Nors potvynio vandenys kai kur Luizianos pietuose nuslūgo, kitur vanduo kilo. Nacionalinė meteorologijos tarnyba vėl paskelbė perspėjimus dėl potvynių.

„Vandenims judant į pietus, matome precedento neturinčius potvynių lygius“, – spaudos konferencijoje sakė Luizianos gubernatorius Johnas Belas Edwardsas.

Pareigūnai nurodė, kad potvyniai paveikė 40 tūkst. namų ir kad laikinose prieglaudose yra daugiau kaip 8 tūkst. žmonių. Daugiau kaip 20 tūkst. žmonių buvo išgelbėta arba evakuota.

20 parapijų, kurios maždaug atitinka apygardas kitose valstijose, buvo paskelbtos nelaimės zonomis. Jų skaičius padidėjo nuo keturių pirmadienį ir 12 anksčiau antradienį.

Paskelbimas nelaimės zona sudaro sąlygas skirti federalines lėšas gelbėjimo operacijoms, laikinam apgyvendinimui ir kitiems dalykams.

„Mes kaip tik dabar judame į atsigavimo fazę. Vis dar gelbstime pietinėje parapijos dalyje“, – sakė Livingstono parapijos, kurioje potvyniai paveikė daugiau kaip 75 proc. teritorijos, prezidentas Laytonas Ricksas.

Buvo pranešimų apie plėšikavimą rajonuose, kur gyventojai paliko savo namus ir kompanijas.

Daug municipalitetų dėl šios problemos ir, taip pat, siekdami sudaryti sąlygas gelbėtojams laisvai judėti naktimis, įvedė vakarinę komendanto valandą.

„Jaučiau, kad tai yra geriausias būdas apsaugoti mūsų gyventojus“, – sakė Ist Baton Ružo šerifas Sidas Gautreaux, kuris pridūrė, kad nuo pirmadienio popietės dėl plėšikavimo buvo areštuota 10 žmonių.

„Žmonės kenčia“

J. B .Edwardsas sakė, kad maždaug 34 tūkst. namų ir firmų vis dar yra be elektros – tvyrant vasaros karščiams ir esant dideliam santykiniam oro drėgnumui.

„Vis dar yra daug žmonių, kurie kenčia“, – sakė jis.

Jo biuras vėlai antradienį patvirtino, kad per potvynius žuvo 11 žmonių.

Gelbėtojai toliau ieško aukų; pareigūnai nežino, kiek tiksliai žmonių yra dingę.

„Einame nuo durų prie durų“, – sakė Baton Ružo ugniagesių departamento vadovas Edas Smithas, kuris nurodė, kad paieškos ir gelbėjimo procesas gali užtrukti dar penkias ar septynias dienas.

Gelbėtojai taip pat tikrina užlietus ar srovės nuneštus automobilius.

„Patikrinsime ir pažymėsime kiekvieną iš tų automobilių“, – sakė gubernatorius.

Paprastų piliečių su mažomis valtimis, kurie pastarosiomis dienomis pelnė titulą „kadžunų (Luizianos etninė grupė) laivynas“, regis, yra daugiau nei oficialių gelbėtojų komandų.

Tarp jų yra dvidešimt kelerių metų Johnas Boothas ir Austinas Tupperis iš Baton Ružo. Jie nuvyko 32 km į pietryčius, į smarkiai nukentėjusį Gonsaleso miestą, kur su savo privačiomis valtimis padeda evakuoti gyventojus.

Gonsalesas buvo užlietas tik pastarąją parą.

Užlieta 70 procentų

Didelės teritorijos Luizianos pietuose tebėra užlietos.

6 tūkst. gyventojų turinčio Volkerio, esančio į rytus nuo Baton Ružo, meras Rickas Ramsey CBS televizijos padaliniui WAFB sakė, kad jo miestelis smarkiai nukentėjo.

„Mūsų būklė tokia gera, kokios galėtumėt tikėtis su 70-čia proc. užtvindytos populiacijos“, – sakė jis.

„Dabar matote nuostabią bendruomenės dvasią. Žmonės padeda vieni kitiems“, – pridūrė meras.

Televizija taip pat parodė vaizdo įrašą, nufilmuotą į rytus nuo Baton Ružo esančio Denam Springso miesto merijoje. Jame matosi, kad prieš nuslūgstant potvyniui vandens lygis pastate siekė žmogui iki krūtinės.

Pasak pareigūnų, evakuacijos centruose apsistojusių žmonių skaičius svyruoja, nes vieni jų išvyksta, o kiti atvyksta iš naujai užlietų teritorijų.

Bažnyčios priima evakuotus žmones ir prašo paaukoti maisto, vandens bei kasdienės apyvokos daiktų. Kiti pasitraukusieji nuo stichijos prisiglaudės vietos vyriausybinių ir verslo įstaigų pastatuose.

Nacionalinė orų tarnyba (NWS) iki antradienio vidurdienio paskelbė 36 naujus perspėjimus dėl potvynių pietų Luizianos vietovėse, nes kai kurios upės tebetvinsta, o liūtys dar nesiliovė.

Visgi daugelio upių vanduo pradėjo slūgti po savaitgalio audrų, atnešusių į kai kurias teritorijas per 500 mm lietaus.