Arabų naujienų kanalas "Al Arabiya" pranešė, kad prie prezidentūros buvo girdėti šūviai. Kiek anksčiau gerai ginkluoti Mauritanijos kariai ir prezidento sargyba buvo dislokuota prie strateginių objektų šalies sostinėje.

Liudytojai pranešė, kad Nuakšote dislokuoti gerai ginkluoti kariuomenės daliniai, įskaitant ir priešlėktuvines pajėgas.

Mauritanijos politinis tremtinys Badis Weldas Ebno pranešė "Al Jazeera" televizijai, kad "pareigūnai įvykdė sėkmingą perversmą prieš dabartinį režimą".

Mauritanijos prezidentas Maaouya Ouldas Sidas Ahmedas Taya šiuo metu yra Rijade, kur atiduoda pagarbą velioniui Saudo Arabijos karaliui Fadhui.

Prancūzijos ambasada Nuakšote pranešė stebinti situaciją savo buvusioje kolonijoje, tačiau detaliau padėties nekomentavo.

2003 m. birželį jau mėginta nuversti prezidentą, tačiau tada po dvi dienas trukusių susirėmimų Nuakšoto gatvėse valdžiai ištikimos pajėgos susigrąžino kontrolę. Vyriausybė teigia, kad 2004 m. ji numalšino dar du mėginimus įvykdyti revoliuciją.

Prezidentas M.O.S.A.Taya valdžią gavo po 1984 m. perversmo. Jis įsiutino daugelį šalies arabų, kai atsisakė remti buvusį Irako prezidentą Saddamą Husseiną ir dešimtąjį dešimtmetį ėmė artimiau bendradarbiauti su Izraeliu bei Jungtinėmis Valstijomis.

Mauritanija - kuri tikisi kitų metų pradžioje pradėti pumpuoti naftą - yra viena iš trijų Arabų lygos valstybių, kuri palaiko diplomatinius santykius su Izraeliu.

Liudininkas: Mauritanijos prezidentas atvyko į Nigerį

Mauritanijos prezidento Maaouya Ouldo Sido Ahmedo Taya lėktuvas nusileido Nigeryje praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo pranešta, jog netoli prezidentūros Mauritanijos sostinėje Nuakšote buvo girdėti šūviai. Kai kuriuose pranešimuose teigiama, kad šioje Afrikos valstybėje vyksta karinis perversmas.

Liudininkas Reuters naujienų agentūrai sakė, kad M.O.S.A.Tayą priėmė Nigerio prezidentas Mamadou Tandja ir šalies vyriausybės nariai.

Mauritanijos armija žada valdyti šalį dvejus metus

Mauritanijos ginkluotosios pajėgos įsteigė karinę tarybą, kuri valdys šalį ir padarys galą "totalitariniam" prezidento Maaouya Ould Sid'Ahmedo Taya "režimui", teigiama trečiadienį valstybinės naujienų agentūros išplatintame pareiškime.

Vadinamosios Karinės teisingumo ir demokratijos tarybos pasirašytame pareiškime nurodoma, kad taryba šią islamo respubliką valdys dvejus metus.

"Ginkluotosios ir saugumo pajėgos vieningai nutarė padėti galą totalitariniam pasenusiam režimui, kurį mūsų liaudis kentė pastaraisiais metais, - sakoma pareiškime. - Taryba įsipareigoja Mauritanijos žmonėms sukurti palankias sąlygas atvirai ir skaidriai demokratijai".