„Tai veikiausiai bus tema laikotarpiui po R. T. Erdogano“, - pareiškė jis antradienį Vokietijos laikraštyje „Bild" paskelbtame interviu. Esant dabartinėms sąlygoms, šalies narystė esą „nereali anksčiau nei kažkada toli kitame dešimtmetyje“. Tačiau Turkija Bendrijai lieka geostrateginiu ir ekonominiu požiūriu svarbi šalis, pabrėžė komisaras. Geri santykiai esą yra svarbu.

Kartu G. Otingeris suabejojo galimybe iki spalio panaikinti vizų režimą visiems turkams. Vyriausybė Ankaroje, anot jo, dar neįvykdė visų tam reikalingų sąlygų. „Pirmiausiai dėl Turkijos antiteroristinių įstatymų pataisų iš mūsų pusės negali būti jokių nuolaidų. Mums teisinis valstybingumas ir tikslumas yra svarbiau už greitį. Jei Turkijai reikia daugiau laiko įstatymas pataisyti, vadinasi taip yra“.

Turkijos vyriausybės nuomone, bevizis režimas yra atlygis už susitarimą, kuriuo buvo sumažinta nelegali migracija Balkanų maršrutu į Europą pirmiausiai iš Sirijos ir Irako. Ankara reikalauja bevizio režimo nuo spalio. Priešingu atveju šalis grasina sužlugdyti susitarimą dėl pabėgėlių.

G. Otingeris pareiškė susirūpinimą dėl galimos pabėgėlių bangos iš Turkijos po nepavykusio perversmo. „Neatmestina, kad daug turkų dėl valymų bangos po žlugusio pučo norės ieškoti saugumo ir ES. Tarp jų pirmiausiai gali būti atleisti valstybės tarnautojai ir kariškiai, intelektualai ir žurnalistai su savo šeimomis", - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)