Komisija sugebėjo nustatyti trijų cheminių atakų, įvykdytų 2015 ir 2015 metais užpuolikus, bet negalėjo padaryti jokių išvadų dėl kitų šešių incidentų, tirtų praeitais metais.

Komisijos, pavadintos Jungtiniu tiriamuoju mechanizmu (JTM), ataskaitoje sakoma, kad Sirijos režimas panaudojo cheminius ginklus dviejuose miesteliuose šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje: Talmenese – 2014-ųjų balandžio 21 dieną ir Sarmine – 2015-ųjų kovo 16 dieną.

Abu sykius Sirijos oro pajėgų sraigtasparniai numetė ant namų „įrenginį“, iš kurio „pasklido nuodingoji medžiaga“. Per ataką Sarmine panaudota medžiaga atitinka „chloro savybes“.

Komisija nustatė, kad „Islamo valstybė“ buvo „vienintelis subjektas, turintis gebėjimų, pajėgumų, motyvų ir priemonių panaudoti garstyčių dujas“ per 2015 metų rugpjūčio 21-ąją įvykdytą ataką Marės mieste šiaurinėje Alepo provincijoje.

B.al Assado režimas ne kartą neigė naudojęs cheminius ginklus Sirijoje, bet ataskaitoje sakoma, kad ištyrus minėtus tris incidentus buvo surinkta „pakankamai informacijos, kad būtų galima padaryti išvadą apie su jais susijusius veikėjus“.

Raginimai imtis veiksmų prieš Siriją

JTM buvo prieš metus įkurtas JT Saugumo Tarybos, kad ištirtų cheminių ginklų panaudojimo atvejus ir pirmąkart nustatytų, kas atsakingi už tas atakas.

Tyrėjai nustatė, kad daugeliu atveju buvo panaudotos chloro dujos, paleistos iš improvizuotų talpų, numestų sraigtasparnių.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija seniai tvirtina, kad sraigtasparnių turi tik B. al Assado režimo pajėgos. Vis dėlto Damasko sąjungininkė Rusija tvirtino, kad nėra jokių konkrečių įrodymų, jog tas atakas įvykdė B. al Assado pajėgos.

Minėta ataskaita „aiškiai sako, kad Sirijos režimas ir „Daesh“ (IS) įvykdė Sirijoje cheminių atakų“, – Prancūzijos ambasadoriaus pavaduotojas Alexis Lamekas sakė žurnalistams.

„Kai platinami ir naudojami cheminiai ginklai – masinio naikinimo ginklai – negalime sau leisti būti silpni. Taryba turi imtis veiksmų“, – pabrėžė jis..

Remdamasi šio tyrimo išvadomis JT Saugumo Taryba gali nuspręsti taikyti sankcijas Sirijai arba prašyti Tarptautinio Baudžiamojo Teismo, kad iškeltų bylą dėl karo nusikaltimo.

Vis dėlto daugelis diplomatų sakė, kad Rusija nebus linkusi palaikyti tokio žingsnio, nors JTM padarė tvirtas išvadas dėl trijų cheminių ginklų panaudojimo atvejų.

Sirija sutiko likviduoti savo cheminių ginklų atsargas ir jų niekaip nenaudoti, kai 2013 metais prisijungė prie Cheminių ginklų konvencijos, spaudžiama Rusijos.

JTM ataskaitos išvadose raginama teisti įvykdytų cheminių atakų kaltininkus.

Šis dokumentas „rodo, kad Sirijos vyriausybė ir ISIS („Islamo valstybė“) atsakingos už šlykštų, neteisėtą cheminių ginklų naudojimą Sirijoje“, – sakė žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ atstovybės prie JT direktorius Louis Charbonneau

„JT Saugumo Taryba dabar turėtų užtikrinti, kad teismas patrauktų atsakomybėn už šias atakas. Nesant atskaitingumo visų Sirijos konflikto šalių pažeidimų – tiek naudojant cheminius, tiek įprastus ginklus – ratas suksis netrikdomai“, – pridūrė jis.

JAV žada sieks patraukti atsakomybėn cheminių atakų Sirijoje vykdytojus

Baltieji rūmai trečiadienį pareiškė, kad „neįmanoma paneigti“ Jungtinių Tautų tyrėjų paskelbtų išvadų, jog Sirijoje buvo vykdomos cheminės atakos, ir paragino patraukti atsakomybėn prezidento Basharo al Assado režimą.

„Dabar neįmanoma paneigti, kad Sirijos režimas ne kartą naudojo pramoninį chlorą kaip ginklą prieš savo paties žmones“, – sakė JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Nedas Price'as.

„Jungtinės Valstijos dirbs su mūsų tarptautiniais partneriais, kad užtikrintų atsakomybę atitinkamais diplomatiniais mechanizmais, įskaitant Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą“, – pridūrė jis.

JT tyrėjų komisija nustatė, kad prezidento B. al Assado pajėgos Sirijoje surengė mažiausiai dvi chemines atakas, o džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai panaudojo kaip ginklą garstyčių dujas, sakoma ataskaitoje, su kuria trečiadienį susipažino naujienų agentūra AFP.

Komisija sugebėjo nustatyti trijų cheminių atakų, įvykdytų 2015 ir 2015 metais užpuolikus, bet negalėjo padaryti jokių išvadų dėl kitų šešių incidentų, tirtų praeitais metais.

Pasak N. Price'o, šios išvados „suteikia dar vieną galimybę visoms šalims kalbėti vienu balsu dėl šių šlykščių nusikaltimų ir aiškiai parodyti, kad cheminių ginklų naudojimas netoleruojamas“.

Ši Baltųjų rūmų žinia daugelio interpretuojama kaip netiesioginis kreipimasis į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir kitus veikėjus.

JAV prezidentas Barackas Obama neseniai perspėjo, kad Rusijai gresia būti pasmerktai tarptautinės bendruomenės, jeigu ji toliau palaikys brutalų Sirijos režimą.

Baltieji rūmai didina diplomatinį spaudimą, kai V. Putinas ruošiasi artimiausiomis savaitėmis vykti į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Kinijoje ir JT Generalinės Asamblėjos sesiją Niujorke.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)