„Al Nusra Front“ lyderiai toliau ketina rengti atakas Vakarų šalyse ir prieš jas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas.

Apie šį atsiskyrimą buvo paskelbta „al Nusra Front“ vaizdo pranešime, kurį parodė televizija „al Jazeera“ ir kuriame pirmąkart viešai pasirodė šios grupuotės lyderis Abu Mohamadas al Jolani.

A.M.al Jolani nurodė, kad „al Nusra Front“ persivadino „Jabhat Fateh al Sham“ (Sirijos užkariavimo frontu) ir kad jis susivienys su kitomis pagrindinėmis kovotojų grupuotėmis Sirijoje.

„Tikrai nematome jokių priežasčių tikėti, kad jų veiksmai arba uždaviniai bus kokie nors kitokie“, – sakė JAV Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby.

„Jie tebelaikomi užsienio teroristine organizacija, – pabrėžė jis. – Vertiname grupuotę pagal tai, ką ji daro, o ne pagal tai, kaip ji pasivadina.“

Osamos bin Ladeno įkurta „al Qaeda“, kuriai „al Nusra“ prisiekė ištikimybę 2013 metais, neprieštaravo šiam atsiskyrimui ir ragino grupuotę puoselėti „Sirijos žmonių džihadą“.

Pasak analitikų, „al Nusra Front“ siekia pakeisti savo įvaizdį, kai grupuotė patiria išaugusį spaudimą, Maskvai ir Vašingtonui susitarus suvienyti pastangas įveikti džihadistų grupuotes.

JAV žvalgybos vadovas Jamesas Clapperis savo ruožtu pareiškė, kad šios skyrybos tėra „viešųjų ryšių žingsnis“.

„Ar jie tikrai atsiskirs nuo „al Qaeda“, ar ne – dar pamatysim“, – sakė J. Clapperis per Aspeno saugumo forumą Kolorado valstijoje.