Dėl neseniai Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos pasaulio lyderių atstumtas V. Putinas renginyje pietavo beveik visiškai vienas, jeigu neskaitysime prie jo prisijungusios Brazilijos prezidentės Dilmos Rousseff.

Persukame juostelę pirmyn ir, štai – V. Putinas vėl ant žirgo. G20 viršūnių susitikime Hangdžou jis ištraukė iš niūraus prezidento Baracko Obamos sutikimą asmeniškai susitikti, rašo „The Times“ analitikas Tomas Parfittas. Iš viso V. Putinas surengė dvišales derybas su dešimtimi lyderių, tarp jų ir Theresa May.

Theresa May ir Vladimiras Putinas

Kremlius susigrąžino pasitikėjimą po to, kaip prieš metus pradėjo bombardavimo kampaniją Sirijoje. V. Putinas suprato, kad šis demaršas sugadino Vašingtonui visą reikalą, tačiau suvokė, kad JAV nepuls arba negalės jo sustabdyti, kai jis suteikia vilčių baigti karą.

V. Putinui taip pat pavyko pasiekti naujų susitikimų su Europos lyderiais dėl Ukrainos krizės po to, kai praėjusį mėnesį padidino įtampą, žadėdamas griežtą reakciją į tariamą Kijevui lojalių jėgų įsiveržimą į Krymą.

Šiandien atsiranda naujų požymių, kad Kremlius įtvirtina savo pozicijas.

V. Putinas su žirgu

Pavyzdžiui, rugsėjo 9 dienos pareiškimas apie Artimųjų Rytų taikos derybas, kurios vyks Maskvoje. Šio nepavykusio projekto išgelbėjimas Rusijos sostinėje suduos smūgį JAV reputacijai.

Be to, šią savaitę Rusijos karo laivai Pietų Kinijos jūroje dalyvauja bendruose karinio jūrų laivyno mokymuose su Kinija. Provokuojantis žingsnis, turint omenyje, kad JAV ragina Pekiną sumažinti savo buvimą ginčytinuose vandenyse.

V. Putinas taip pat ryžtingai atgaivina ryšius su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, kiek ir pats NATO priklausančios valstybės vadovas atsiriboja nuo Vašingtono. Kaip visada, Kremliaus taktika vienodai sąlygota prestižo šalies viduje ir įtakos užsienyje. Šį mėnesį vyksiančių parlamento rinkimų išvakarėse V. Putinas tokiu dėmesiu tik džiaugsis.