Nuo 2014-ųjų balandžio per susirėmimus tarp Rusijos remiamų separatistų kovotojų ir Ukrainos vyriausybinės kariuomenės žuvo daugiau kaip 9500 žmonių.

Ukraina ir separatistai pernai Baltarusijos sostinėje Minske pasirašė taikos susitarimą, bet jo nebuvo laikomasi niekada. Paliaubos greitai žlugo ir virto rusenančiu konfliktu, kuris vis dar nusineša žmonių gyvybių.

Donecko srities separatistų vadas Aleksandras Zacharčenka per Rusijos televiziją antradienį paskelbė nutraukiąs ugnį ir peikė Kijevą kad šiam „trūksta noro spręsti problemą taikiai“.

A. Zacharčenka pranešė įsakęs sukilėlių pajėgoms nutraukti ugnį nuo trečiadienio vidurnakčio ir paragino Ukrainą pasielgti taip pat.

Vadinamosios Luhansko respublikos vadovas Igoris Plotnickis taip pat paskelbė paliaubas antradienį.

Pirmą kartą Ukrainos rytų separatistai, kuriuos, daugelio nuomone, kontroliuoja Maskva, sumanė skelbti vienašales paliaubas.

Per pastarąją parą žuvo mažiausiai trys Ukrainos vyriausybės kariai, 15 sužeista, vienas laikomas dingusiu.

Donecke, savo ruožtu, pranešama apie tris žuvusius sukilėlių karius.

Prieš kelias valandas Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sakė, kad tikis, jog parlamentas „artimiausioje ateityje“ balsuos dėl konstitucijos pataisų, suteiksiančių rytų Ukrainai autonomiją.

Taip pat pranešta, kad trečiadienį P.Porošenka ketina susitikti su Prancūzijos, Vokietijos, Lenkijos ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrais.

Antradienį Kijeve Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai Frankas-Walteris Steinmeieris, ir Jeanas-Marcas Ayraultas per spaudos konferenciją pareiškė, kad tikimasi susitarti dėl tvarių paliaubų be išankstinių sąlygų.