Politologas primena, kad tai yra pirmas sausumos karinių pajėgų panaudojimas: iki šiol JAV vadovaujama kovos su teroristine grupuote „Islamo valstybė“ koalicija apsiribodavo orlaivių antskrydžiais ir artilerijos panaudojimu.

Duodamas interviu Šveicarijos laikraščiui „Tagesanzeiger“ specialistas Sirijos klausimais Gunteris Mayeris tvirtino, kad Turkijos tankų nukreipimas į Siriją tapo esminio Turkijos politikos posūkio tašku.

„Imtis veiksmų Turkijos vyriausybę paskatino neseniai Gaziantepo mieste įvykdytas teroristinis išpuolis, kuris, oficialių šaltinių teigimu, buvo suorganizuotas teroristinės organizacijos. Įtakos turėjo ir „Islamo valstybės“ vykdomi išpuoliai ir šaudymas Turkijos priemiesčiuose“, – tvirtina politologas.

Laikraščio straipsnyje primenama, kad būtent tada Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pažadėjo stoti į ryžtingą kovą su terorizmo keliama grėsme.

„Teroristais R. T. Erdoganas laiko ne tik „Islamo valstybę“, bet ir tautinius kurdų savigynos būrius (YPG), – aiškina G. Mayeris. – Taigi, svarbiausias Turkijos tikslas – užbėgti už akių autonominių kurdų grupuočių formavimuisi prie pietinės Turkijos sienos. Kova su „Islamo valstybe“ laikoma antra pagal svarbą problema.“

Politikos ekspertas primena, kad anksčiau Turkija dėjo visas pastangas remdama „Islamo valstybę“: „Džihadistai ir ginklai į „Islamo valstybę“ patekdavo be jokio Turkijos tarnybų įsikišimo. Be to, Turkijos vyriausybė leido vykdyti naftos kontrabandą ir rūpinosi sužeistų islamistų gydymu priemiesčių ligoninėse. Jau tada Turkija buvo suinteresuota, kad „islamo valstybė“ perimtų kurdų kontroliuojamą teritoriją Sirijos šiaurėje.“

DELFI primena, kad dešimtys turkų tankų trečiadienį įriedėjo į Sirijos teritoriją. Tikslas esą yra nuo Turkijos pasienio atstumti „Islamo valstybės" (IS) kovotojus.

Prieš tai Turkija ir JAV vadovaujama koalicija pradėjo didelį IS pozicijų puolimą Šiaurės Sirijoje. Turkų kariuomenė naktį pradėjo taikinių apšaudymą Džarablo mieste netoli sienos, kuris kontroliuojamas IS. Sieną kirto ir Turkijos specialiosios pajėgos. Puolimas pradėtas likus kelioms valandoms iki JAV viceprezidento Joe Bideno vizito Ankaroje.

Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas teigė, kad operacija Sirijoje padarys Turkiją saugesnę.

Karinės operacijos tikslas yra padaryti galą atakoms Turkijos pasienio teritorijoje, pareiškė R. T. Erdoganas trečiadienį Ankaroje. Anot jo, Turkija nori, kad būtų išsaugotas Sirijos teritorinis integralumas ir imsis veiksmų, jei šiam kils grėsmė. Ankara įtariai stebi JAV remiamų kurdų sukilėlių YPG karines pergales Sirijoje, nes baiminasi uždraustos Kurdų darbininkų partijos (PKK) sustiprėjimo Turkijoje.

Ji nori sukliudyti, kad į kurdų rankas dabar atitektų ir Džarablo miestas, todėl regione remia sukilėlių organizaciją „Laisvoji Sirijos armija". YPG Sirijoje iš IS jau atkovojo virtinę teritorijų ir šiuo metu kontroliuoja didžiąją pasienio su Turkija dalį.

Grupuotę remia JAV vadovaujama koalicija. Trečiadienio rytą Turkija Džarable atakavo IS pozicijas iš artilerijos ir naikintuvų, o vėliau, valstybinės televizijos TRT duomenimis, sieną su Šiaurės Sirija kirto ir tankai. Turkija karinei operacijai suteikė „Eufrato skydo" pavadinimą. Džarablas yra prie pat Eufrato upės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)