"Nieko jie nepasieks, visa tai nesąmonė. Ką jie ten prisimena sovietmetį, geriau tegul prisimena Rusijos imperiją ir paskaičiuoja už 200 metų. Ir tuomet pamatysim, kad jie mums skolingi", - pareiškė Liberalų demokratų partijos lyderis ketvirtadienį.

V.Žirinovskis pažymėjo, kad Latvija Rusijai atiteko pagal Ništato taikos sutartį 1721 metais sutriuškinus Švediją, kaip kompensacija už patirtus nuostolius kare su švedais. Todėl, V.Žirinovskio nuomone, Latvijos pretenzijos atsirado "iš nesupratimo ir nemokėjimo skaičiuoti".

"Jokios žalos nebuvo. Mes galime paskaičiuoti, kiek buvo įdėta pinigų, kiek mes ten nutiesėme kelių, pastatėme gamyklų, mokyklų, institutų. Mes galėjome eksploatuoti Latviją kaip panorėję, bet mes jai padėjome ir plėtojome kaip Rusijos imperijos dalį", - reziumavo Dūmos ekspirmininkas.

Latvijos vyriausybė antradienį sudarė specialią komisiją, kuri įpareigota paskaičiuoti komunistinio režimo šaliai padarytą žalą, taip pat nustatyti, kiek šalies gyventojų buvo deportuota.

Kaliningrado nacionalbolševikai išniekino Latvijos valstybinę vėliavą

Rusijos nacionalbolševikų partijos (NBP) Kaliningrado skyrius ketvirtadienį surengė protesto akciją, kurios dalyviai, raginę nepirkti "nedraugiškų šalių" produktų ir prekių, išniekino Latvijos valstybinę vėliavą. Tai pranešė įvykio vietoje buvęs Rusijos agentūros "Interfax" korespondentas.

NBP aktyvistai prie prekybos centro dalijo praeiviams lapelius, raginančius kaliningradiečius "būti budrius ir protestuoti prieš tokių šalių, kaip Latvija, Lietuva, Estija, Gruzija, Ukraina, Moldova, Lenkija prekes".

"Latvijos SS legionieriai kovojo prieš mūsų karius. Lietuviai pabrangino tranzito tarifą, tyliai smaugia rusiškas mokyklas. Estai muša rusakalbius Paldiskio miesto gyventojus. Ukraina iš mūsų vagia dujas. Lenkijoje mušami rusų vaikai. Gruzija veja lauk mūsų karinius dalinius", - vardijama NBP atsišaukimuose.

Akcijai baigiantis partijos nariai ištraukė iš krepšio Latvijos valstybinę vėliavą, sviedė ją į purvą ir sutrypė.

Parduotuvės apsauga nesikišo, o milicija atvyko tik akcijai baigiantis.