„Kad ir ką V. Putinas planuotų Ukrainos atžvilgiu, netikėtas jo artimiausio bendražygio Sergejaus Ivanovo atstatydinimas, panašu, byloja apie tai, kad nuo šiol jis planuoja spręsti viską vienas, be savo buvusių draugų iš KGB“, – tęsia publikacijos autorius.

Prezidento administracijos vadovas, kažkada užėmęs gynybos ministro ir ministro pirmininko postus, nėra vienintelis savo pareigų netekęs žmogus. Leidinys primena, kad liepos mėnesį buvo atleisti kai kurie gubernatoriai ir centrinių regionų, ypač besiribojančių su Ukraina ir NATO šalimis, administracijų vadovai.

„Kitaip tariant, V. Putinas „virsta vienasmeniu valdovu, panašiai kaip jo draugas Recepas Tayyipas Erdoganas“, – pažymi T. Krauelis.

Kas žino, kaip ilgai valdant tokiam „grynam demokratui“, kaip jį kažkada pakrikštijo buvęs kancleris Gerhardas Schroederis, išliks toks demokratijos mechanizmas kaip rinkimai. Kai kurie komentatoriai jau atkreipia dėmesį paraleles su Stalino epocha, kai 1938 metais senoji bolševikų gvardija buvo pakeista jaunais vadui ištikimais technokratais.

Pastarosiomis dienomis ir savaitėmis V. Putinas kaitino užsienio politikos situaciją: Rusijos karinės pajėgos, esančios pasienyje su Ukraina, perėjo į visišką karinę parengtį. Prezidentas įšaldė Minsko susitarimų realizavimą. Vietoj to jis, sprendžiant pagal viską, surežisavo tariamą diversijos akciją Kryme.

Straipsnyje primenama, kad artėja 100-osios Spalio revoliucijos metinės. Galimybė žengti lemtingą žingsnį situacijoje su Donbasu išliks, panašu, tik iki prezidento rinkimų JAV pabaigos šių metų lapkritį.

Donaldas Trumpas, kuriam pripaišoma draugystė su V. Putinu, pasak apklausų, pralaimi. Nejaugi, pagal Kremliaus scenarijų, Rusija turi įeiti į Rytų Ukrainą kaip „šalis-taikdarė“, kai tik apklausose persvara vienareikšmiškai atsidurs Hillary Clintoin pusėje? Vakarai buvo priversti 2008 metais susitaikyti su panašiu scenarijumi Gruzijoje, konstatuoja straipsnio autorius.

Naujasis V. Putino administracijos vadovas – Estijos sovietinio elito palikuonis

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį, rugpjūčio 12 dieną, pakeitė savo administracijos vadovą. Sergejaus Ivanovo vietą užėmė Antonas Vaino, kuris taip pat didžiąją savo karjeros dalį praleido besirūpindamas V. Putino protokolu: ir tada, kai jis buvo prezidentas, ir kai užėmė Rusijos ministro pirmininko postą. „Meduza“ pristato trumpą naujo V. Putino patikėtinio, apie kurį mažai kas žinoma, biografiją.

Antonas Vaino

Antonas Vaino gimė 1972 metais Taline. Jo senelis Karlas Vaino buvo įtakingas Estijos Komunistų partijos veikėjas. Iki 1988 metų jis net dešimt metų buvo partijos Centrinio komiteto pirmasis sekretorius.

Kaip teigiama knygoje „Estijos kelias į laisvę ir nepriklausomybę“, 1988 metais K. Vaino „paprašė Maskvos leidimo panaudoti jėgą“ prieš masinio protesto akcijos dalyvius. Netrukus jis buvo atleistas iš pareigų ir išvyko į Rusijos sostinę, kur gyvena ir šiandien. A. Vaino tėvas Eduardas Vaino – bendrovės „AvtoVAZ“ viceprezidentas, atsakingas už ryšius su akcininkais.

Kaip remdamasis vienu federaliniu pareigūnu rašo „Vedomosti“, A. Vaino kilęs iš sovietų partijos elito šeimos. „Apie jį kalbėję – gimė su sidabrinio šaukšteliu burnoje“, teigia leidinio pašnekovas, kurio pavardė neskelbiama.

A.Vaino baigė studijas Maskvos valstybiniame tarptautinių santykių institute, kur išmoko japonų kalbą. Po mokslų jis dirbo Rusijos ambasadoje Japonijoje, 2001-2002 metais buvo Rusijos užsienio reikalų ministerijos darbuotojas. Diplomatinį darbą galiausiai iškeitė į tarnybą Rusijos prezidento protokolo skyriuje. 2007 metais, besibaigiant antrajai Rusijos prezidento V. Putino kadencijai, jis paskirtas prezidento protokolo skyriaus vadovo pirmuoju pavaduotoju.

2007 metais A. Vaino perėjo į vyriausybę, kur, premjero pareigas užimant Dmitrijui Medvedevui, trumpai dirbo aparato vadovo pavaduotoju. Ministru pirmininku tapus V. Putinui, jis ėmė vadovauti ministrų kabineto protokolo skyriui. Pusmetį – nuo 2011 metų gruodžio 27 iki 2012 metų gegužės 21 dienos – A. Vaino buvo aparato vadovas.

Jam pradėjus dirbti šiose pareigose, naujienų portale DELFI pasirodė straipsnis, kuriame A. Vaino šeimos pažįstama iš Estijos pareiškė, kad jo karjera dėl neaiškios priežasties klojasi kaip iš pypkės, nors eiliniam provincialui tai būtų paprasčiausiai neįmanoma.

Kai V. Putinas trečią kartą tapo prezidentu, ištikimą valdininką jis pasiėmė kartu – 2012 metais jis paskirtas prezidento administracijos vadovo pavaduotoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (410)