Gaisras, sekmadienį kilęs prie Viduržemio jūros pakrantės kurorto Chavėjos, netoli atostogautojų pamėgto Benidormo, nuniokojo 320 ha ir sunaikino kelis pastatus, pranešė vietos gelbėtojai. Gaisrui plisti padeda dideli karščiai.

Pasak pareigūnų, gaisras tikriausiai buvo sukeltas tyčia, nes panašu, kad jis prasidėjo iš karto keliose vietose.

„Tai ekologinis terorizmas. Tokie veiksmai ne vien kelia pavojų mūsų gamtos paveldui – šitaip tiesiogiai atakuojami žmonės“, – žurnalistams sakė Valensijos regiono vyriausybės vadovas Ximo Puigas.

„1 400 evakuota“, – „Twitter“ parašė Juanas Carlosas Moraguesas, Ispanijos vyriausybės atstovas Valensijos regione.

Dauguma evakuotųjų buvo laikinai apgyvendinti mokyklose, bet Chavėjos gyventojai taip pat priima pernakvoti, parūpina maisto ir vandens, privačiai televizijai „Antena 3“ sakė miesto tarybos narė Maria del Pilar Zamora.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose įrašuose ir nuotraukose matyti liepsnos, siautėjusios netoli apstatytų rajonų.

Kelis namus ugnis visiškai sunaikino, pranešė „Antena 3“.

Iki pirmadienio vakaro ugnis nustojo plisti, sakė gelbėtojų atstovė.

„Situacija daugiau neblogėja; jie sustabdė gaisrą“, – sakė atstovė ir pridūrė, kad ugniagesiai ketino dirbti visą naktį.

Tarp paskelbusiųjų gaisro nuotraukų buvo Britanijos nacionalinio transliuotojo BBC radijo laidų vedėjas Chrisas Starkas, atostogavęs tame rajone.

„Mes saugūs. Ačiū visiems, maloniai pasiūliusiems vietas apsistoti. Tikrai viliuosi, kad visiems kitiems Chavėjoje viskas gerai. Šie gaisrai buvo bauginantys“, – pirmadienį „Twitter“ parašė jis.

Ugniagesiai pranešė, kad gaisrą skatino karšti ir sausi orai.

„Aukščiausio laipsnio pavojus“

Daugumoje Ispanijos regionų pirmadienį buvo „aukščiausio laipsnio pavojus“ dėl miško gaisringumo. Kai kur šalyje oro temperatūra viršijo 40 laipsnių Celsijaus.

Vidaus reikalų ministerija perspėjo, kad karščiai tęsis mažiausiai iki trečiadienio, ir paragino žmones krūmynuose nemėtyti ant žemės nuorūkų ir stiklinių butelių.

„Aplaidumas sukėlė daugumą miškų gaisrų“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Ispanijoje karštais vasaros mėnesiais nuolat kyla miškų gaisrai, bet šiais metais didelių gaisrų buvo mažiau.

Nuo sausio iki rugpjūčio gaisrai nuniokojo 39,7 tūkst. ha žemių, nurodo Žemės ūkio ministerija.

Šiuo metų laiku 2006-ųjų vidutiniškai išdegdavo 78 743 hektarai.