Šie pasiūlymai, išdėstyti šalių gynybos ministrų Ursulos von der Leyen ir Jeano-Yves'o Le Driano parengtame šešių puslapių dokumente, sekmadienį buvo išsiųsti Europos išorės veiksmų tarnybai.

Su šiuo dokumentu pavyko susipažinti Vokietijos laikraščiui „Sueddeutsche Zeitung“ ir Prancūzijos dienraščiui „Le Figaro“.

Pasak „Le Figaro“, dokumente rašoma, kad „atsižvelgiant į blogėjančią saugumo situaciją... dabar pats laikas sustiprinti mūsų solidarumą ir Europos gynybos pajėgumus, kad būtų galima veiksmingiau ginti piliečius ir Europos sienas“.

Jungtinė Karalystė anksčiau yra pasisakiusi prieš bet kokius žingsnius siekiant kurti ES kariuomenę arba dubliuotųsi su NATO struktūromis.

Tačiau prancūzų ir vokiečių parengtame dokumente pažymima, kad „Jungtinei Karalystei apsisprendus pasitraukti iš ES nuo šiol turime veikti kaip 27 (valstybės narės)“.

Dokumente rašoma, kad ES karinėms misijoms, tokioms kaip kovos su neteisėtu žmonių gabenimu operacija „Sophia“ ar kovos su piratavimu misija „Atalanta“, ateityje turėtų vadovauti bendras karinis štabas, o ne rotacine tvarka tai darančios Bendrijos valstybės narės.

Pasak dokumento, ES narės turėtų sukurti medicinos pagalbos teikimą koordinuosiantį vadovavimo centrą, taip pat logistikos centrą, kuris būtų atsakingas už „strateginių“ išteklių – pavyzdžiui, oro transporto pajėgumų – paskirstymą, taip pat turėtų keistis žvalgybos palydovų duomenimis.

Jame priduriama, kad Strasbūre dislokuotas Eurokorpusas, kuris 1992 metais buvo įkurtas kaip daugianacionalinis greitojo reagavimo karinis junginys, suformuotas iš Prancūzijos, Vokietijos, Belgijos, Liuksemburgo, Italijos ir Lenkijos karių, ateityje galėtų padėti Europos Sąjungos Tarybai planuoti misijas, kad būtų paspartintas pajėgų dislokavimas.

Dokumente rašoma, kad ES šalių bendri batalionai – ES „taktinės grupės“, dar vadinamos „kovos grupėmis“ – turėtų būti lengviau ir greičiau panaudojami.

Dokumente pasisakoma už bendrą ES biudžetą kariniams moksliniams tyrimams ir bendras asignacijas oro transportui, palydovam, kibernetinės gynybos priemonėms ir bepilotėms skraidyklėms įsigyti, koordinuojamas Europos gynybos agentūros, Briuselyje sakė vienas Bendrijos pareigūnas.

Dokumente taip pat siūloma ugdyti Europos karinės vienybės dvasią –įkurti naują karo akademiją arba rengti europinius mokymo kursus jau veikiančiose karo mokyklose.

Dokumente pažymima, kad pagrindinė Bendrijos valstybių narių grupė galėtų pritarti šiam projektui, vadovaujantis ES sutarties 42-uoju ir 46-uoju straipsniais „dėl nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo“, tačiau prie projekto galėtų prisijungti visos Bendrijos narės.

Praėjusį ketvirtadienį viešėdama Vilniuje Vokietijos gynybos ministrė U.von der Leyen šį planą palygino su Šengeno erdve.

„Atėjo laikas kurti Europos gynybos sąjungą, kuri iš esmės būtų „gynybos Šengenas“, – sakė ministrė, kurią citavo naujienų agentūra „Reuters“. – Būtent to iš mūsų laukia amerikiečiai“.

„Žinodami apie mus supančias grėsmes visi suprantame, kad su tuo pavieniui nesusitvarkys nė viena šalis. Tačiau visi kartu mes, europiečiai, būsime labai stiprūs, jei pagerinsime savo, kaip europiečių, pajėgumus“, – aiškino U.von der Leyen.

Šaltinis Prancūzijos gynybos ministerijoje naujienų agentūrai AFP sakė, jog nenorima, kad „ji (bendra ES gynyba) pakeistų nacionalines gynybos institucijas, kurios ir toliau išlieka ES valstybių narių saugumo pamatas“.

Ši prancūzų ir vokiečių iniciatyva, kaip pranešama, buvo parengta U.von der Leyen ir J.-Y.Le Driano liepą Varšuvoje vykusio NATO viršūnių susitikimo kuluaruose. Ją numatyta aptarti penktadienį Bratislavoje per ES viršūnių susitikimą.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris trečiadienį sakydamas kalbą Strasbūre tikriausiai taip pat ragins stiprinti ES karinį bendradarbiavimą.

Šie siūlymai veikiausiai sulauks palaikymo iš rytinių Bendrijos valstybių, tokių kaip Čekija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija. Tačiau jie gali nepatikti neutralioms ES šalims, pavyzdžiui, Airijai, taip pat kitoms narėms, tokioms kaip Nyderlandai, nemanančioms, kad eiliniai europiečiai nori dar glaudesnės integracijos.