„Dabar jau nėra įmanoma paneigti, kad Sirijos režimas ne kartą naudojo pramoninį chlorą kaip ginklą prieš savus žmones“, - teigiama JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovo Nedo Price’o pareiškime. (Chloras – pirmosios dujos, panaudotos Pirmajame pasauliniame kare, susijungusios su žmogaus akyse ir plaučiuose esančiais skysčiais virstančios rūgštimi, potencialiai turinčia mirtinų padarinių.)

Ne ką mažesnį nerimą kelia ir tame pačiame pranešime pateikiama išvada apie „Islamo valstybės“ naudojamas garstyčių dujas, dėl kurių poveikio ant odos ir plaučių atsiranda skausmingų pūslių, o kartais ši būklė netgi baigiasi mirtimi, rašo „The Daily Beast“.

Kaip teigė šaltinis iš JAV žvalgybos, ši nutekinta informacija ir pareiškimai – tai dalis dedamų pastangų daryti spaudimą Sirijos prezidentui Basharui al Assadui ir jo rėmėjams Rusijoje.

„Neskyrėme pakankamai politinio dėmesio pasirodžius žiniai apie pirmąsias chloro dujų atakas. Taigi nusprendėme, kad geriausias variantas – dirbti pasitelkiant lėtą JT procesą, kad rusai būtų priremti prie sienos diplomatine prasme“, - teigė žvalgybos pareigūnas. Dar būtina atsižvelgti į tai, kad vien tik JAV dedamos pastangos nebus tokios efektyvios kaip kolektyviniai veiksmai. „Žinote, kaip rusai vertina viską, kas susiję su Sirija“, - pasakojo jis. „Jei iškelsime šį klausimą, rusai tai iš karto atmes. Taigi padėjome cheminio ginklo draudimo organizacijai tai padaryti pačiai.“ – sakė šaltinis.

Iš esmės laikas politine prasme nėra parankus nei B. Obamai, nei jo remiamai kandidatei į JAV prezidento postą Hillary Clinton, nes ji itin glaudžiai siejama su B. Obamos administracija. Artėja trečios didžiojo B. Obamos pralaimėjimo Sirijoje metinės – būtent taip jo kritikai vadina situaciją, kai buvo nubrėžta raudona linija Sirijos režimui dėl cheminio ginklo naudojimo, o režimas šią liniją peržengė 2013 m. rugpjūčio 21 d. Damasko Ghouta priemiestyje nužudydamas tūkstantį vyrų, moterų ir vaikų zarino dujomis.

Po savaitėmis virtusių sumaišties dienų Jungtinės Karalystės (JK) Bendruomenių rūmai nusprendė neprisidėti prie planuotų suduoti atsakomąjį smūgį skirtų tarptautinių pajėgų, tada B. Obama atsisakė minties imtis atsakomųjų atakų ir spendimą šiuo klausimu perleido bailiajam Kongresui.

Buvo aišku, kad amerikiečiai nepasiryžę naujam karui Artimuosiuose Rytuose, teliko vienintelis neaiškumas, susijęs su ribotais antpuoliais iš oro, kuriuos suplanavo administracija. Dalis amerikiečių sąjungininkų, ypač Saudo Arabija ir Prancūzija, vylėsi, kad šie reidai atvers duris amerikiečių intervencijai, kuri vėliau virs karu, tačiau tokio plano JAV administracija niekada neturėjo. Atrodė, kad raudona linija tuoj bus visiškai ištrinta, o kartu ir galutinai sugriautas B. Obamos patikimumas, tačiau tada į areną žengė V. Putinas ir išgelbėjo amerikiečius.

Maskvos nurodymu B. al Assadas sutiko prisidėti prie Cheminio ginklo konvencijos ir sutiko su reikalavimu atsisveikinti su visu savo arsenalu, kurio egzistavimą prieš tai aršiai neigė. Per artimiausius vienerius metus visi šie ginklai, gamybiniai pajėgumai ir pirminės cheminės medžiagos buvo surinktos ir sunaikintos. Vis dėlto kilo rimtų įtarimų, kad dalis cheminių ginklų elementų nebuvo įtraukta į deklaruojamus sąrašus.

Privačiai Cheminio ginklo draudimo organizacijoje, įsikūrusioje Hagoje, kalbėta, kad didžioji dauguma B. al Assado cheminio ginklo arsenalo sunaikinta, tačiau jis galimai pasiliko pakankamą nervų sistemą pažeidžiančių medžiagų kiekį, kad sėtų terorą ir laimėtų laiko, jei tektų stoti į mirtiną kovą. Atrodė, kad negali būti jokio užtikrintumo dėl galutinio ginklų sunaikinimo, jei B. al Assadas lieka nepašalintas iš savo posto.

Vis dėlto tenka pripažinti, kad štai tokie samprotavimai buvo neįtikėtinai panašūs į ydingą logiką, taikytą 2003 m., kai vyko pragaištinga invazija į Iraką, todėl niekas nenorėjo apie tai kalbėti viešai. Vis tik šiandien matome susiklosčiusią situaciją, kai B. Obamos administracijai tenka pripažinti, kad trejus metus trukę diplomatiniai manevrai nebuvo sėkmingi, todėl kyla noras apie tai kalbėti.

Su 75 psl. apimties dokumentu, kurio autorius – Cheminio ginklo draudimo organizacijos generalinis direktorius Ahmetas Uzumcu, dalinai susipažino „Foreign Policy“ reporteriai. Remiantis dokumento santrauka, kurią reporteriai turėjo galimybę perskaityti, didžioji dalis iš 122 cheminių mėginių, paimtų skirtingose Sirijos teritorijos vietose, liudija apie potencialiai nedeklaruotas su cheminiu ginklu susijusias veiklas. Maža to, dokumento santraukoje taip pat teigiama, kad dauguma Sirijos pateiktų paaiškinimų nėra nei moksliškai, nei techniškai patikimi, o kovinių nuodingųjų cheminių medžiagų aptikimas vis dar turi būti paaiškintas.

Rugpjūčio 22 d. JAV ambasadorės prie JT Samanthos Power, puikiai žinančios kritikos, nukreiptos į B. Obamos administracijos vykdomą ir vykdytą politiką dėl Sirijos, apimtį pabrėžia, kad praėjus trejiems metams po siaubingų atakų panaudojant cheminį ginklą opozicijos kontroliuojamame Ghouta mieste, tarptautinė bendruomenė privalo veikti tam, kad būtų patraukti atsakomybėn tie, kurie veikė pažeisdami šią esminę tarptautinę normą – cheminio ginklo naudojimo draudimą.

„Kai bet kurios šalies vyriausybės ar teroristines grupuotės atstovai taip akivaizdžiai pažeidžia pasaulinį draudimą dėl cheminio ginklo naudojimo ir lieka nenubausti, neišvengiamai siunčiamas signalas apie nebaudžiamumo karaliavimą, o tai savo ruožtu silpnina cheminio ginklo neplatinimo režimą, kuris yra naudingas visiems mums“, - teigia S. Power. „Itin svarbu, kad Saugumo tarybos nariai dirbtų kartu ir pasirūpintų atitinkamais padariniais tiems, kurie naudojo cheminius ginklus Sirijoje“, - patikino S. Power.

Nors tai atrodė realu 2013 m., tokių veiksmų tikimybė šiuo metu artima nuliui. Nuo to laiko konfrontacija dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje apnuodijo santykius, praėjo jau beveik metai po to, kai V. Putinas ėmė naudoti Rusijos karines oro pajėgas B. al Assado valdžiai ginti.