Prieš tai Turkija ir JAV vadovaujama koalicija pradėjo didelį IS pozicijų puolimą Šiaurės Sirijoje. Turkų kariuomenė naktį pradėjo taikinių apšaudymą Džarablo mieste netoli sienos, kuris kontroliuojamas IS. Sieną kirto ir Turkijos specialiosios pajėgos. Puolimas pradėtas likus kelioms valandoms iki JAV viceprezidento Joe Bideno vizito Ankaroje.

Pastarąjį kartą Turkijos specialieji daliniai trumpam į Siriją buvo įsiveržę 2015 metų vasarį.

Pranešama, kad Sirijos sukilėliai laukia signalo įžengti į Džarabulą.

Sirijos vyriausybė trečiadienį pasmerkė Turkijos ginkluotųjų pajėgų įsiveržimą į grupuotės „Islamo valstybė“ kontroliuojamą Džarabulaus regioną, pavadindama tai savo suvereniteto „akivaizdžiu pažeidimu“.

Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad „smerkia turkų tankų ir šarvuočių Turkijos ir Sirijos sienos kirtimą (artinantis) prie Džarabulaus miesto su JAV vadovaujamos koalicijos oro pajėgų priedanga ir laiko tai akivaizdžiu Sirijos suvereniteto pažeidimu“.

Turkijos ministras: rezultatų Sirijoje pasieksime per trumpą laiką

Turkijos vidaus reikalų ministras trečiadienį išreiškė viltį, kad šalies pajėgoms pavyks greitai išstumti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus iš Džarabulaus, kai paryčiais Ankara pradėjo puolimą šiame Sirijos mieste netoli sienos.

„Jeigu Dievas panorės, rezultatų pasieksime per trumpą laiką – kartu su koalicijos pajėgomis ir nuosaikiąja (Sirijos) opozicija“, – ministras Efkanas Ala sakė valstybinei Anatolijos naujienų agentūrai, jau kelios valandos vykstant Turkijos armijos operacijai prieš IS džihadistus Džarabuluje.

Ankarą palaikantys sukilėliai iš IS perėmė gyvenvietę netoli Džarabulaus

Ankarą palaikantys Sirijos sukilėliai trečiadienį perėmė Sirijoje esančią gyvenvietę iš „Islamo valstybės“ (IS) džihadistų, dalyvaudami Turkijos vadovaujamoje operacijoje prieš šią ekstremistinę grupuotę, informavo Turkijos valstybinė žiniasklaida.

Sirijos kovotojai perėmė Keklijos gyvenvietę, esančią už penkių kilometrų į vakarus nuo IS kontroliuojamo regiono pagrindinio miesto Džarabulaus ir už trijų kilometrų nuo sienos, pranešė Anatolijos naujienų agentūra apie pirmą prieš aušrą prasidėjusios ginkluotųjų pajėgų operacijos sėkmę.

R. T. Erdoganas: operacija Sirijoje padarys Turkiją saugesnę

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas plataus masto operaciją prieš „Islamo valstybės" (IS) ir kurdų grupuotės YPG pozicijas Šiaurės Sirijoje pavadino savigyna, praneša agentūra „Reuters".

Karinės operacijos tikslas yra padaryti galą atakoms Turkijos pasienio teritorijoje, pareiškė R. T. Erdoganas trečiadienį Ankaroje. Anot jo, Turkija nori, kad būtų išsaugotas Sirijos teritorinis integralumas ir imsis veiksmų, jei šiam kils grėsmė.

Ankara įtariai stebi JAV remiamų kurdų sukilėlių YPG karines pergales Sirijoje, nes baiminasi uždraustos Kurdų darbininkų partijos (PKK) sustiprėjimo Turkijoje. Ji nori sukliudyti, kad į kurdų rankas dabar atitektų ir Džarablo miestas, todėl regione remia sukilėlių organizaciją „Laisvoji Sirijos armija".

YPG Sirijoje iš IS jau atkovojo virtinę teritorijų ir šiuo metu kontroliuoja didžiąją pasienio su Turkija dalį. Grupuotę remia JAV vadovaujama koalicija.

Trečiadienio rytą Turkija Džarable atakavo IS pozicijas iš artilerijos ir naikintuvų, o vėliau, valstybinės televizijos TRT duomenimis, sieną su Šiaurės Sirija kirto ir tankai.

Turkija karinei operacijai suteikė „Eufrato skydo" pavadinimą. Džarablas yra prie pat Eufrato upės.

Turkijos palaikomi Sirijos sukilėliai užėmė IS kontroliuotą miestą

Sirijos sukilėliai trečiadienį paskelbė visiškai perėmę kontrolę šiauriniame Džarabuluso mieste netoli sienos su Turkija ir išstūmę iš jo džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus su Ankaros pajėgų pagalba.

„Džarabulus visiškai išvaduotas“, – naujienų agentūrai AFP iš įvykio vietos sakė sukilėlių grupuotės „Sultan Mourad“ vadas Ahmadas Othmanas.

Kitas sukilėlių atstovas nurodė, kad IS kovotojai atsitraukė link al Babo miesto, esančio į pietvakarius nuo Džarabulaus.

Jungtinė operacija „Eufrato skydas“ buvo pradėta apie 4 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, kai Turkijos artilerija subombardavo dešimtis IS taikinių Džarabulaus apylinkėse, pranešė Ankara.

Rusija „labai susirūpinusi“ dėl Turkijos operacijos Sirijoje

Rusijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį išreiškė didelį susirūpinimą dėl Turkijos karinės operacijos Sirijoje ir perspėjo dėl didėjančios įtampos, kurią kelia Ankaros nusitaikymas į kurdų kovotojus prie sienos.

„Mes labai susirūpinę tuo, kas vyksta Sirijos ir Turkijos sienos rajone“, – sakoma ministerijos pareiškime, kuriame perspėjama, jog tai gali nuvesti prie „situacijos konflikto zonoje tolesnės degeneracijos“ ir „tarpetninės įtampos tarp kurdų ir arabų paūmėjimų“.