Taip lemta, kad apsisprendėme nutiesti kelią didžiajai taikai kartų kartoms ištverdami, kas neištveriama ir iškęsdami, kad neiškenčiama“, – prieš 71 metus tautai kalbėjo tuometinis Japonijos imperatorius Hirohitas. Taika iš tiesų pasirodė didžioji ir kartų kartoms. Šiemet Japonija Hirohito sūnaus Akihito lūpomis taikos pažadą kartoja jau septyniasdešimt pirmą kartą ir po nuoseklios pacifistinės politikos vargu ar rastume daug šiuo pažadu abejojančiųjų.

„Mąstydamas apie mūsų praeitį ir jausdamas sąžinės graužimą, viliuosi, kad karo baisumai nepasikartos. Kartu su visa tauta pagerbiu tuos, kurie per karą prarado gyvybę – ar mūšio lauke, ar kur kitur. Meldžiu pasaulio taikos, kad mūsų šalis galėtų ir toliau vystytis“, – kalbėjo Japonijos imperatorius Akihitas.

Tačiau yra ir nerimaujančių dėl Japonijos taikos pažado ateities. Ypač po kai kurių analitikų spėjimų, esą prieš savaitę apie savo norą eiti į pensiją pranešęs imperatorius Akihitas subtiliai siunčia žinia vyriausybei rūpintis, kaip keisti konstituciją imperatoriui į pensiją leisti, o ne abejoti žymiuoju devintuoju straipsniu japonams apskritai draudžiančiu kariauti. Dabartinės šalies vyriausybės vadovas Shinzo Abe, kylant Kinijos ir Šiaurės Korėjos grėsmei, ne kartą kartojo norintis, kad Japonija ir vėl būtų normali šalis, galinti savo savigynos pajėgas naudoti lanksčiau nei vien tik savigynai. Per karo pabaigos minėjimą S. Abe pabrėžė neturintis jokių agresyvių kėslų.

„Niekada nebekartosime karo baisumų. Esame ištikimi šiam tvirtam pažadui ir nusižeminę žiūrime į istoriją. Ir toliau prisidėsime prie pasaulio taikos bei gerovės“, – teigė Japonijos premjeras.

Šiemet šalies premjeras nelankė Jasukunio šventyklos, kur pagarbą atiduoda ne tik apskritai kare žuvusiems, bet ir konkretiems asmenims po karo, teistiems už karo nusikaltimus. Tokį susilaikymą įvertino kaimyninės Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye, kuri minėdama Japonijos okupacijos pabaigą, sakė, kad kalbant apie santykius su Japonija metas žiūrėti į ateitį.

Kito mėnesio pradžioje dėl karo daug nuoskaudų tebeturinčių Japonijos, Pietų Korėjos bei Kinijos lyderiai matysis per didžiojo dvidešimtuko šalių susitikimą.