Atnaujinta 20.08: Pakartotiniame pranešime „Interfaks“ skelbia, kad prezidentas I. Karimovas mirė penktadienį, neatsigavęs po šeštadienį patirto insulto. Apie tai praneša šalies vyriausybė ir parlamentas.

„2016 metų rugsėjo 2 dieną po sunkios ligos anapilin iškeliavo iškilus valstybės ir politikos veikėjas, Uzbekistano prezidentas Islamas Abduganijevičius Karimovas“, – sakoma pranešime.

I. Karimovas mirė eidamas 79-uosius; šalį jis valdė ilgai nei 26 metus.

Laidotuvės įvyks šeštadienį Samarkande.

Penktadienį žinios apie Uzbekistano lyderio mirtį buvo labai prieštaringos. Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ iš pradžių pranešė, o paskui prašė anuliuoti dėl techninės klaidos išleistą skubią naujieną pavadinimu „Uzbekistano prezidentas Islamas Karimovas mirė – oficialus vyriausybės pranešimas“.

Anksčiau nepriklausoma naujienų agentūra „Fergana“ pranešė, kad į Samarkandą atvežtas I. Karimovo kūnas.

Tuo tarpu „Ria Novosti“ skelbė, kad paviešinus žinią apie I. Karimovo mirtį, kurią neva patvirtino Uzbekistano valdžia, vyriausybės spaudos tarnyba pareiškė, kad apie I. Karimovo mirtį žinios neplatino.

Uzbekistano vyriausybės puslapis kurį laiką buvo nepasiekiamas, galiausiai vėl jam ėmus veikti, tiek rusų, tiek anglų kalba svetainėse buvo galima rasti tik rugpjūčio 31 d. pranešimus. Po kurio laiko puslapis vėl buvo nepasiekiamas.

Apie rengiamas Uzbekistano prezidento laidotuves praneša užsienio pareigūnai

Du užsienio pareigūnai, Kirgizijos diplomatas ir Afganistano vyriausybės pareigūnas, pranešė, kad Uzbekistane rengiamasi prezidento Islamo Karimovo laidotuvėms šeštadienį.

Afganistano pareigūnas penktadienį sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“ (AP), kad prezidentas Ashrafas Ghani rytoj dalyvaus I. Karimovo laidotuvėse. Kirgizijos diplomatas, savo ruožtu, sakė AP, kad šalies ministras pirmininkas yra pakviestas į I. Karimovo laidotuves.

78 metų Karimovas viešai nesirodė jau nuo rugpjūčio vidurio, bet vyriausybė tik praėjusį savaitgalį pranešė, kad jis sunkiai serga. Jo duktė Lola anksčiau šią savaitę sakė, kad tėvas dėl kraujo išsiliejimo į smegenis gydomas ligoninėje. Tai iš karto sužadino gandus, kad I. Karimovas yra prie mirties, ar net jau miręs.

Autoritariškasis I. Karimovo režimas, slopindamas opoziciją, Uzbekistaną valdo nuo 1989 metų ir nėra iškėlęs jokio numanomo politinio įpėdinio.

Žmonės nieko nesprendžia

Kol Uzbekistano prezidento likimas nebuvo aiškus, „The Guardian“ rašė, kad pasaulio bendruomenė turėtų ryžtingai paskatinti kovą su žmogaus teisų pažeidinėjimu ir korupcija.

Didžiajai daliai Uzbekistano Respublikos piliečių neturėjo jokios reikšmės, ar prezidentas I. Karimovas buvo gyvas, ar miręs. Kadangi kur kas svarbiau, ar pavyks tinkamai pasinaudoti pablogėjus jo sveikatai kilusia sumaištimi ir išreikalauti permainų šalyje, kurioje vyrauja korupcija persmelktas režimas.

Šuo metu Uzbekistano piliečiai neįsivaizduoja, kas galėtų pakeisti I. Karimovą. 78-erių metų I. Karimovas savaitgalį patyrė insultą. Paaiškėjus apie prezidento mirtį, valdžią turėtų perimti Senatas.

Parlamentas dar nesušauktas, be to, reikia manyti, kad šalyje, kurioje politiniai sprendimai priimami už uždarų durų, posto perėmimo klausimas taip pat bus sprendžiamas laikantis slaptumo.

Artimiausiu metu turėtų paaiškėti, ar Uzbekistano prezidento pareigos bus laikinai perduotos Senato pirmininkui ir buvusiam teisingumo ministrui Nigmatilai Juldaševui.

Prognozuojant tolimesnę ateitį galima pasakyti, kad realiausi kandidatai į postą galėtų būti Nacionalinio saugumo tarnybos vadovas Rustamas Inojatovas, ministras primininkas Šavkatas Mirzijajevas ir jo pavaduotojas Rustamas Azimovas. Tikėtina, kad lemiamą žodį tars I. Karimovo administracijos vadovas Zelimkhanas Haydarovas. Visi kandidatai priklauso politiniam šalies elitui ir, greičiausiai, tęstų slaptumo politika.

Visgi permainos tiesiog būtinos. Uzbekistanas nuolat atsiduria tarp labiausiai korumpuotų pasaulio šalių. Ši daugiausia gyventojų turinti Vidurinės Azijos valstybė jau išgyvena skaudžias čia vykdomo režimo pasekmes.

Su korupcija glaudžiai susiję žmogaus teisių pažeidimai. Pernai pasirodė pranešimas apie dviejų brolių suėmimą, kai šie atsisakė duoti kyšius teisėsaugos pareigūnams. Vienam iš brolių buvo skirta aštuonerių metų kalėjimo bausmė, o kitas nelaisvėje mirė. Žmogaus teisių gynėjai mano, kad mirties priežastis – kankinimai.

Korupcija turi ir finansinių pasekmių. Jungtinių Valstijų teisingumo departamentas inicijavo teismo procesą dėl 762,6 mln. eurų išieškojimo. Tokia suma siejama su korumpuotų telekomunikacinių paslaugų įmonių sandoriais.

Šiuo metu įvairių Europos šalių bankų sąskaitose įšaldyti pinigai sudaro 7 proc. metinio Uzbekistano biudžeto, 50 proc. šalies sveikatos biudžeto ir 21 proc. švietimo biudžeto.

I. Karimovo administracija pateikė priešinį ieškinį, reikalaudama vėliau sugrąžinti 269 mln. eurų iš JAV išieškomos sumos. Bet tokie veiksmai tik paskatintų tolesnę korupciją.

Kad būtų padarytas poveikis, JAV turi reikalauti, kad lėšos būtų skirtos reformoms Uzbekistane paremti.

Panašaus atvejo jau būta. 2003-iaisiais metais, kai buvo sužinota apie JAV verslininko Kazachstano pareigūnams sumokėtas milijonines sumas, atgauti pinigai buvo skirti pilietinei visuomeninei organizacijai įkurti.

Per fondą „Bota Foundation“ 103 mln. eurų buvo sugrąžinta labiausiai pažeidžiamoms Kazachstano bendruomenėms.

Deja, pasisavinto turto sugrąžinimas –tik vienas žingsnis. Tarptautinės teisėsaugos institucijos turi priimti griežtus kovos su kyšininkavimu įstatymus, taikomus Uzbekistane veikiančioms įmonėms.
Tarptautinės finansų institucijos, įskaitant ir Pasaulio banką, yra sulaukusios kritikos dėl paramos Uzbekistano žemės ūkio sektoriui, kuriame buvo toleruojamas priverstinis darbas. Ypač Pasaulio bankas turėtų iš anksto pasirūpinti, kad skyrus paskolas, nebūtų pažeidžiamos darbuotojų teisės.

Ketvirtadienį, rugsėjo 1 d., šalyje pažymėta nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos 25-erių metų sukaktis. Deja, uzbekai niekad nesijuto iš tiesų laisvi. I. Karimovas – vienintelis Uzbekistanui vadovavęs prezidentas. Jokio kito šios šalies piliečiai nepažįsta ir nepanašu, kad į jų nuomonę bus atsižvelgiama skiriant jo įpėdinį.