Per pirmąją galimą ataką cilindrai su, kaip įtariama, chloro dujomis, buvo numesti Sarakebo miesto (Idlibo provincija) gyvenamųjų namų rajonuose, savo paskyroje „Facebook“ svetainėje pranešė prieš režimą kovojanti, savanoriškos paieškos ir gelbėjimo grupė „Idlib Civil Defence“.

Rusija, kuri yra pagrindinė karinė Sirijos palaikytoja, griežtai neigia, kad buvo įvykdytos dujų atakos.

Pranešime, kurį paskelbė Rusijos ir Sirijos valstybinės naujienų agentūros, Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad pranešimai apie chloro atakas yra sufabrikuoti žiniasklaidos.

Jungtinės Valstijos neskuba incidento Sarakebe oficialiai įvardyti kaip cheminės atakos, bet vis daugėja įrodymų, kad būtent ji ir buvo įvykdyta, antradienį vakare CNN pranešė aukštas pareigas einantis JAV pareigūnas.

JAV pareigūnai mano, kad greičiausiai buvo panaudotas chloras, praneša šaltinis. Įtariama, kad tai Assado režimo darbas, nes ataka buvo įvykdyta iš oro, o opozicija lėktuvų neturi, pridūrė šaltinis.

Antruoju atveju, Sirijos vyriausybė pranešė, kad „teroristinės grupuotės“ antradienį po pietų įvykdė dujų ataką, dėl kurios apgulto Alepo miesto senamiestyje žuvo penki žmonės, skelbia valstybinė Sirijos naujienų agentūra SANA.

„Penki civiliai gyventojai žuvo, dar aštuoni pajuto dusulį per teroristinį išpuolį, kai buvo panaudoti sviediniai su nuodingomis dujomis“, – agentūrai SANA pasakė miesto sveikatos direktorius Mohamadas Hazouris.

Agentūra taip pat pranešė, kad mieste antradienį buvo įvykdytas dar vienas teroristinis išpuolis, per kurį žuvo du žmonės, dar 17 buvo sužeisti.

Alepas yra už apytikriai 50 km į šiaurės rytus nuo Sarakebo.

Informacija apie įtariamas chemines atakas paaiškėjo, kai neetatinis CNN korespondentas iš sukilėlių užimtos rytinės Alepo dalies pranešė, kad teritorijoje vykdomi intensyvūs oro antpuoliai ir artilerinės atakos, ir kad tai nuožmiausias bombardavimas per visą penkerius metus trunkantį konfliktą.

Šios atakos yra Sirijos režimo ir jos sąjungininkės Rusijos pajėgų kontrpuolimas, reaguojant į sukilėlių pajėgų mėginimą įveikti miesto apgultį. Praeitą savaitę vyriausybės pajėgos apsupo rytinius miesto rajonus, nukirsdamos visus tiekimo kanalus.

DELFI primena, kad pirmadienį Sirijoe Idlibo provincijoje numuštas Rusijos karinis sraigtasparnis Mi-8. Visi 5 juo skridę žmonės žuvo.

Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad sraigtasparnis gabeno humanitarinę pagalbą į Sirijos Alepo miestą. Kas numušė Rusijos sraigtasparnį kol kas neskelbiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)