Šiam žingsniui JAV ryžosi reaguodama į salos gubernatoriaus Alejandro Garcia Padillos prašymą,- gubernatorius pabrėžė būtinybę imtis skubių priemonių prieš viruso plitimą.

Šiuo metu Puerto Rike priskaičiuojama per 10 tūkst. Zikos virusu infekuotų asmenų, apie 10 proc. iš jų sudaro nėščios moterys. JAV gydytojų prognozėmis, iki metų pabaigos Zikos virusu gali užsikrėsti ketvirtadalis salos gyventojų.

Kovos su infekcija problema yra ta, kad 80 proc. atvejų liga pasireiškia labai lengva forma, beveik be jokių simptomų. Todėl Puerto Riko valdžia baiminasi, kad tikras infekuotųjų skaičius jau yra daug didesnis nei skelbia oficiali statistika.

Zikos virusą nešioja uodai Aedes aegypti. Zikos karštligė pirmą kartą buvo aptikta 1947 metais Ugandoje, bet iki pastarojo meto manyta, kad ji nepavojinga žmogui.

Zikos virusas sukelia aukštą temperatūrą, konjunktyvitą, galvos ir sąnarių skausmus, uždegimo procesus, kartais - pykinimą ir vėmimą, skrandžio sutrikimus ir skausmus. Ligos protrūkių užfiksuota Azijoje, Afrikoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Ramiojo vandenyno regione.

Yra duomenų, kad užsikrėtimas Zikos virusu nėštumo laikotarpiu gali sukelti kūdikiui mikrocefaliją.

Puerto Rikas yra savivaldi, neinkorporuota JAV teritorija, tačiau turi savo konstituciją, įstatymų leidžiamąją, vykdomąją ir teisminę valdžią.