Europos Sąjungos (ES) Bendrasis Teismas nusprendė neturįs pakankamai įkalčių, įrodančių, kad buvęs Ukrainos vadovas ir du jo bendrininkai savinosi valstybės lėšas.

2014 metais ES įšaldė dalį V. Janukovyčiaus, jo sūnaus Oleksandro ir buvusio prezidento administracijos vadovo Andrejaus Kliujevo bei kai kurių kitų Euromaidano nuverstų asmenų lėšų iš Europos bankuose turimų sąskaitų. ES reagavo į tuo metu keltus įtarimus, kad siekdama pasipelnyti trijulė nukreipdavo valstybės lėšas į užsienį.

Tačiau Liuksemburge įsikūręs teismas ketvirtadienį išaiškino, kad prokuroro laiškas, kurį ES naudojo kaip lėšų įšaldymo pateisinimą, „nepateikia jokių detalių apie konkrečius veiksmus, kuriuos galėjo vykdyti šie ukrainiečiai, ar apie jų teisinę atsakomybę dėl šių veiksmų“.

Trejetui teisme atstovavo gerai žinomas britų advokatas Thomas Beazley, Maskvoje laikomas galingu sąjungininku kovojant prieš ES taikomas sankcijas. Jis Europos Žmogaus Teisių Teisme atstovavo valstybinei Rusijos naftos kompanijai „Rosneft“.

16 kitų asmenų vis dar lieka sąraše žmonių, kuriems ES taiko sankcijas. Šių sankcijų galiojimas šių metų kovą buvo pratęstas dar 12 mėnesių.