Rinkos tyrimų centro vadovas Levas Gudkovas sakė, kad šis veiksmas, žengtas likus dviem savaitėms iki parlamento rinkimų, prilygsta „politinei cenzūrai“, praneša BBC.

Pagal įstatymus, visos nevyriausybinės organizacijos, gaunančios finansinę paramą iš užsienio, privalo registruotis kaip užsienio agentai ir dėl to sulaukia apribojimų.

Levados centras šiuo metu negali atlikti jokio darbo, susijusios su rinkimų kampanija.

L. Gudkovas naujienų agentūrai AFP sakė: „Šio sprendimo pasekmės mums yra sukrečiančios – turėdami šią etiketę, mes negalėsime dirbti. Tai praktiškai reiškia politinės cenzūros įvedimą ir nepriklausomų rinkimų neįmanomumą. Tai tipiškas šio represyvaus režimo elgesys“.

Kitos sociologinių tyrimų įstaigos yra valstybinės.

Teisingumo ministras sakė, kad Levados centras buvo „įtrauktas į nekomercinių organizacijų sąrašą, kurios atlieka užsienio agento funkcijas“, po to, kai iš anksto neįspėjus, buvo atliktas tyrimų centro dokumentų patikrinimas.

2012 m. įsigaliojus šiam įstatymui, užsienio agentais įvardytos kelios žmogaus teisių grupės, įskaitant „Memorial“, ir nepriklausoma rinkimų stebėjimo grupė „Golos“.

Tuo tarpu Rusijos valdžios atstovai teigia, kad šis įstatymas yra reikalingas, siekiant apsaugoti Rusiją nuo užsienio veikėjų bandymo daryti įtaką vidaus politikai.