Vokietijoje auga reikalavimai atsisakyti Turkijai duotų pažadų mainais į migrantų srauto stabdymą, o Austrija paskelbė, kad stabdys stojimo į Europos Sąjungą derybas.

Vis garsiau besipykstantis su Vakarais R. T. Erdoganas antradienį vyks į Sankt Peterburgą taikytis su Rusijos prezidentu po bombonešio numušimo lapkritį, ir žada naują santykių erą.

Vakarai vis griežčiau kritikuoja Turkijos lyderį dėl teisių pažeidinėjimo. Net ir grėsmė vėl sulaukti migrantų srauto svarbiausioje Europos Sąjungos šalyje keičia nuomonę – naujausia apklausa rodo, kad daugiau kaip pusė Vokietijoje pritartų atsisakyti kovą taip sunkiai pasiekto, ir įstrigusio susitarimo, pagal kurį Turkija sutiko priimti grąžinamus migrantus, o mainais jai pažadėtas bevizis režimas.

Tiesa, Vokietijos diplomatijos vadovas Frank-Walteris Steinmeieris, nors ir pripažino, kad su Turkija dabar kalbasi tarsi būtų iš skirtingų planetų, paragino į santykius žiūrėti plačiau. Berlynas mėgina sustabdyti Austrijos siekį blokuoti Turkijos stojimą į Europos Sąjungą ir neleisti pradėti derybų dėl teisės suderinimo naujose srityse.

Tačiau Austrijos užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurzas pareiškė, kad Turkija vis vien neįvykdys reikalavimų nei vizų režimo liberalizavimui, nei stojimo derybų plėtimui, todėl Viena pasinaudotų veto teise, kaip sako, pačios Turkijos demokratinių jėgų labui.