CDU surinko tik 19 proc., o dešiniosios pakraipos partija Alternatyva Vokietijai (AfD) gavo beveik 21 proc. balsų. Tai blogiausias kada nors kanclerės partijos pasirodymas šioje Vokietijos žemėje. Sekmadienį vykusiuose rinkimuose socialdemokratai užėmė aukščiausią vietą, pelnydami daugiau nei 30 proc. balsų.

AfD vicepirmininkė Beatriks fon Štorch (Beatrix von Storch) sveikino dėl netikėtų rezultatų, kurie žymi "A. Merkel eros pabaigos pradžią". Tuo tarpu laikraštis "Bild" rinkimų rezultatus pavadino "kanclerei suduotu antausiu".

Šie regioniniai rinkimai vyko praėjus lygiai metams, kai A. Merkel atvėrė Vokietijos sienas masiniam Sirijos pabėgėlių ir migrantų antplūdžiui. Vokietijoje 2015 metais milijonas žmonių prašė prieglobsčio.

Iš pradžių kanclerės požiūris buvo liaupsinamas, tačiau vėliau kilo nerimas, kaip integruoti atvykėlius. AfD pabrėžė susirūpinimą dėl daugybės seksualinio priekabiavimo atvejų Naujųjų metų vakarą ir serijos kruvinų atakų vasarą. Tik prieš trejus metus įsteigta partija AfD atstovų turi devyniuose iš 16 Vokietijos regioninių parlamentų ir tikimasi, kad pelnys daugiau vietų po dviejų savaičių Berlyne vyksiančiuose rinkimuose.

"ING-Diba" banko ekonomistas Carstenas Brzeskis rašė: "Pabėgėlių krizė kenkia kanclerės A. Merkel populiarumui, taip pat daro žalos ir vyriausybės koalicijoje".

Pirmadienį A. Merkel sąjungininkė Bavarijos krikščionių socialinė sąjunga (CSU) dar kartą pareikalavo laikytis griežtesnės migrantų politikos.

Kanclerės vadovaujamos partijos CDU generalinis sekretorius Peteris Tauberis teigė, kad šiuose rinkimuose rinkėjai "norėjo pareikšti protestą".

A. Merkel prisiima atsakomybę už savo partijos pralaimėjimą žemės rinkimuose

Vokietijos kanclerė Angela Merkel prisiėmė atsakomybę už savo partijos pralaimėjimą Meklenburgo-Priešakinės Pomeranijos žemės rinkimuose, tačiau ir toliau atkakliai gynė savo pabėgėlių politiką, informuoja agentūra AFP.

„Aš esu partijos pirmininkė, aš esu federalinė kanclerė. Žmonių akyse tai neatsiejama. Ir todėl, žinoma, ir man tenka atsakomybė", - kalbėjo A. Merkel pirmadienį Kinijos Hangdžou mieste, kur ji dalyvavo G20 viršūnių susitikime.

„Žinoma, kad tai susiję su pabėgėlių politika", - sakė ji, tačiau kartu pažymėjo: „Nepaisant to, aš teisingais laikau sprendimus, kurie buvo priimti". Vyriausybė esą veikė pagal savo atsakomybę. Dabar visi turėtų pagalvoti, „kaip atgauti pasitikėjimą, o pirmiausiai, žinoma, aš".

Atsakydama į klausimą, ar rinkimų baigtis šiaurės rytuose turės įtakos jos kandidatavimui į kanclerės postą dar vienai kadencijai, A. Merkel pakartojo, kad savo sprendimą paskelbs, kai ateis tam laikas.

Šis A. Merkel komentaras Kinijoje laikomas ženklu, kaip rimtai ji vertina savo Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) pralaimėjimą prieš imigraciją nusiteikusią populistinei partijai „Alternatyva Vokietijai" (AfD). Nėra įprasta, kad kanclerė užsienio kelionėse kalbėtų vidaus politikos temomis.

Šie regioniniai rinkimai vyko praėjus lygiai metams, kai A. Merkel atvėrė Vokietijos sienas masiniam Sirijos pabėgėlių ir migrantų antplūdžiui. Vokietijoje 2015 metais milijonas žmonių prašė prieglobsčio.

Iš pradžių kanclerės požiūris buvo liaupsinamas, tačiau vėliau kilo nerimas, kaip integruoti atvykėlius. AfD pabrėžė susirūpinimą dėl daugybės seksualinio priekabiavimo atvejų Naujųjų metų vakarą ir serijos kruvinų atakų vasarą. Tik prieš trejus metus įsteigta partija AfD turi atstovų devyniuose iš 16 Vokietijos regioninių parlamentų ir tikimasi, kad pelnys daugiau vietų po dviejų savaičių Berlyne vyksiančiuose rinkimuose.