Jų panašumas dažniausiai įžvelgiamas dėl įžūliai išsakomų nuomonių, ugningos retorikos, grubių manierų, veidą iškreipiančios įtūžio grimasos.

Akivaizdu, kad politikus sieja ir gebėjimas sukelti audringą auditorijos reakciją, be to, abiejų pasisakymams būdinga neprognozuojama motyvų kaita. Atsižvelgdamas į tai, kokia gaida reikia prabilti reaguojant į konkrečiu momentu susiklosčiusią politinę situaciją, V. Žirinovskis gali elgtis arba kaip Kremliaus klounas, arba kaip ramus, susitvardyti gebantis opozicijos lyderis.

Vladimiras Žirinovskis ir Donaldas Trumpas

Šiuo metu jo prisiimtas vaidmuo atitinka antrąjį prototipą. Duodamas išskirtinį interviu „The Daily Beast“, V. Žirinovskis atskleidė numatytą kovos su Rusiją krečiančiu organizuotu nusikalstamumu planą.

Pasak V. Žirinovskio, organizuotai veikianti mafija yra tiesiogiai susijusi su valstybiniu lygiu vykdoma korupcija, todėl būtina nuo jos išsivaduoti.

„Taip jau padaryta Smolenske: gubernatorius čia – mūsiškis iš liberalų demokratų partijos, o jam pavaldūs pareigūnai – iš kitų partijų, bet ne iš „Vieningosios Rusijos“, – aiškino V. Žirinovskis, atsakydamas į leidinio klausimus.

Straipsnio autorė stebisi, kaipgi su organizuotu nusikalstamumu pasiryžęs kovoti V. Žirinovskis gali būti D. Trumpo gerbėjas. Juk JAV respublikonų iškeltas kandidatas palaiko dalykinius santykius su tam tikrais asmenimis (pavyzdžiui, Felxu Sateriu ir Tevfiku Arifu), kurie, kai kurių šaltinių teigimu, yra susiję su Rusijos mafija.

Į tai V. Žirinovskis atsidusęs atsakė: „Į šį reikalą galima pažvelgti objektyviai. Jis [D. Trumpas] nieko nepažinojo verslo srityje, buvo užsienietis, ieškojo ryšių, todėl ir susipažino su netinkamais žmonėmis.“

Vladimiras Žirinovskis ir Donaldas Trumpas

Paklaustas apie geopolitiką, V. Žirinovskis išsako grasinimus Vašingtonui, bet kalbai pasisukus apie D. Trumpą, priešiškumas ir antiamerikietiškos pažiūros kaipmat išgaruoja, pastebi žurnalistė.

D. Trumpas – tai tam tikra prasme man artimas žmogus. Kai 2002-ais metais susitikome Niujorke aptarti tam tikrų dalykinių reikalų, jis man iš karto patiko: buvo paprastas, nesipuikavo, neturėjo išankstinių nusistatymų“, – pasakojo V. Žirinovskis duodamas interviu.

Politologas iš Maskvos Dmitrijus Oreškinas lygina D. Trumpą ir V. Žirinovskį su broliais dvyniais. Jis pastebi, kad abu politikai atstovauja šiuo metu išpopuliarėjusiai lyderių nacionalistų grupei, kuriai priklauso ir Vladimiras Putinas, Marine Le Pen bei Viktoras Orbanas. Visi jie ypač mėgstami viduriniosios klasės rinkėjų, seniau nė kiek nesidomėjusių politika, o štai dabar pakerėtų radikaliai nusiteikusių ultradešiniųjų propaguojamomis idėjomis.

D. Trumpas pasiūlė uždrausti musulmonams atvykti į JAV ir siena atsitverti nuo Meksikos. V. Žirinovskis pažėrė gerokai drastiškesnių aršiu nacionalizmu persmelktų pareiškimų.

Artėjant rinkimams į Rusijos parlamentą, Rusijos liberalų demokratų partijos populiarumas vėl auga.

„Iš tikrųjų mūsų populiarumas gerokai didesnis, – aiškino V. Žirinovskis. – Deja, per rinkimus vykdoma manipuliacija, balsai falsifikuojami, naudojami suklastoti biuleteniai. Rinkimai pagrįsti tokiais pat korumpuotais metodais.“

Straipsnio autorės nuomone, V. Žirinovskis tikisi, kad jei D. Trumpas laimėtų rinkimus JAV, jis prisimintų, jog Rusijos Federacijos Valstybės Dūmoje yra jam gimininga siela.

Vladimiras Žirinovskis ir Donaldas Trumpas