Anksčiau Ramiojo vandenyno laivyno viršininkas admirolas Viktoras Fiodorovas Interfax naujienų agentūrai sakė, jog deguonies pakaks 48 valandoms.

Japonai būgštauja, kad jų laivas nespės išgelbėti Rusijos batiskafo įgulos

Japonijos jūrų pajėgų laivas "Chiyoda" prie Kamčiatkos rajone nuskendusio Rusijos batiskafo priartės tik po 2-3 parų, sakoma pranešime, kurį penktadienį išspausdino centrinis šalies laikraštis "Yomiuri".

Rusija su japonų laivu, turinčiu giluminį gelbėjimo aparatą, sieja daug vilčių. Tačiau iki rajono, kuriame nuskendo batiskafas, laivui teks plaukti 2-3 paras, todėl ir pasigirdo pesimistinė nuomonė, kad "Chiyoda" nesuskubs", - sakoma pranešime.

Jame taip pat pažymima, kad rajone, kuriame nuskendo batiskafas, "jau būriuojasi iki 10-ies Rusijos laivų, bet jie negali nieko padaryti, neturėdami giluminės gelbėjimo įrangos".

Į pagalbą rusų įgulai plaukia trys Japonijos jūrų pajėgų laivai.

"Chiyoda" išplaukė iš netoli Tokijo esančio Jokosukos uosto. Dar du minų traleriai skuba į pagalbą iš šiaurinės Hokaido salos.

"Japonija ketina atlikti gelbėjimo darbus, reaguodama į atitinkamą Rusijos vyriausybės prašymą. Trys laivai jau išplaukė iš Japonijos uostų", - pranešė penktadienį Japonijos ambasada Maskvoje.

Pasak agentūros "Kyodo Tsusin", Japonijos jūrų pajėgos pirmą kartą dalyvauja užsienio karinės įgulos gelbėjimo operacijoje.

Japonijos kariškių veiksmus reglamentuoja įstatymas dėl savigynos pajėgų dalyvavimo tarptautinėse gelbėjimo operacijose.

CNN: JAV padės gelbėti nuskendusio Rusijos povandeninio laivo jūreivius

JAV jūrų laivynas, anot stoties CNN, mėgins pagelbėti nuskendusio Rusijos mini povandeninio laivo jūreiviams.

Anot duomenų, JAV nusprendė į vieną rusų bazę Ramiajame vandenyne nuskraidinti gelbėjimo aparatą. Čia jis bus pakrautas į rusų laivą ir nugabentas į nelaimės vietą Kamčiatkos pusiasalyje, penktadienį pranešė CNN, remdamasi kariškiais.

Rusijos KJL štabas patikslina, kad dar tik rengiamasi vilkti batiskafą tralu

Rusijos karinio jūrų laivyno (KJL) Vyriausiojo štabo viršininko pavaduotojas Vladimiras Pepeliajevas pirmalaikiais pavadino pranešimus, kad prie Kamčiatkos krantų nelaimės ištiktas batiskafą pavyko užkabinti tralu ir jis velkamas į seklesnę vietą. Tačiau jis patvirtino, kad kažkas jau tikrai užkabinta tralu, tik nežinoma, ar tai batiskafas.

"Aišku, kad tralo trosas yra įtemptas. Jeigu tai batiskafas, iškelsime jį iki 100 metrų gylio, kad ten galėtų dirbti narai", - sakė jis.

Rusija: jūros dugne įstrigo batiskafas su 7 kariškiais

Kiek anksčiau pranešta, kad Rusijos kariškiai skuba gelbėti nedidelį povandeninį aparatą su septynių žmonių įgula, kuris nebegali pakilti nuo jūros dugno, pranešė šalies naujienų agentūros.

Šaltinis, kuris nenorėjo, kad būtų skelbiama jo pavardė, nurodė, kad batiskafas per įprastines pratybas Berezovajos įlankoje, esančioje 75 km į pietus nuo Kamčiatkos Petropavlovsko, užkliuvo už kažkokio objekto.

Rusijos karinio jūrų laivyno vadas Igoris Dygala sakė, kad povandeninis aparatas, kuris gali dirbti iki 1 tūkst. m gylyje, įstrigo jo sraigtui įsipainiojus į žvejybinį tinklą. "Povandeninio aparato sraigtas įsipainiojo į žvejybinio tinklo fragmentą. Tinklas apsisuko aplink sraigtą, ir aparatas užkliuvo už troso", - aiškino jis kalbėdamas per televiziją.

"Povandeninio aparato sraigtas kliudė tinklo dalį. (Jam) bandant išsivaduoti, tinklas apsivyniojo aplink sraigtą", - nurodė I.Dygala ir pridūrė, jog batiskafas yra pernelyg giliai, kad įgulos nariai patys galėtų išplaukti į paviršių. I.Dygala pažymėjo, kad gelbėtojai negali paskambinti batiskafo įgulai, bet palaiko su ja "techninį" ryšį.

Gelbėjimo operacijai reikia kito povandeninio aparato, panašaus į įstrigusįjį, sakė pareigūnai, kuriuos citavo "Interfax". Jie pridūrė, kad netoliese yra toks aparatas ir kad jis rengiamas gelbėjimo operacijai. Narai tokiame gylyje dirbti negali.

Pasak "Interfax", gelbėjimo operacijoje dalyvauja devyni laivai. Ramiojo vandenyno laivyno atstovas sakė, kad įgulos narių būklė yra "normali" ir kad imamasi visų įmanomų priemonių jiems išgelbėti. Karinis prokuroras pradėjo incidento tyrimą.

Ši rimta avarija priminė atominio povandeninio laivo "Kursk" katastrofą, kuri įvyko 2000 metų rugpjūčio 12 dieną Barenco jūroje. Dėl sprogimo povandeninis laivas nuskendo, o visi 118 įgulos narių žuvo.

Nelaimės ištikto Rusijos batiskafo įgulos narių sveikata nenukentės, jei jie bus išgelbėti per parą, sako ekspertas

Prie Kamčiatkos krantų įstrigusio Rusijos karinio batiskafo įgulos narių sveikata rimčiau nenukentės, jei jų gelbėjimo operacija bus baigta per parą, mano medikai. "Jei gelbėjimo operacija artimiausią parą bus surengta profesionaliai, jūreivių būklę teks pakoreguoti, bet nieko rimta jų sveikatai neturėtų nutikti", - sakė penktadienį Tarptautinio telemedicinos centro vadovas Vladimiras Beliakovas.

"Svarbiausia - deguonis, ir jei jo yra, jūreiviai išsilaikys", - sakė V.Beliakovas ir pridūrė, kad dabartinėmis sąlygomis neigiami veiksniai yra "uždara batiskafo erdvė, žema temperatūra ir psichologinis stresas".

"Bet tai pasirengę žmonės, ir pagal nustatytą tvarką jie privalo turėti apsauginius drabužius, sergstinčius nuo šalčio", - pranešė medikas.

Jo nuomone, nuo avarijos pradžios praėjęs laikas "jūreiviams, be abejo, buvo sunkus, tačiau jų būklė turi būti stabili, jei iš rikiuotės neišėjo įrengimai, kontroliuojantys dujų atmosferos batiskafe būklę".

"Svarbu ir tai, koks gelbėjimo metodas bus pasirinktas. Turint galvoje didelį gylį, egzistuoja kesoninės ligos rizika skubiai kylant į paviršių. Bet operaciją vykdys profesionalai, kurie žino, kas tai yra slėgis. Iškėlimas truks ne vieną valandą - batiskafą būtina kelti palaipsniui, kad azotas pasišalintų iš kraujo", - sakė Tarpautinio telemedicinos centro vadovas.

Rusijos Ramiojo vandenyno laivyno vadas admirolas Viktoras Fiodorovas sakė, kad oro batiskafe pakaks ilgiau negu parą.