Tai D. Trumpas pareiškė trečiadienį savo kalboje prieš svarbų forumą su demokratų kandidate į prezidentus Hillary Clinton, siekdamas parodyti savo ryžtingumą ir patikimumą nacionalinio saugumo klausimais.

Filadelfijoje kreipdamasis į savo šalininkus respublikonų kandidatas sakė, kad tapęs prezidentu paprašytų savo generolų per 30 pirmųjų jo kadencijos dienų parengti IS sutriuškinimo gaires.

Pasak D. Trumpo, kariuomenė yra „tokia išsekinta“, kad jai reikia didžiulio masto pastiprinimo, įskaitant didesnį skaičių karių, lėktuvų ir laivų.

D. Trumpas kalbėjo prieš vėliau trečiadienį vakare įvykusį pirmą bendrą renginį su H. Clinton, kurio metu abu kandidatai vienas po kito atsakinėjo į klausimus apie prezidento, kaip vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado, vaidmenį.

Verslo magnatas pasinaudojo proga dar kartą įgelti savo varžovei, pareiškęs, kad buvusi valstybė sekretorė yra „linkusi viską spręsti ginklu ir nestabili“.

„Hillary Clinton palikimas Irake, Libijoje ir Sirijoje sukėlė tik suirutę, kančias bei mirtį“, - sakė jis Filadelfijoje.

„Vos pradėjęs eiti pareigas paprašyčiau savo generolų per 30 dienų pristatyti man planą, kaip nugalėti ir sutriuškinti ISIS“, – sakė D.Trumpas, pavartojęs alternatyvų IS pavadinimą.

„Tam reikės karinių veiksmų, taip pat kibernetinio karo, finansinio karo ir ideologinio karo“, – sakė jis.

D. Trumpas, kurio šalininkai jau pripratę prie jo aptakių kalbų kampanijos mitinguose, šįkart pateikė daugiau konkrečių detalių.

Verslo magnato nuomone, šalies reguliariąsias ginkluotąsias pajėgas turėtų sudaryti maždaug 540 tūkst. karių, oro pajėgos su mažiausiai 1 200 kovos lėktuvų, 36 jūrų pėstininkų batalionai bei karinis jūrų laivynas su 350 antvandeninių ir povandeninių laivų.

„Prašyčiau Kongreso visiškai padengti padidėjusias karines išlaidas. Per šį procesą padarytume vyriausybę taupesne ir labiau atsižvelgiančia į visuomenę“, – aiškino jis.

„Būsime ginami, nes be gynybos neturėsime šalies“, – pabrėžė D. Trumpas.

H. Clinton: sugauti IS vadeivą turi būti „svarbus prioritetas“

H. Clinton ketvirtadienį palinkėjo Jungtinėms Valstijoms surasti ir nukauti islamistų grupuotės „Islamo valstybė“ lyderį Abu Bakrą al Baghdadi, kaip buvo padaryta Osamai bin Ladenui, ir patikino, kad jos varžovas D. Trumpas neturi planų nugalėti džihadistus.

Hillary Clinton

„Mūsų svarbiu prioritetu turėtų tapti ISIS lyderio sumedžiojimas“, – sakė Baltųjų rūmų šeimininko posto siekianti demokratų kandidatė žurnalistams Vait Pleinse, Niujorko valstijoje.

„Baghdadi sugavimas pareikalaus pastangų iš aukščiausių sluoksnių, bet tai duos skardžią žinią, kad niekas, kas vadovauja atakoms prieš Jungtines Valstijas arba skatina (atakas), neliks nenubaustas“, – kalbėjo ji.

H. Clinton ir D. Trumpas anksčiau ne kartą buvo susikirtę užsienio politikos klausimais, tačiau jų kova pasiekė naują lygmenį trečiadienio vakarą, kai abu varžovai ėmė kritikuoti vienas kitą dėl jų kompetencijos spręsti nacionalinio saugumo problemas.

H. Clinton, kuri Niujorke prieš išskrisdama į kampanijos renginį surengė neplanuotą spaudos konferenciją, pliekė akiplėšišką milijardierių už tai, kad jis nesugeba suformuluoti kovos su IS ekstremistais strategijos.

„Dalykas, kurio neišgirdote iš Donaldo Trumpo praėjusį vakarą, yra planas dėl ISIS, vienos didžiausių grėsmių mūsų šaliai“, – kalbėjo H. Clinton, panaudodama kitą „Islamo valstybės“ grupuotės akronimą.

Kai forume jo buvo paklausta apie tai, kaip jis ketina sustabdyti pasaulinę terorizmo grėsmę, „Trumpo atsakymas buvo tiesiog: „atimti naftą“, pridūrė H. Clinton.

„Jis sako, kad jo planas vis dar yra slaptas, bet tiesa yra ta, kad jis tokio neturi. Ir tai yra ne tik pavojinga, tai turėtų (jį) diskvalifikuoti“, – kalbėjo demokratų kandidatė.

Užuot išdėstęs savo Artimųjų Rytų strategiją D.Trumpas „keistai“ gyrė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir leido suprasti, kad jis yra geresnis vadovas nei JAV prezidentas Barackas Obama, tęsė ji.

„Dabar tai yra ne tik nepatriotiška ir įžeidžia mūsų šalies žmones ir mūsų vyriausiąjį vadą, bet tai baugina“, – kalbėjo H. Clinton.

Niujorko nekilnojamo turto magnato kampanija netruko atsikirsti. D.Trumpo atstovas Jasonas Milleris pavadino demokratų kandidatės išpuolį „trikdančiu ir negarbingu“.

„Tai yra desperatiški besiblaškančios, visuomenės apklausose žemyn krentančios kampanijos išpuoliai, būdingi tam, kas yra beviltiškai netinkamas būti Jungtinių Valstijų prezidentu“, – atsikirto J. Milleris

Į pergalę gali atvesti kariškių balsai

Dauguma šalies mastu atliekamų viešosios nuomonės apklausų rodo, kad likus vos devynioms savaitėms iki lapkričio 8-osios prezidento rinkimų H. Clinton nedideliu atotrūkiu lenkia D.Trumpą.

Tačiau D.Trumpas net 19 proc. lenkia savo varžovę pagal populiarumą tarp kariškių ir karo veteranų rinkėjų, rodo naujausia kassavaitinė „ NBC News“ ir „SurveyMonkey“ apklausa.

Remiantis jos rezultatais, šioje elektorato grupėje D. Trumpą palaiko 55 proc. respondentų, o H. Clinton. – 36 procentai.

D. Trumpo populiarumo tarp kariškių ir karo veteranų nenusmukdė kilusi pasipiktinimo banga dėl jo žodinio konflikto su 2004 metais Irake žuvusio JAV kariuomenės kapitono musulmono tėvais.

Respublikonų kandidatas taip pat supykdė nemažai karinės bendruomenės narių savo nepagarbiais pasisakymais apie JAV senatorių ir buvusį karo belaisvį Johną McCainą, iš kurio D. Trumpas yra pasišaipęs, kad šis leidosi sučiumpamas Vietname .