„Mano manymu, australai turėtų pasirinkti. Sunku vaikščioti tokia plona linija, balansuojant tarp aljanso su Jungtinėmis Valstijomis ir ekonominių įsipareigojimų su Kinija, – sakė pulkininkas Tomas Hansonas. – Turėtų būti renkamasi, kuri pusė yra gyvybiškai svarbesnė nacionaliniam Australijos interesui.“

Pasak T. Hansono, ši nuomonė atspindi jo asmeninį požiūrį ir nebūtinai sutampa su JAV vyriausybės pozicija.

Australija, ištikima JAV sąjungininkė, jau anksčiau sulaukė kritikos iš Kinijos dėl vykdomų stebėjimo skrydžių virš ginčijamų salų Pietų Kinijos jūroje ir reiškiamo palaikymo JAV vykdomoms laisvos navigacijos pratyboms šioje zonoje.

Tačiau Australija nėra pati vykdžiusi vienašalių laisvos navigacijos skrydžių.

„Kinija aiškiai tiki, kad jie turi progą ir jie jaučiasi galintys veikti Pietų Kinijos jūroje. Australijos pozicijos išreiškimas būtų sveikintinas“, – sakė T. Hansonas.

Australijos užsienio reikalų ministras Julie Bishopas atsakė, kad JAV vaidmuo šiame regione visais laikais buvo svarbus.

„Mes siekiame išlaikyti pusiausvyrą tarp mūsų didžiausio strateginio sąjungininko ir mūsų didžiausio prekybos partnerio, pasitelkdami miklią diplomatiją, nuoseklumą ir pragmatizmą“, – rašoma J. Bishopo pareiškime.

Kinija yra didžiausia Australijos prekybos partnerė ir stambi užsienio investuotoja, kuri 2015 m. Australijoje investavo 11 mlrd. USD (9,88 mlrd. EUR).