"Karinės ir saugumo pajėgos vieningai nutarė padaryti galą totalitarinei režimo valdžiai, kurią pastaraisiais metais kentė mūsų žmonės", - teigiama pareiškime, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra. Jame priduriama, kad naujasis režimas įtvirtins šalyje demokratiją per dvejus metus.

Pareiškimas buvo paskelbtas netrukus po to, kai kariai auštant sostinėje užėmė karinių pajėgų vadavietę, valstybinio radijo bei televizijos pastatus, apsupo ministerijas bei prezidento rūmus.

Nors miesto gyventojai vėliau išėjo iš namų išreikšti paramos perversmo lyderiams ir surengė spontaniškas demonstracijas, Jungtinės Valstijos ir kitos šalys pasmerkė tokius įvykius.

JAV ragino "taikiai sugrįžti prie konstitucinės tvarkos bei sugrąžinti prezidento Tayos vyriausybę, sakė laikinas Valstybės departamento atstovas spaudai Tomas Casey. Jis pridūrė, kad M.Ould Taya, kuris yra JAV sąjungininkas, yra "patvirtintas, konstitucinis Mauritanijos prezidentas".

"Žinoma mes nematome jokių priežasčių kokiems nors veiksmams, kurių nenumato konstitucija", - sakė jis.

JT generalinis sekretorius Kofi Annanas taip pat pasmerkė valdžios užgrobimą. Jo atstovas Stephane'as Dujarricius sakė, jog sekretorius yra "rimtai susirūpinęs" gaunamais pranešimais, ir kad K.Annanas "smerkia bet kokius mėginimus bet kurioje šalyje nekonstituciniu keliu pakeisti valdžią".

Prancūzija paragino gerbti demokratiją ir "teisinę institucinę tvarką", o Britanija, šiuo metu pirmininkaujanti visai Europos Sąjungai, paragino "visas šalis užtikrinti visišką pagalbą demokratijai, žmogaus teisėms bei teisės viršenybei".

Perversmą pasmerkė ir Ispanija bei Europos Komisija Briuselyje.

Afrikoje Dramblio Kaulo Kranto prezidentas Laurent'as Gbagbo paragino "nedelsiant sugrąžinti konstitucinę tvarką", o Afrikos Sąjunga pareiškė dar kartą patvirtinanti savo "visišką nepritarimą bet kokiems nekonstituciniams valdžios pakeitimams bei pagarbos konstitucinei tvarkai svarbą".

Perversmas prasidėjo ankstyvą trečiadienio rytą. Ištuštėjusiame mieste trumpai buvo girdėti sunkiosios artilerijos bei kulkosvaidžių salvės.

Perversmo lyderiams artimas karinis šaltinis sakė, kad buvo suimta kažkiek aukšto rango karininkų, įskaitant armijos štabo viršininką. Tačiau, pasak jo, nebuvo suimtas nė vienas buvusios vyriausybės narys.

Iš pradžių gyventojai slėpėsi namuose, bet vėliau šimtai jų išėjo į gatves paremti M.Ould Tayos nušalinimą. Jie susirinko pagrindinėse miesto gatvėse, skanduodami perversmą remiančius šūkius.

Miesto parduotuvės ir įmonės kol kas uždarytos, o pagrindiniuose taškuose išdėstyti karinės mašinos.

Tuo tarpu M.Ould Taya atvyko į Vakarų Afrikos valstybę Nigerį, Niamėjuje pranešė šalies prezidento Mamadou Tanjos patarėjas. M.Ould Tya yra buvęs armijos štabo viršininkas, geležiniu kumščiu šalį valdęs po taikaus 1984 metų perversmo.

Mauritanijos prezidentas buvo išvykęs į Saudo Arabiją į karaliaus Fahdo laidotuves, tačiau negalėjo į šalį sugrįžti, nes kariuomenė uždarė Nuakšoto oro uostą.

Neįvardijamų perversmo lyderių pareiškime sakoma, kad nuversta valdžia vedė Mauritaniją pavojingu keliu. Jame priduriama: "Todėl kariuomenė ir saugumo pajėgos nutarė įsteigti Karinę taryba teisingumui ir demokratijai".

Perversmininkai pažadėjo "sukurti palankias sąlygas atvirai ir skaidriai demokratiškai sistemai, kurioje savo nuomonę laisvai galės reikšti pilietinės visuomenės ir politiniai veikėjai".

"Kariuomenė ir saugumo pajėgos neketina būti valdžioje ilgiau nei dvejus metus, per kuriuos būtina parengti ir įtvirtinti tikras demokratines institucijas", - sakoma pareiškime.

Taryba vėliau pranešė, kad naujuoju jos vadovu tapo policijos viršininkas Ely Ould Mohammedas Vallas.

Mauritanijos prezidentą jau buvo mėginta nušalinti per 2003 metų birželio sukilimą, bet nepavyko. Manoma, kad dar du mėginimai surengti perversmą buvo surengti praėjusių metų rugpjūtį ir rugsėjį.

M.Ould Tayos valdoma Mauritanija buvo tvirta Jungtinių Valstijų sąjungininkė. Vyriausybės duomenimis, šalyje slūgso maždaug milijardo barelių naftos bei 30 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų atsargos, tačiau jų gavyba kol kas labai menka.