Niujorke 15-os Tarybos narių skubia sušauktas pasitarimas prasidės 15 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku, pranešė Naujosios Zelandijos diplomatai. Pastaroji šalis šį mėnesį pirmininkauja Saugumo Tarybai.

Pchenjano žiniasklaida nurodė, kad šis bandymas, surengtas po virtinės balistinių raketų paleidimų, patvirtino šalies siekį įtaisyti miniatiūrinę kovos galvutę raketoje.

Pasak ekspertų, Pungjė Kalne įrengtame branduolinių bandymų poligone įvykęs sprogimas yra jau penktas ir galingiausias, siekęs apie 10 kilotonų.

Saugumo Taryba griežtai smerkia Šiaurės Korėjos raketų bandymus ir žadėjo anksčiau šią savaitę imtis „naujų reikšmingų priemonių“ prieš Pchenjaną.

JT vadovas ragina imtis tinkamų veiksmų

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas penktadienį paragino Saugumo Tarybą „tinkamais veiksmais“ atsakyti į penktąjį branduolinį bandymą Šiaurės Korėjoje.

Ban Ki-moonas pareiškė smerkiąs požeminį branduolinį bandymą „pačiais griežčiausiais žodžiais“ ir pavadino Pchenjano elgesį „dar vienu įžūliu Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimu“.

Japonija ir B. Obama sieks naujų sankcijų Šiaurės Korėjai

Japonija ragina skelbti papildomas sankcijas, bet Pchenjano šalininkė Kinija vis dar pabrėžia, kad reikia vengti įtampos eskalavimo Korėjos pusiasalyje.

Lig šiol, nuo 2006 metų, po pirmojo branduolinio bandymo Šiaurės Korėjai jau penkis kartus skelbtos vis naujos JT sankcijos.

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį pareiškė reikalausiąs naujų tarptautinių sankcijų Šiaurės Korėjai, kurioje atliktas neteisėtas branduolinis bandymas.

Jis pasmerkė tokį Šiaurės Korėjos elgesį, keliantį „grėsmę regiono saugumui ir tarptautinei taikai bei stabilumui“.

JAV prezidentas telefonu tarėsi su Pietų Korėjos prezidente Park Geun-hye bei Japonijos ministru pirmininku Shinzo Abe, vos tik pasklido žinia apie penktąjį bandomąjį galingą branduolinį sprogimą Šiaurės Korėjoje.

„Mes sutarėme dirbti su JT Saugumo Taryba, mūsų šešeto partneriais, ir tarptautine bendruomene, kad būtų energingai įgyvendinamos ankstesnėmis rezoliucijomis nurodytos priemonės, taip pat būtų imtasi papildomų veiksmų, tarp jų – ir sankcijų“, – sakoma B. Obamos pareiškime.

Šiaurės Korėja oficialiai paskelbė „sėkmingai“ išbandžiusi branduolinę kovinę galvutę

Šiaurės Korėja penktadienį paskelbė „sėkmingai“ išbandžiusi branduolinę kovinę galvutę, kurią galima įtaisyti raketoje, ir susilaukė pasmerkimo iš Pietų dėl jaunojo valdovo Kim Jong-Uno „maniakiško neatsakingumo“.

Pietų Korėjos karo ekspertai pranešė, kad Pungjė Kalne įrengtame branduolinių bandymų poligone įvykęs sprogimas yra jau penktas ir galingiausias, siekęs apie 10 kilotonų.

„Žvelgiant į ateitį, jis mažesnis negu (buvęs) Hirosimoje ar Nagasakyje, bet vis tiek pajėgtų išplėšti širdį iš miesto“, – sakė Karlas Dewey, firmos „IHS Janes“ analitikas.

Pchenjano žiniasklaida nurodė, kad šis bandymas, surengtas po virtinės balistinių raketų paleidimų, patvirtino šalies siekį įtaisyti miniatiūrinę kovos galvutę raketoje.

„Mūsų branduolinės fizikos mokslininkai įvykdė bandomąjį branduolinį sprogdinimą ir išbandė naujai sukurtą branduolinę kovinę galvutę šalies šiauriniame branduolinių bandymų poligone“, – sakė televizijos pranešėja.

„Mūsų ... partija pasveikino mūsų branduolinės fizikos mokslininkus ... už sėkmingą bandomosios branduolinės kovinės galvutės sprogdinimą“, – pridūrė Ri Chun-Hee, paprastai skaitanti per televiziją tik svarbiausius pranešimus.

JAV prezidentas Barrackas Obama perspėjo Šiaurės Korėją dėl „rimtų pasekmių“ po jos 5-ojo branduolinio bandymo ir konsultavosi su Japonijos bei Pietų Korėjos lyderiais dėl šios krizės.

Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye penktadienį pasmerkė Šiaurės Korėjos įvykdytą naujausią branduolinio užtaiso bandymą ir sakė, jog tai yra „savinaikos“ veiksmas, dar padidinsiantis komunistinės šalies izoliaciją tarptautinėje arenoje.

Šis bandymas įrodo Kim Jong Uno „maniakišką neatsakingumą“ ir jo nenumaldomą siekį, ignoruojant tarptautinės bendrijos kritiką, pasigaminti galingą branduolinių ginklų, sakė Park Geun-hye.

Kim Jong-Unas nuo 2011 metų, kai perėmė valdžią po savo tėvo mirties, virtine personalo valymų ir ginklų bandymų stengiasi pademonstruoti jėgą bei dar labiau sutelkti valdžią savo rankose.

Park Geun-hye pareiškime priduriama, kad tokie veiksmai yra „grėsmingas iššūkis“ tarptautinei bendruomenei.

„Atlikęs branduolinį bandymą Kim Jong Uno režimas tik užsitrauks daugiau sankcijų ir taps dar labiau izoliuotas... Toks kurstymas dar paspartins jo judėjimą į susinaikinimą“, – sakė Pietų Korėjos vadovė.

Ženevoje susitikę JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareiškė esą labai susirūpinę dėl šio branduolinio bandymo Šiaurės Korėjoje ir sakė raginsiąs Jungtines Tautas nagrinėti šį klausimą.

Penktadienio bandymas sutapo su Šiaurės Korėjos įkūrimo 68 metinių paminėjimu ir Pietų Korėjos bei Amerikos pajėgų surengta Inčono mūšio, kuris prieš 66 metus pakeitė Korėjos karo įvykių eigą, imitavimu.

Pirmieji požeminį sprogimą užfiksavo seisminio aktyvumo matuokliai, užregistravę 5,3 balo stiprumo „dirbtinį žemės drebėjimą“ prie the Pungjė Kalno branduolinio objekto.

„10 kilotonų sprogimas buvo beveik dukart galingesnis už ketvirtąjį branduolinį bandymą ir truputį mažesnis negu (buvo) Hirosimoje, kuris siekė 15 kilotonų“, – sakė Pietų Korėjos meteorologinės agentūros atstovas Kim Nam-Wookas.

Tačiau netrukus dėmesys nukrypo į Pchenjano pareiškimą, kad buvo panaudota miniatiūrinė kovinė galvutė.

Jeigu Pchenjanas gali pasigaminti tokio dydžio branduolinį užtaisą, kurį gali nešti raketos, ir pagerinti savo raketų skriejimo nuotolį bei tikslumą, jis gali pasiekti savo tikslą –gebėti smogti į taikinius Jungtinėse Valstijose. Nors kol kas jo ankstesni pranešimai apie pasiektą tikslą nepasitvirtino.

Tačiau Šiaurės Korėjos gyventojai, kurie rinkosi prie viešose vietose esančių ekranų išgirsti oficialaus pranešimo apie įvykdytą bandymą, jį vertino palankiai.

„JAV niekšai gali sakyti ką nori, bet mes nieko nebijome, nes mūsų karinė galia toliau didėja“, – pareiškė viena moteris, nenorėjusi pasakyti savo vardo.

Paprastai užsienio žurnalistų kalbinami šios šalies gyventojai išsako valdžios įskiepytą oficialų požiūrį į panašius dalykus. Pchenjanas nesiliauja tvirtinęs. kad Vašingtonas tuoj tuoj pradės karą su Korėja.