėtas įstatymas, kuriuo finansavimą iš užsienio gaunančių ir politinėje veikloje dalyvaujančių organizacijų reikalaujama registruotis „užsienio agentais“, joms kenkia ir kad juo siekiama suvaržyti pilietinę visuomenę.

Nuo šio įstatymo yra nukentėjusi ne viena organizacija, tarp jų nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija „Golos“ , taip pat autoritetingiausios žmogaus teisių organizacijos, tarp jų ir „Memorial“ bei Komitetas prieš kankinimą.