Ukrainos naujienų portalas lb.ua, remdamasis savo šaltiniais, praneša, kad rugpjūčio 6-8 d. pasienyje su Ukraina, Kryme Rusijos kariuomenės naudojo savo ginklus. Abiem atvejais kariai buvo apsvaigę nuo alkoholio.

Rašoma, kad naktį iš rugpjūčio 6 d. į 7 d. Rusijos kariai apšaudė prie jų priartėjusį pasieniečių katerį. Pasieniečiai atsišaudė. Per šį incidentą žuvo vienas pasienietis, dar trys pasieniečiai ir vienas kareivis buvo sužeisti. Kitą naktį įvyko incidentas, kai buvo apšaudytas civilių automobilis. Pasakojama, kad neblaivūs kariai sustabdė automobilį, kuriame buvo jaunas vyras su mergina, reikalavo dokumentų ir prasidėjus ginčui paleido šūvius. Mergina buvo sužeista nesunkiai, o jaunas vyras - sunkiai. Trys kariai kurį laiką slapstėsi, bet buvo pričiupti.

Tuo tarpu rugpjūčio 10 d. Rusijos išplatintame pranešime teigiama, kad FST susidūrusi su grupe Ukrainos diversantų per operacijas, surengtas rugpjūčio 7-osios vakare ir rugpjūčio 8-osios ryte. Skelbiamos ir operacijos rezultatų nuotraukos.

Pasak tarnybos, taip buvo išardytas Ukrainos šnipų tinklas. Pasak FST, buvo suimti Ukrainos ir Rusijos piliečiai, ir rasta ginklų slaptavietė, kurioje buvo 20 namų darbo sprogstamųjų įtaisų, šaudmenų, minų ir granatų. Teigiama, kad situacija paaštrėjo rugpjūčio 8-osios vakare ir pirmosiomis rugpjūčio 9 dienos valandomis.

„Ukrainos specialiųjų pajėgų daliniai mėgino du kartus prasilaužti su diversantų-teroristų grupėmis, tačiau FST daliniai ir kitos pajėgos jiems sutrukdė, – teigiama pranešime. – Mėginimai prasibrauti buvo lydimi stiprios priedangos ugnies iš kaimyninės šalies ir Ukrainos šarvuočių“.

Kryme dviem mėnesiams areštuotas įtariamas diversantas ukrainietis J. Panovas

Tuo tarpu Simferopolyje Kijevo rajono teismas uždarame posėdyje nutarė Ukrainos gyventojui Jevhenui Panovui taikyti prevencinę priemonę – dviejų mėnesių kardomąjį kalinimą, pranešė vienas teismo tarnautojų.

„Panovas areštuotas dviem mėnesiams“, – sakė jis ketvirtadienį žurnalistams.

Įtariamąjį iš teismo salės išvedė policininkai ir įsodino į mikroautobusą.
Jevgenijus Panovas

Oficialiai komentuoti teismo tarnautojai atsisakė, teigdami, kad žurnalistai nėra proceso dalyviai.

Trečiadienį Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) pranešė sutrukdžiusi Ukrainos žvalgybos parengtam teroro aktui Kryme. Teigta, kad Rusijos specialiosios pajėgos, remiamos kitų jėgos padalinių, sutrukdė diversinei teroristinei grupei įsiveržti į Krymą iš Ukrainos teritorijos.

FST taip pat pranešė, kad sulaikytas vienas diversijos rengėjų – „Panovas Jevhenas Oleksandrovičius, gimęs 1977 metais, Zaporižės srities gyventojas. Ukrainos Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos bendradarbis“. Jis esą duoda parodymus.

Ukraina pradėjo tyrimą dėl J. Panovo pagrobimo

Ukrainos Gynybos misterija, Vyriausioji žvalgybos vadyba ir Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba neigia pranešimus apie „ukrainiečius diversantus“.

Gynybos ministerija taip pat neigia Rusijos kaltinimus, kad iš Ukrainos pusės buvo apšaudytas Krymas, ir vadina juos niekuo nepagrįstais.

J.Panovo brolis Ihoris Kotelianecas mano, kad Jevgenijus buvo pagrobtas Zaporižės srityje ir nuvežtas į Krymą. Anot I.Kotelianeco, jo brolis, antiteroristinės operacijos prieš prorusiškus kovotojus Ukrainos rytuose dalyvis, savanoris, pats į okupuotą pusiasalį nebūtų važiavęs.

Ukrainos policija pradėjo baudžiamąją bylą dėl Ukrainos piliečio J.Panovo pagrobimo.