Abu ekspertai pasitraukė iš komiteto penktadienį. Panamos vyriausybė deklaravo, kad įkūrė komitetą siekdama pagerinti šalies finansų sektoriaus reputaciją po kilusio „Panamos popierių“ skandalo.

Bendrai išplatintame pranešime J.Stiglitzas ir M.Piethas pareiškė: „Mes manome, kad labai svarbu, jog mūsų išvados būtų viešinamos ir kad nepriklausomo komiteto nariams būtų leista atvirai kalbėti apie išvadas, rekomendacijas ir įsitikinimus.“

„Mūsų nuomone, komitetas, kurio tikslas yra padidinti skaidrumą, negali nebūti visiškai skaidrus“, – pabrėžė ekspertai.

Pareiškime taip pat nurodoma, kad savo laiške Panamos vyriausybei jie nurodė, jog apribojimai, taikomi jų darbui, galimybei laisvai kalbėti ir garantijoms, jog komiteto ataskaita bus paviešinta, „prilygsta cenzūrai“.

Vadinamasis „Panamos popierių“ skandalas kilo šių metų balandį, kai žiniasklaidos priemonės visame pasaulyje paskelbė duomenų apie milijonus nešvarių ofšorinių sandorių. Duomenys buvo gauti iš 11,5 mln. dokumentų, nutekintų iš Panamos teisininkų firmos „Mossack Fonseca“.

Nutekinti duomenys atskleidė, kad ši teisininkų firma padėjo gerai žinomiems politikams, garsenybėms ir sportininkams išvengti mokesčių.

Siekdama pagerinti savo įvaizdį Panama subūrė septynių ekspertų komitetą, kuris turėjo pateikti rekomendacijų dėl reformų, padėsiančių padidinti šalies teisinės ir finansų sistemos skaidrumą. Komitetui priklausė keturi Panamos ekspertai ir trys užsienio specialistai. Savo ataskaitą Panamos prezidentui ir vyriausybei jie turėjo parengti iki šių metų pabaigos.

Vadovauti komitetui buvo paskirtas J. Stiglitzas – Niujorke veikiančio Kolumbijos universiteto profesorius, 2001 metais apdovanotas Nobelio ekonomikos premija.

Birželį įvykusio pirmojo komiteto posėdžio metu buvo sutarta, kad Panamos vyriausybė paviešins komiteto ataskaitą, sakė J. Stiglitzas ir M. Piethas.

Tačiau liepos pabaigoje abu ekspertai iš Panamos vyriausybės sulaukė laiško, kuriame sakoma, kad tik Panamos prezidentas gali nuspręsti dėl ataskaitos paskelbimo.

„Mums kilo problemų su Panamos vyriausybe, o ne kitais grupės nariais, – agentūrai AFP sakė Bazelio universiteto teisės profesorius M. Piethas. – Vyriausybė žada, bet nieko nedaro. Panamos vyriausybė jaučia pasaulinio verslo spaudimą ir traukiasi.“

Savo bendrame pareiškime J. Stiglitzas ir M. Piethas pareiškė, kad dėl „akivaizdžiai nesutaikomų skirtumų“, jų nuomone, komitetas „turėtų išsiskirstyti“.

Tiesa, jie pasveikino Panamą dėl kai kurių priemonių, kurių buvo imtasi. Šalis pasirašė susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis dėl bankų indėlininkų duomenų apsikeitimo, taip pat įsipareigojo laikytis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos standartų dėl automatinio mokestinės informacijos apsikeitimo nuo 2018 metų.

Tačiau ekspertai pabrėžė, kad „pasauliniai skaidrumo standartai sparčiai griežtėja“.

Savo ruožtu Panamos vyriausybė anksčiau pranešė, kad J. Stiglitzas ir M. Piethas atsistatydino dėl „vidinių nesutarimų“, tačiau detalių nepateikė.